spot_img

Rusi kupuju zemlju na području Trebinja i Bileće, Arapima atraktivno Sarajevo

Dok Arapi masovno kupuju zemljišta širom Bosne i grade turistička i stambena naselja, državljani Rusije svoj novac investiraju kupujući zemljišta i nekretnine u istočnoj Hercegovini, piše Večernji list BiH.

sarajevo

Trebinje atraktivno Rusima

Vaso Milić, vlasnik agencije za nekretnine “Tviko” iz Trebinja, kazao je za “Večernjak” kako su prije osam godina Rusi izrazili zanimanje za kupovinu zemljišta u Republici Srpskoj na području Trebinja. Prema njegovim riječima, Rusi su se zanimali za kupovinu zemljišta još dok nije postojao sporazum između BiH i Rusije o kupovini nekretnina. Tada su otvarali preduzeća, a zatim kupovali nekretnine. Na prostoru istočne Hercegovine svaki dan je sve više Rusa koji žele kupiti zemlju, dosta onih koji su to već učinili je radilo u Crnoj Gori pa su svoj kapital preseljavali u BiH.

“Rusi su najviše nekretnina kupili na području Trebinja, na Bilećkom jezeru i na dijelu prema Ivanici. Domaće stanovništvo prodaje svoje zemljište ponajviše zbog toga što su cijene dobre. Sada su cijene zemljišta na periferiji kao da su u središtu grada”, kazao je Milić. Rusi obično kupuju parcele od 2000 do 3000 m2 i plaćaju 100 KM po m2. “Obično je stanovništvo to zemljište prodavalo po cijeni od 5 do 6 KM. Iznosi koje Rusi nude su nenormalni za naš standard, ne samo za BiH nego i za zemlje okruženja”, naglašava Milić.

Rusi dolaze u Hercegovinu kako bi uživali u klimi i moru koje je u blizini

Prema Milićevim riječima, Rusi kupuju nekretnine kako bi uživali. Tu je blizu Herceg Novi, hrana je jeftina, klima ugodna. Jedan od razloga je i to što je Trebinje grad sunca, godišnje je ovdje 300 sunčanih dana. “Oko Bilećkog jezera je već prodano više od 50 lokacija, izgrađeni su objekti gdje Rusi već uživaju. Otvaraju se i hoteli, Rusi vole ribu, jezera, plivači su i odgovara im sunce u martu i aprilu”, istaknuo je ovaj agent za nekretnine.

Arapi se drže glavnog grada BiH

Dok Rusi preferiraju Hercegovinu, Arapi se više drže glavnog bh. grada.

Odnedavno su zanimanje pokazali i za poznato sarajevsko izletište Barice. Prije 15 godina na Baricama je dulum zemljišta bio 1000 KM, prije nekoliko godina 10.000 KM, a sada je cijena duluma na lokacijama oko Sarajeva atraktivnim Arapima dosegla cijenu od 35.000 maraka. Zbog astronomski visokih ponuda stranaca, zemljište u pojedinim dijelovima BiH postaje sve manje dostupno za domaće stanovnike manje kupovne moći koji bi željeli kupiti nekretninu.

Otvaranje kompanije trenutno je jedini način na koji državljani arapskih zemlja mogu da kupe nekretnine u Bosni i Hercegovini, zbog čega otvaraju fiktivne kako bi se domogli željenih nekretnine.

Izvor: Biznis.ba

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE