spot_img

Projekat vikendice arhitekte Mislava Bašića i Ivana Zloušića

Kuća je funkcionalno koncipirana tako da od dna prema vrhu postepeno postaje privatnija.

Projekat: 4 UHA d.o.o.  Zagreb

Mislav Bašić, mag.ing.arch.

Ivan Zloušić, mag.ing.arch.

Svi živimo za vikend i znamo koliko nam znači, ali da imamo i vikendicu u kojoj želimo biti više od dva dana, sve je to moguće uz dobar projekat. U nastavku Vam donosimo super zanimljiv projekat u vlasništvu 4 UHA d.o.o. Zagreb. Uživajte!

Svi znamo koliko nam vikend znači. Velika je to odgovornost i breme za samo dva dana u tjednu. E sad, kad se ta velika očekivanja trebaju utjeloviti u formi građevine, na površinu kroz projektni zadatak izlaze najljepši snovi – ono što jedna obitelj koja jako puno radi želi sebi za tih par dana odmora. Svakako je riječ o procesu koji će kad-tad dovesti do puno frekventnijeg korištenja te će vikendica ostvariti svoj puni potencijal kao „tjednica“ što investitorima od srca želimo.

Krasna parcela na laganom uzvišenju nudila je puno slobode u projektiranju dok je jedino realno ograničenje susjedna kuća na zapadu koja je preblizu međi, ali dimenzija predmetnog obuhvata je bila dovoljna da taj faktor možemo gotovo zanemariti.

Kuća se sastoji od dva jednostavna volumena koji svaki na svoj način korespondira s terenom, tako arhetipski volumen izlazi iz terena i otvara se prema jugu, a geometrijski još jednostavniji „sekundarni“ volumen ima uvučenu donju zonu kako bi se vizualno smanjio. Materijali prate ideje koje nameće geometrija, stoga se dominantni volumen oblači u lim (krov i pročelje), a sekundarni u drveni dekor koji se nalazi i na uvučenim detaljima te će se koristiti i u interijeru. Materijal koji objedinjuje volumene međusobno te naglašava odnos prema terenu je kamen. Cilj investitora je da se tu postavi stari sljemenski kamen koji će se skinuti s njihove stare obiteljske kuće koja se uskoro ruši na drugoj lokaciji. U skladu s tim će se odabrati i ton lima glavnog volumena kako bi se prilagodio vrlo kompleksnom tonalitetu tog kamena.

Kuća je funkcionalno koncipirana tako da od dna prema vrhu postepeno postaje privatnija. Od pješačkog i kolnog ulaza na najnižoj poluetaži (gotovo potpuno ukopanoj) pristupamo poluetaži s društvenim prostorijama primarno zabavnog karaktera (lounge, biljar, priručna kuhinja/minibar i spa zona sa saunom, tušem i jacuzzijem) s direktnim izlazom na terasu s bazenom. Pristup projektiranju kroz poluetaže je bio optimalan da kuća prati geometriju terena, ali i da se naglasi postepenost prijelaza između kućnih zona.

Nakon poluetaže namijenjene druženju s gostima penjemo se u obiteljski open space s kuhinjom, blagovanjem i dnevnim boravkom koji uz veliku staklenu stijenu s prekrasnim pogledom na obližnju prirodu ima i pristup lođi s vanjskim ložištem za potpunu zimsku idilu. Iz obiteljskog prostora pristupamo individualnim prostorima, tako je na prvoj idućoj  poluetaži roditeljska soba s garderobom i kupaonica, a posljednji krak stepenica nas vodi na galeriju – prostor za kćer – ta se zona nalazi iznad dijela open space-a, točnije iznad kuhinje i blagovanja, tako da je prostor dnevnog boravka znatno viši i raskošniji.

Optimizacija prostora potrebama investitora je bila ključna u procesu projektiranja, to je jako bitan faktor koji uvijek doprinese kvaliteti arhitekture. Na tome smo i mi i sam prostor zahvalni investitorima, da se gradi prema potrebama korisnika, a ne prema maksimalnim gabaritima dozvoljenim od strane prostornih planova.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE