spot_img

Projekat: Vikendica Rakovica

PROJEKAT / REALIZACIJA VIKENDICA RAKOVICA
SARAJEVO / 2017
Autor: Dr.sc. HARIS BRADIĆ arhitekt

 

Vikendica Rakovica nalazi se u Rakovici/Sarajevo, na lokalitetu kojim dominiraju obiteljske vikend kuće. Osnovna ideja koju autor ovdje prikazuje u sebi sublimira arhitektonsku tradiciju Hercegovačke i Bosanske arhitektonske baštine, koja se ogleda kroz oblik, materijalizaciju i funkciju. Autorova zamisao je bila da se kroz proces analize tradicionalne forme kuće kreira suvremena kompozicija koja će slijediti prvobitni oblik. Također, u kontekstu spomenutog autor kroz primjenu kamena i drveta na suvremen i unikatan način želi doprinijeti ciljanom efektu.

Kreirane su dvije prizemne jedinice povezane unutrašnjim koridorom obloženim prirodnim kamenom. Prvi volumen kojem se prilazi kosom pješačkom rampom ima dimenzije 8,8×8,8m, a fasadna struktura obložena je prirodnim kamenom/Hreša sa sve četiri strane. Volumen je pokriven kanalicom, maksimalne visine 6,14m. Drugi element u ovoj kompoziciji je u osnovi također približno kvadrat, dimenzija 8,3 x 9,6, materijaliziran kontaktnom fasadnom oblogom bijele boje i djelomično drvenom, gdje je primijenjen sibirski ariš bijele boje. Maksimalna visina objekta je 6,55m. Volumeni zajedno čine jedinstvenu fizičku strukturu u kojoj su kreirane dvije zone, javna i privatna.

U prvoj je smješten jedinstven prostor dnevnog boravka, trpezarije i kuhinje, koji na tri strane ima direktnu vezu sa vanjskim prostorom, dok su u drugoj zoni smještene tri spavaće sobe sa kupatilom. Uz objekte sa južne strane izveden je vanjski bazen dimenzija 8x4m, maksimalne dubine 150cm, a sa istočne ljetna kuhinja sa zonom za sjedenje. Prizemni karakter objekta se u cijelosti uklapa u prirodno okruženje, ne narušavajući njegovu vizualnu i fizičku prirodnu strukturu. Ukupna korisna/neto površina je 120,2m2, a bruto 153,0m2.

Spratnost objekta je P+0, a vanjske dimenzije markice su 11,6m x 19,6m. Objekt je u cijelosti materijaliziran sa suvremenim materijalima kao što su Profi sistem Wienerberger Porotherm blokovi, Tondach kanalica sa biber crijepom te kamena vuna u kontaktnoj fasadi, što je u konačnici dalo rezultat visoko izolirane ovojnice sa visokim stepenom parodifuznosti. Volumen A je obložen autohtonim kamenom Hreša na jedinstven i unikatan način u sistemu kontaktne fasade. Kreiran je poseban redoslijed polaganja kamena, formiran iz 7 različitih dimenzija komada slaganih u jedinstvenoj šemi.

Popularno

Copyright- 2021 | m-Kvadrat Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.