spot_img

Robotika i automatizacija za kućni život

 

Tokom protekle godine pojmovi pametni domovi  i kućna automatizacija dobivaju na značaju jer definišu automatizaciju i povezanost između uređaja koji se nalaze unutar domova, a koji predstavljaju osnovnu jedinice rastućeg koncepta pametnih gradova.

Od špijuniranja naših kućnih ljubimaca kamerama, do uključivanja sistema rasvjete i kontrole temperature naših domova, neosporivo je da tehnologije povezane s automatizacijom, robotikom i algoritamima nisu samo uočili porast potražnje (sa sve pristupačnijim cijenama), već se integrišu u arhitekturu dopunjavanjem tehnologija koje donose sveobuhvatna rješenja za povećanje udobnosti unutar naših domova putem kućne automatizacije ili IoT (Internet of Things) sistema.

Kako napreduje umjetna inteligencija, od “Pametnih domova” očekuje se ne samo pružanje udobnosti stanovnicima, već i učenje o njihovom ponašanju i na kraju predviđanje njihovih potreba.

Kako se stambena automatizacija može primijeniti na projektovanje i izgradnju?

Jednostavno: kućna automatizacija je prestala biti luksuzni dodatak i postala je originalni element koje treba smatrati dijelom arhitektonskih projekata. Građevinski sistemi na gradilištu i uređaji u svijetu sada moraju uzeti u obzir potrebu za posebnim cjevovodima za ove tipove sklopova (BUS kabeli), dok inovacije u dizajnu materijala i proizvoda traže integraciju novih tehnologija.

m-Kvadrat

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE