spot_img

Projekat ”Šetalište iznad vode” u Srbiji

Projekat pontonskog šetališta sa vidikovcem predstavlja proširenje turističko – rekreativnih kapaciteta u zoni priobalja u Starom Slankamenu. Cilj projekta je da se obogate prostorno – ambijentalni kvaliteti prostora, kroz povezivanje naselja sa Dunavom i korištenje prirodnih potencijala rijeke. Predloženo rješenje je linearna struktura koja se pruža na potezu između marine “Mika Alas” i specijalne bolnice “Dr Borivoje Gnjatić” i većim dijelom planirana je kao plutajuća – pontonska platforma.

TIP PROJEKTA; pontonsko šetalište / pontoon promenade

GODINA: 2021/22. 

MJESTO: Stari Slankamen, Srbija

INVESTITOR: Turistička organizacija općine Inđija 

VIZUALIZACIJA: Kaiserbold

Platforma je projektovana kao šetalište koje prati liniju obale, sa proširenjima za smještaj dodatnih sadržaja: klupe, nadstrešnice, izložbeni prostor, prostor za različite događaje, komercijalni sadržaj (tezge za prodaju itd.).

Pored plutajućeg dijela na vodenoj površini, dio šetališta nalazi se na obali, uključujući i vidikovac, izdignutu platformu sa koje je omogućeno sagledavanje Slankamena i okoline.

Projekt pontonske šetnice s vidikovcem predstavlja proširenje turističko-rekreacijskih kapaciteta u obalnom pojasu Starog Slankamena. Cilj projekta je obogaćivanje prostornih i ekoloških kvaliteta prostora, povezivanjem naselja s Dunavom i korištenjem prirodnih potencijala rijeke. Predloženo rješenje je linearna konstrukcija koja se proteže između marine “Mika Alas” i specijalne bolnice “Dr Borivoje Gnjatić” i uglavnom je planirana kao plutajuća – pontonska platforma.

Platforma je zamišljena kao šetnica koja prati obalu, s proširenjima za smještaj dodatnih sadržaja: klupe, nadstrešnice, izložbeni prostor, prostor za razna događanja, komercijalni sadržaji (štandovi za prodavače i sl.).

MODELAR ARHITEKTI

Osim plutajućeg dijela na površini vode, na obali se nalazi i dio šetnice, uključujući vidikovac, povišenu platformu s koje se može vidjeti Slankamen i okolica.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE