spot_img

Renovirana atletska staza Atletskog centra AK Sarajevo svečano je otvorena u subotu

Renovirana atletska staza Atletskog centra AK Sarajevo svečano je otvorena u subotu 22.10. u prisustvu istaknutih bh. sportista i političara, a ceremoniji je prisustvovao i saudijski princ Nawaf Bin Mohammed Al Saud, član Savjeta Međunarodne atletske fondacije i Međunarodne atletske federacije IAAF.

ak-staza

Al Saud je svojim angažmanom osigurao najveći dio sredstava neophodnih za rekonstrukciju staze, koja sada jedina u Gradu Sarajevu ispunjava kriterija IAAF-a za održavanje međunarodnih takmičenja.

Atletski objekti u Atletskom centru AK Sarajevo rekonstrukcijom su  stekli certifikat IAAF-a za klasu pet i certifikat klase dva za kvalitet staze. Staza Atletskog centra AK Sarajevo jedina u Sarajevu ispunjava kriterije IAAF-a za održavanje međunarodnih takmičenja, jer je staza na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović Hase” oštećena, dok u  Sportskom centru ”Safet Zajko” ne ispunjava kriterije.

Predsjednik Atletskog saveza BiH Suad Kaknjo objašnjava da u BiH sada postoje četiri staze koje ispunjavaju kriterije IAAF-a, te da bi u narednom periodu i Tuzla rekonstrukcijom stadiona trebala dobiti jedan takav sportski element.

Vrijednost projekta  je 320.000 KM. Osim Međunarodne atletske fondacije, projekt rekonstrukcije su finansijski podržali Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i AK Sarajevo.

Ministar kulture i sporta KS Mirvad Kurić je zahvalio svima koji su pomogli rekonstrukciju staze i dodao da će Ministarstvo u 2017. godini siguno uložiti dodatne napore da se u Kantonu Sarajevo obnovi veći broj sportskih objekata i borilišta.

Tokom ceremonije otvorenja staze ukazano je i na važnost projekta ”Dječja atletika”, koji se u saradnji sa IAAF-om od prošle godine realizira u BiH, a koji bi tokom četiri godine trebao obuhvatiti 250.000 djece.

 

Fena

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE