spot_img

Projekat ‘’Sodum’’ u potrovlju višeporodičnog stambenog objekta

Projekat: Sodum
Vrsta projekta: Idejni projekat za dizajn enterijera
Namjena: Stambeni prostor / potkrovlje
Površina: 91,84m2
Lokacija: Beograd, Srbija
Projekat i dizajn: A2 DESIGN STUDIO
Arhitekta: Milica Jakovljević
Godina: 2023.
Status: Realizacija u toku

Projekat Sodum nalazi se u potkrovlju višeporodičnog stambenog objekta, te se rasprostire na površini od 91,84 kvadratnih metara. Objekat datira iz 1955. godine, a samo potkrovlje djelimično je renovirano 2000.godine.

Zatečeno, postojeće stanje dijeli kompletan prostor na dva apartmana sa zajedničkim ulaznim hodnikom. Prvi apartman sadrži dnevnu zonu (kuhinja,ostava, trpezarija i dnevni boravak), degažman koji vodi u 3 spavaće sobe, kupatilo i lođa na koju se izlazi iz dnevnog boravka i jedne od spavaćih soba. Najniža visinska kota uz fasadne zidove je 140cm, dok su najviši dijelovi od 280 – 370cm. Drugi apartman je ’’improvizovan’’ od strane prethodnih vlasnika koji je služio za potrebe izdavanja, te se rasprostire u 2 nivoa – dnevne zone sa kuhinjom i kupatilom, te spavaće zone pod kosinom na drugoj etaži. Novi vlasnici stana žele kompletnu adaptaciju prostora za njihove potrebe, te smo se odlučili za renoviranje enterijera uz zadržavanje vanjske stolarije. Domaćinstvo broji 5 članova porodice, od čega su tri djevojčice uzrasta od 3 do 9 godina. Zahtjevi investitora bili su jasni od same funkcije do stila i dizajna, a jedne od osnovnih potreba su dva kupatila i dvije sobe za djevojčice.

Sama funkcija postojećeg stanja ne zadovoljava sve zahtjeve investitora, te ne pruža dovoljan kvalitet življenja – sobe izrazito uske i dugačke sa krovnim prozorskim otvorima na jednu stranu, gdje imamo nedovoljnu osvjetljenost prostorija dnevnim svjetlom, tamna boja lamperije na stropovima, loša funkcija i estetika kupatila, odvojenost stana na dva apartmana,… Iz svih ovih razloga, u dogovoru sa investitorima, odlučeno je da se stan kompletno ’’ogoli’’ te iskoristi maksimalan potencijal prostora za formiranje nove funkcionalne šeme, koja zadovoljava sve nove potrebe i zahtjeve. Stropna lamperija se uklanja u svim prostorijama, kupatila se kompletno renoviraju /instlacije, sanitarije, keramika/, u spavaćoj zoni sa tri sobe demontiraju se svi pregradni zidovi, otvara se i povezuje prostor trpezarije sa dnevnim boravkom, u manjem kupatilu se demontiraju zidovi i sanitarije radi finkcionalnije organizacije, i u pojedinim prostorijama demontira se postojeći pod.

Novim funkcionalnim rješenjem formiraju se svi zahtjevi i potrebe investitora, te krećemo u dalju razradu projekta.

U ulaznom hodniku smješta se plakar za odlaganje obuće i odjeće, te se prostor otvara ka dnevnom boravku.

Kuhinja i trpezarija čine jednu cjelinu i nadovezuju se na dnevni boravak. Kuhinja je zadržala svoju prethodnu dispoziciju uz reorganizaciju vodo i elektro instalacija. Bijele izrezbarene fronte medijapana sa zlatnim ručkicama i drveni dekor iverice spajaju retro i planinski stil u jednu cjelinu. Jedinstven pečat kuhinje čine zidne pločice, utisnute u neutralni mozaik, koje su investitori nabavljali iz različitih dijelova svijeta na svojim putovanjima. Na kuhinju se nadovezuje trpezarija koja čini centralno mjesto dnevne zone. Zbog posebnih zahtjeva, i širine prostora, odlučili smo se za kombinovani vid sjedenja. Odnosno, trpezarijski sto i stolice cu komadi namještaja, koje investitori već posjeduju i žele da zadrže, tako da je ovo zajedno sa širinom prostora nametnulo pozicioniranje klupe po mjeri sa naslonom dominantnog dezena, koji daje poseban karakter kompletnoj dnevnoj zoni.

Dnevni boravak odiše planinskim i retro stilom kako bojom tako i motivima. Ugaona garnitura je komad namještaja koji investitori posjeduju, dok se sve ostalo radi po mjeri. Srce dnevne zone čini kućna bibioteka sa kutkom za odmor pod kosinom i krovnim prozorom. Ono što je bio specifičan zahtjev je klub sto koji se koristi samo po potrebi, tako da smo ga integrisali u biblioteku kod kutka za odmor. Njegov dizajn je multifunkcionalan, te se može koristi i kao side table, ali i kao klub sto.

Kupatilo čini malu oazu francuskog hotelskog stila. Manjih dimenzija, ali funkcionalno sa zahtjevom da sadrži dva umivaonika i kadu. Iz postojećeg kupatila smo izmjestili mašinu za veš, kako bi se ispunili svi željeni zahtjevi. Poseban pečat ovom prostoru daje zidna tapeta sa vodootpornim premazom, te su sve ostale boje prilagođene njenim tonovima. Zlatni detalji, luster i podne pločice u dekoru drveta francuskih podova ističu eleganciju ovog malog, ali ugodnog kupatila.

Lođa ima pristup iz dnevnog boravka i roditeljske sobe. Ovdje smo se odlučili za jednostavnost uz dva vida sjedenja – polubarske stolice uz granitni parapet lođe i sofa po mjeri za uživanje u okruženju.

Roditeljska spavaća soba dobija walk-in garderober i izlazak na lođu. Poseban zatjev je bio i kutak za rad, koji je smješten pod kosinom i krovnim prozorom. Francuski stil u kombinaciji sa planinskim i retro elementima proteže se kroz kompletan prostor, osim u dječijim sobama. U roditeljskoj sobi zadržava se postojeći bračni krevet investitora, te se ostatak prostora uklapa sa bojom njegovog štofa. Zidna tapeta sa motivima lišća daje svježinu prostoru, dok zidna ukrasna lajsna naglašava stil i eleganciju, a drveni dekor iverice namještaja i oblaganja grede pruža toplinu planinskog ambijenta. U walk-in garderober ulazi se kroz otvor pune visine, sa rasporedom polica i vješalica po uputama investitora. Kompletna završna materijalizacija poda sobe i garderobera je itison po mjeri u neutralnom sivom tonu. Formiraju se i različiti vidovi osvjetljenja za promjenu atmosfere unutar samog prostora – zidne lampe, centralni luster, linijska led rasvjeta grede i police.

Druga spavaća soba je namjenjena najmlađem članu sa dva postojeća krovna prozora, te smo na ovaj način dobili puno više dnevne svjetlosti. Krevet i radna zona smještaju se ispod kosine na najnizoj koti prostora, kako bi se sredina prostorije ostavila za komunikaciju i igru. Takođe, ovdje smještamo i plakar po mjeri podijeljen za sve tri djevojčice. Krevet će se raditi sa uglavljem po mjeri u štofu interesantnom i za tinejđersku fazu, dok je radni sto prilagodljiv za rast djevojčice. Police i greda, boje svijetlog hrasta, sa led trakama daju ambijentalno i funkcionalno osvjetljenje prostora. Investitori su posebno zahtjevali motiv mace u ovoj prostoriji, pa smo se odlučili za oslikavanje na zidu, kako bi u budućnosti mogla lakše da se izvrši promjena.

Treća spavaća soba namjenjena je za dvije djevojčice uzrasta 7 i 9 godina. Njihov prostor se dijeli u dva nivoa –dnevna i spavaća zona, te je ovo jedina dvoetažna prostorija stana. Prvi nivo čini prostor za igru i rad zajedno sa kupatilom. Radni sto za obje djevojčice nalazi se ispod kosine i krovnog prozora sa dvije radne stolice. Postojeće kupatilo u ovom dijelu stana, bilo je apsolutno nefunkcionalno, tako da smo prostor proširili, preorganizovali raspored sanitarija, te adaptirali za adekvatno funkcionisanje. Dodali smo i kupatilski krovni prozor za prirodno osvjetljenje i ventilisanje, ali i dodatne visine prostora. Poseban zahtjev je bila dječija biblioteka, koju smo smjestili na samom ulazu u sobu. Stepenište za galerijski prostor spavaće zone, radiće se sa konzolnim gazištem od hrasta i metalnim bijelim cijevima u funkciji sigurnosne ograde stepenica i galerije. Na ovaj način dizajn stepeništa je uklopljen tako da ’’ne zatrpava’’ prostor. Ispod stepeništa nalazi se prostor za dnevni odmor sa ladicama za odlaganje igračaka. Na galerijskom prostoru nalaze se dva kreveta sa noćnicima i ostavom ispod grede sa kliznim vratima.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE