spot_img

Projekt o modernizaciji cesta u Federaciji BIH

Jučer je u prostorijama JP Ceste Federacije u Sarajevu održan Konsultativni sastanak o Projektu modernizacije magistralnih cesta, na kojemu je učestvovao načelnik Općine, Zlatko Hujić, Huse Jukić šef Tima za implementaciju projekata i Nevsad Ramić, šef Službe za razvoj i poduzetništvo.

ceste

 

Programa modernizacije magistralnih cesta u FBiH je predviđen u visini od 150 miliona eura, unutar kojeg je za Unsko-sanski kanton predviđeno 40 miliona eura, a realizirati će JP Ceste Federaciji iz kreditnih sredstava Svjetske banke i drugih međunarodnih fondova.

„Za nas u Bosanskom Petrovcu najinteresantniji je bio segment izgradnje trećih traka na planinskim prevojima, odnosno trake za spora vozila, a koja su uključena u ovaj projekt na tri dionice“- rekao je načelnik Hujić.

Programom je predviđeno da se izgradi traka za spora vozila na dionicama:

1) M-5 Bihać- Bosanski Petrovac, na prevoju Ripački Klanac,
2) M-5 Bosanki Petrovac- Ključ, na prevoju Laniše,
3) Magistralni put Bosanski Petrovac – Drvar, na prevoju Oštrelj.

U toku je izrada smjernica i Elaborata o eksproprijaciji.

Na realizaciji izgradnje novih magistralnih pravaca, te modernizaciji postojećih, očekuje se da će u Federaciji biti otvoreno 5000 radnih mjesta. Kako je rečeno ovom prilikom, ovo preduzeće će već u junu ove godine, potpisati bilateralni sporazum sa Svjetskom bankom o kreditnom zaduženju.

izvor: gradjevinarstvo.ba 9.3.2016.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE