spot_img

RS: Gradnja VE Hrgud u Brekovićima

U Republici Srpskoj će se graditi Vjetroelektrana Hrgud. Vijeće ministara BiH je na jučerašnjem utvrdilo Prijedlog sporazuma o zajmu i projektu između KfW-a, Frankfurt na Majni (KfW), i Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora (zajmoprimac), i Republike Srpske, koju predstavlja Ministarstvo finansija, i Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) (agencija za izvršenje projekta) u iznosu od 60.000.000,00 eura – Vjetropark Hrgud, s Osnovama za zaključivanje ovog sporazuma.

vjetroelektrana

lzgradnjom Vjetroelektrane Hrgud Republika Srpska će dobiti prvi objekat ovog tipa, kojim će se proizvoditi energija iz obnovljivih izvora. Vjetropark  Hrgud bit će građen u opštini Berkovići i imat će 16 vjetroturbina ukupno instalisane snage od 48 MW i sa godišnjom proizvodnjom od 126 GWh.

U ovaj poduhvat sa svojim inženjerima upustit će se Elektroprivreda RS koja je rošle godine dobila koncesiju na 50 godina. Prema koncesionom ugovoru država će da dobija 3,6 posto od ukupnih prihoda VE Hrgud.

Prva žena Elektroprivrede RS Branislava Milekić je u jednoj od izjava kazala kako su godinu dana vršena mjerenja od strane konsultanta kojeg je izabrala KfW banka. Prema njenim riječima izgradnja vjetroparka trajala bi tri godine, gdje bi se, s obzirom na relativno visoka ulaganja, investicija mogla isplatiti za 10 do 12 godina.

 

akta.ba

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE