spot_img

Radovi na Prvoj transverzali počinju do kraja 2017. – Vlada KS zasad osigurala 25 mil KM

prva_transverzala_030217Na sastanku u petak (21. april 2017.) između načelnika općina Centar i Vogošća, Ministarstva saobraćaja KS i Direkcije za puteve KS, zaključeno je da je pripremna faza za realizaciju jedne dionice Prve transverzale na relaciji Bare-Hotonj pri kraju i dogovoreni su naredni koraci.

Nakon što su obje općine izdale urbanističke dozvole, a Vlada KS osigurala sredstva, na redu je izrada elaborata o eksproprijaciji, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i dobijanje građevinske dozvole.

– Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo je dobio obavezu da već naredne sedmice raspiše tender za izradu elaborata o eksproprijaciji. To je jedan od dobrih uvjeta da se krene u rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, za šta je Vlada KS osigurala 25 mil KM. Elaborat će pokazati šta će biti predmet eksproprijacije. Ona na polaznoj tački neće biti komplicirana i neće biti skuplja od 1-2 mil KM – kazao je načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić.

Radovi na prvoj trasi od Šipa do ulaza u tunel bi trebalo da počnu do kraja godine, a očekuje se da će koštati blizu 12 mil KM.

– Dio operativnih sredstava za transverzalu bit će implementiran na početnim radovima do kraja godine. Nije nerealno očekivati da početkom naredne godine bude osiguran još jedan značajan dio sredstava da bi sve bilo gotovo u što kraćem roku – rekao je načelnik Općine Vogošća Edin Smajić.

Izvor: eKapija

Popularno

Copyright- 2021 | m-Kvadrat Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.