Naslovnica Home RS izdvaja za saobraćajnu infrastrukturu i zdravstvo skoro 800 miliona KM

RS izdvaja za saobraćajnu infrastrukturu i zdravstvo skoro 800 miliona KM

Vlada Republike Srpske planira da u naredne tri godine relizuje investicione projekte vrijedne 798,89 miliona KM, a najviše novca biće uloženo u saobraćajnu infrastrukturu i zdravstvo.

investicija

Prema Nacrtu programa javnih investicija Republike Srpske za period od 2017. do 2019. godine, koji je usvojila Vlada, predviđeno je da u infrastrukturu bude uloženo 430,29 miliona KM, što je 55,71 odsto ukupnog iznosa projekata.

Za ulaganja u produktivno okruženje, prema pisanju “Glasa Srpske”, predviđeno je 227,52 miliona KM ili 29,35 odsto, dok će u oblasti ljudskih resursa biti izdvojeno 117,34 miliona KM ili 15,14 odsto ukupnog programa.

U oblasti infrastrukture najviše novca biće utrošeno u transportnu infrastrukturu, za šta je planirano 201,34 miliona KM, dok je za zdravstvo planirano 121,36 miliona KM.

Za očuvanje i unapređivanje prirodne sredine, uključujući vode, biće potrošeno 73,23 miliona KM, dok je za energetske projekte predviđeno 25,44 miliona KM.

Za najzahtjevniji projektat drumskog saobraćaja ili izgradnju dionice auto-puta Banjaluka-Doboj od Banjaluke do Prnjavora, ukupna vrijednost investicije u auto-put je 322,93 miliona KM, a za pomenutu dionicu je u trogodišnjem periodu planirano 110,14 miliona KM.

U planu je i izgradnja mosta na rijeci Savi, čija je vrijednost 41,07 miliona KM, a za taj projekat  planirano je 27,60 miliona KM.

U oblasti željezničkog saobraćaja najzahtjevnija investicija je regionalni projekat “Željeznica u BiH” koji košta 126,34 miliona KM, a Republika Srpska bi u periodu od 2017. do kraja 2019. godine u njemu trebalo da učestvuje sa 13,20 miliona KM.

Pomoćnik ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Nataša Kostić istakla je da su izgradnja auto-puteva i rekonstrukcija puteva i željezničke mreže prioritet Vlade Republike Srpske, jer je riječ o preduslovima za razvoj privrede i ekonomije.

“To planiramo postići ulaganjem u transportnu infrastrukturu. Naš cilj je da podstaknemo razvoj privrede privlačenjem novih investitora, koje ćemo pridobiti upravo ulaganjem u puteve”, rekla je Kostićeva.

Ona je dodala da ulaganja u transportnu infrastrukturu donose smanjenje troškova prevoza, vremena putovanja i veću bezbjednost na putevima.

 

Srna

Novosti

Pregradni zidovi

0
Pregradni zidovi su vertikalni razdjelnici koji se koriste za razdvajanje unutrašnjih prostora zgrade u prostorije i područja za cirkulaciju poput hodnika. Ovisno o korištenom...

Panel fasade: StoVentec Glas

Koje se skele koriste u građevini

Related News

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime