spot_img

Projekat porodične kuće u Vojvodini od njemačke opeke

Stambeni objekat je projektovan za potrebe mlade porodice koja vodi veoma aktivan život i kojoj je bio potreban prostor koji ostavlja mogućnost za različite aktivnosti, prostor koji je dovoljno prostran, fleksibilan, podložan manjim unutrašnjim promjenama, otvoren i osunčan, sa lijepom i direktnom vezom sa dvorištem.

PODACI O PROJEKTU

 • Naziv objekta: Kuća u Vojvodini – Stambeni objekat u Vojvodini
 • Autori: Branka Temunović, dia i Vukašin Nikolić, dia
 • Firma: Invest Projekt d.o.o. Šabac, Srbija
 • Godina projektovanja: 2016 – 2017
 • Godina izgradnje: 2017- 2022
 • Bruto površina: 643 m2
 • Neto površina: 470 m2
 • Spratnost: P+1
 • Fotografija: Relja Ivanić
 • Naziv firme: „Invest Projekt” d.o.o. Šabac
 • Telefon +381 15 353 619
 • Email office@investprojekt.rs

Opis projekta

Stambeni objekat je projektovan za potrebe mlade porodice koja vodi veoma aktivan život i kojoj je bio potreban prostor koji ostavlja mogućnost za različite aktivnosti, prostor koji je dovoljno prostran, fleksibilan, podložan manjim unutrašnjim promenama, otvoren i osunčan, sa lepom i direktnom vezom sa dvorištem.

Prilikom projektovanja sadržaja unutar objekta vodilo se računa o orijentaciji i osunčanosti objekta, načinu kretanja kroz objekat, povezanosti sa spoljašnjim prostorom, uz težnju za uvođenjem prirodnog osvetljenja u cilju stvaranja prijatne atmosfere. Predmetna lokacija, klimatski uslovi i okolna građena sredina su uticali na poziciju objekta na parceli, njegovu orijentaciju, osnovni gabarit i volumen kao i na većinu detalja primenjenih na objektu.

Za stambeni objekat je odabrana parcela u centralnom delu grada, dovoljne veličine da obezbedi veliko dvorište uz adekvatan prostor za dnevne aktivnosti. Objekat je postavljen na severoistočni deo parcele sa čvrstim i strogim oblikovanjem fasade ka ulici koje je u kontrastu sa potpuno otvorenom fasadom ka intimnom dvorištu u jugozapadnom delu parcele. Ka ulici, ispred objekta, u cilju povećanja intime planiran je gusto zasađen vrt sa drvećem.

Prvi kontakt sa kućom

Prvi kontakt sa kućom je prolaz kroz lučni osvetljeni vetrobran, zaklonjen od pogleda sa ulice, nakon koga se kroz glavni ulaz pristupa prozračnom stepenišnom prostoru koje ima vizuelnu vezu sa dvorištem. Od ulaza ka dnevnom boravku, postepeno se vodi pogled uz promenu volumena prostora, čime je omogućen doživljaj laganog i zanimljivog otvaranja objekta. Dnevne prostorije na prizemlju i noćni deo na spratu su povezani preko dva stepeništa, koja omogućavaju kružno kretanje kroz kuću.

Prostrani dnevni boravak sa trpezarijom i kuhinjom zauzima veliki deo prizemlja u zapadnom delu osnove, a velike staklene klizne površine unutrašnji prostor povezuju sa spoljašnjim uz omogućavanje dovoljno dnevne svetlosti. U jutarnjim časovima, iz kuhinje se sagledava igra svetlosti kroz visoke prozore dnevne sobe sa duplom visinom. Igra svetlosti se nastavlja u toku celog dana kroz pergolu ispred trpezarije, te se svakodnevne promene vremena i osunčanosti preko promenljivih senki uvode u objekat. U istočnom delu prizemlja se nalaze radna soba uz ulicu, zatim kupatilo, tehnička prostorija, sporedni ulaz u objekat i gostinjska soba sa pogledom na dvorište.

Na spratu se nalaze noćne prostorije. Dečije sobe sa kupatilom i garderobom su postavljene u centralnom delu osnove, uz galeriju, sa pristupom zajedničkoj terasi. U jugoistočnom delu sprata je nezavisno organizovan roditeljski blok – spavaća soba sa garderobom, kupatilom i zasebnom terasom orijentisanom ka dvorištu. Uz ulicu, u severnom delu osnove se nalazi vešernica. Povoljna orijentacija kuće, sa pomoćnim prostorima i malim otvorima sa strane jakih i hladnih vetrova, zatim velikim otvorima ka jugu kako bi se iskoristilo zimsko sunce i zaklonima od letnjeg sunca, kao i pažljivo odabranim sistemima grejanja i hlađenja čine ovaj objekat energetski efikasnim, ali i ugodnim i komfornim za svakodnevni život.

Opis detalja projekta

Prilikom projektovanja objekta smo težili da osmislimo detalje na način da budu funkcionalni, estetski uklopljeni ali i izvodljivi na gradilištu. Dugački horizontalni fasadni prozori su projektovani sa dubokim prozorskim klupicama kako bi dobili dodatnu funkciju, te na spratu predstavljaju proširenje prostora za dečiju igru, dok su na prizemlju trenutno ispunjeni cvećem i biljkama. Ovi prozori takođe aktiviraju dugačku uličnu fasadu koja je ka ulici primarno zatvorena zbog severne orijentacije ali i kako bi se sačuvala privatnost unutrašnjeg prostora, što je u skladu sa načinom izgradnje u ovoj sredini.

Detalj kome smo takođe posvetili pažnju je kompletna ulazna particija. Ulaz u dvorište i objekat su naglašeni oblikovno i materijalizacijom ali su istovremeno projektovani sa ciljem da sačuvaju intimnost prostora.

Prvi kontakt sa kućom

Prvi kontakt sa kućom je prolaz kroz lučni osvetljeni vetrobran, zaklonjen od pogleda sa ulice, nakon koga se kroz glavni ulaz pristupa prozračnom stepenišnom prostoru koje ima direktnu vezu sa dvorištem, vizuelnu i fizičku. Od ulaza ka dnevnom boravku, postepeno se vodi pogled uz povećanje volumena prostora, sve do dela dnevnog boravka sa duplom visinom. Na ovaj način je omogućen doživljaj laganog i zanimljivog otvaranja objekta. Fasadni zidovi ventilisanog sklopa su obloženi fasadnom opekom, a listele koje su na licu mesta isecane od opeke, su korišćene samo na malim površinama, preko sendvič greda i u delu enterijera.

Fasadna opeka je primarno postavljena na delovima objekta u kojima se provodi najviše vremena, kako bi se stvorio prijatan osećaj koji dolazi od upotrebe prirodnog materijala, te je najveća obložena površina upravo dvorišna fasada uz terasu, na prelazu unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora. Oblaganje opekom je upotrebljeno i da se naglasi glavni ulaz i vertikalna komunikaciju u objektu. Delovi ulične fasade i konzolni prepusti, kao i manje značajne bočne fasade su bojene fasadnom bojom u svetlim nijansama radi ostvarivanja kontrasta sa crvenom fasadnom opekom ali i kako bi se napravile i uštede.

Za uređenje unutrašnjeg prostora je preovladala ideja I želja da se prati estetika samog objekta uz upotrebu prirodnih materijala (drvo, opeka) i mirnih tonova kako bi se formirala prijatna atmosfera. Istovremeno, postojala je potreba da unutrašnji prostor i njegovo uređenje ostanu fleksibilni kako bi mogli da se reorganizuju i prilagođavaju trenutnim potrebama klijenata, a  koje se u ovom trenutku brzo menjaju.

Dizajn kuhinje je urađen u skladu sa prethodne dve ideje. Cilj je bio da se formira komad nameštaja koji će biti u prirodnim bojama i materijalima, a estetski jednostavan I sveden kako bi odgovarao potencijalnim budućim promenama prostora.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE