Reflektirajuća umjetnička galerija koja „lebdi“ nad stijenama

U šumi Naramata, kanadske pokrajine Britanska Kolumbija, arhitektonski studio f2a Architecture je realizovao proširenje bivše privatne rezidencije direktora studia, arhitekte Floriana Maurera, u kojem će se nalaziti umjetnička kolekcija.

Objekat leži na rubu kamenite padine s pogledom na jezero Okanagan. Smješteni na tlu i nadahnuti dvorištima Latinske Amerike, tri neovisna volumena objekta, u obliku slova C daju oblik ugodnom unutrašnjem vrtu.

Izvorni projekat razvija se u skaldu za zahtjevima da se dizajnira malidodatak; višenamjenski prostor koji može smjestiti skulpture i slike iz umjetničke zbirke.

Novi volumen, ovješen o čelične stubove, koji su usidreni u stijene, smješten je na padini brda koji se spušta prema jezeru i povezan je sa zapadnim volumenom kuće natkrivenim stubištem.

Ova strma staza označava prag između dvaju arhitektura i tvori apstraktni prostor galerije; s jedne strane mali reflektirajući kvadrat u kojem se odražavaju šuma i nebo i tu se nalaze umjetnička djela, a s druge strane drvena kuća u potpunom skladu s prirodom.

Galerija ostavlja vizuelni efekat kao da „lebdi“ nad stijenom prekrivenom nehrđajućim čeličnim panelima i otvara se ka jezeru sa kontinuiranim prozorima.

Projekat: Galerija Malinka

Program: Proširenje porodične kuće: umjetnička galerija

Lokacija: Naramata, Britanska Kolumbija, Kanada, 2020

Arhitektura: f2a architecture ltd

Projektni tim: Florian Maurer, Eric lajoie, Austin Hawkins, Caspar Viereckel

Godina: 2020

print