Reciklirani ekspandirani polistiren (EPS) pretvoren u boju

Ekspandirani polistiren (EPS) je plastični materijal koji se široko koristi za toplinsku izolaciju (a u nekim slučajevima i akustiku) u ovojnicama objekta.

Je li ga moguće reciklirati i ponovo primijeniti u ostalim građevinskim procesima? Da!

EPS se može drobiti i zbijati da bi se koristio u proizvodnji novih plastičnih proizvoda. Ali također se može reciklirati i ponovno zaživjeti u izgradnji arhitektonskih i urbanističkih projekata u obliku boja i premaza.

Boje na bazi EPS-a razvila je Idea-Tec, kompanija koju su 2014. godine osnovali dvojica čileanskih hemičara koji su željeli istražiti tehnologije za postupanje s neobrađenim otpadom. Nakon 3 godine istraživanja došli su do rješenja koje omogućava recikliranje između 3,3 i 5,5 kg EPS-a po limenci boje. Zamjena neobrađenog, sirovog materijala otpadom smanjuje emisiju CO2 za 15,3 kg po limenci boje; što je doprinos okolišu koji se ogleda u LEED® certifikatu.

Otpad se prima u postrojenje za reciklažu i ulazi u mašinu posebno dizajniranu za taj postupak. Kad se miješa sa raznim aditivima, EPS postiže konzistenciju meda koja se koristi kao sirovina za proizvodnju boja. Za dobivanje boja različitih tehničkih karakteristika, svi daljni postupci slijede istu proceduru, ali aditivi i njihove proporcije variraju.

Među razvijenim proizvodima su velike prometne boje za obilježavanje cesta i podno slikanje koje se uspješno lijepe na beton i asfalt. One se mogu brzo oprati i osušiti, a mogu se nanijeti ručno ili putem raspršivanja.

 

Boje se mogu nanositi i na unutarnje zidove i kao završni premazi za cementne podove, ili kao hidroizolacija zidova, maltera i betonskih površina.

m-Kvadrat

print