spot_img

Radojičić: Sve spremno za izgradnju nove toplane

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je sve spremno za izgradnju nove toplane, napominjući da prezaduženost stare u iznosu od oko 90 miliona KM predstavlja kapitalan problem grada i javnih finansija.

“Sve je spremno za početak izgradnje nove toplane”, naveo je Radojčić i dodao da su u toku sve formalne pravne radnje.

On je rekao da Skupština grada na narednoj sjednici treba da se izjasni o ugovoru o osnivanju nove toplane i ugovoru o strateškom partnerstvu sa izabranim partnerom po javnom pozivu, a nakon toga gradnja može početi da bi nova toplana bila u funkciji do iduće zimske sezone.

Radojičić je naveo da je sproveden međunarodni tender za reprogram duga Grada Banjaluka i da je u toku žalbeni postupak dva konzorcijuma, koji će, kako se nada, uskoro biti završen.

On pojašnjava da je drugorangirani konzorcijum imao osnovanu žalbu jer prvorangirani konzorcijum – NLB Skoplje i Zirat banka nisu završile neke formalne pretpostavke u vezi sa Zakonom o javnim nabavkama.

“Ukoliko to bude završeno ove sedmice, Grad će imati finansijski potencijal da investira 15 miliona KM u novu toplanu. U suprotnom, nastaju problemi zbog građevinske sezone i svako kašnjenje dovodi Grad u ozbiljne poteškoće”, upozorava Radojičić.

On ističe da se u vezi sa ovim i projektom rekonstrucije i gradnje vodovoda i kanalizacione mreže pregovara sa mnogo subjekata, između ostalih i sa Evropskom incvesticionom bankom i Evropskom razvojnom bankom, kao i da ohrabruje to što su projekti dobro ocijenjeni i da postoji mogućnost da Evropska banka za obnovu i razvoj prati ulaganja Grada u narednim godinama.

Radojičić je jučer u Tesliću za rukovodioce Gradske uprave organizovao dvodnevno strateško savjetovanje i planiranje, što je, kako je istakao, nova praksa u radu koja se primjenjuje od novembra, kada je održano prvo planiranje.

Jedna od tema je i rješavanje problema “rupe” u centru Banjaluke, donedavnog gradilišta tržnog centra od koga se odustalo, odnosno izrade novog regulacionog plana koji predviđa zonu od Spomenika banu Milosavljeviću do prostora na kojem je trebalo da bude šoping centar.

“Kada bude donesen regulacioni plan u cijeloj toj zoni biće novi sadržaj”, dodao je Radojčić.

On je podsjetio da je u okviru Gradske administracije formirano i 35 projektnih timova koji će se baviti pitanjima gradnje nove toplane, dječijih igrališta, sportske dvorane na mjestu starog šoping centra, rekonstrukcija saobraćajnica, brendiranje Grada kao prijestonice Evropske kulture 2024. godine i razvoja turizma do manjih projekata.

“To su glavne teme dvodnevnog planiranja tokom kojeg će svi rukovodioci u Gradskoj upravi dobiti informacije, ali i konkretne terminske zadatke na osnovu kojih će biti ocjenjivani. Veći dio poslova treba da bude okončan tokom ljeta”,naglasio je Radojičić.

Radni sastanak u vezi sa aktuelnim projektima nove administracije Banjaluke i planovima za ovu godinu održava se u Hotelu “Kardial” u Banji Vrućici, kod Teslića.

Izvor: Akta.ba

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE