spot_img

Salčin za direktora “Autocesta FBiH”, Bučo se vraća na projektovanje i investicije

Premijer FBiH Fadil Novalić nakon sastanka u četvrtak, 2. juna, potvrdio je da je deblokiran proces imenovanja u javnim preduzećima.
cesteeeee
– Zna se da je gospodin Salčin predložen još 7. marta za direktora “Autocesta FBiH”. Problem je bilo što kod svih promjena moramo voditi računa o institucionalnoj memoriji, jer “Autoceste” su doživjele velike promjene i morali smo Jasmina Buču, koji je tu kadar iz prošlog sastava i zaista veoma stručan čovjek, vratiti na projektovanje i investicije. Nama je samo to bilo ključno. Znači da on i direktor koji je predložen 7. marta dođu na ta mjesta da bi “Autoceste FBiH” bile funkcionalne – rekao je Novalić.

Na novinski upit da li Đenan Salčin ima potrebne kompetencije, premijer je kazao:

– On je ekonomista. Ako je iko stručan da vodi jedno preduzeće, to su ekonomisti. Tu nije problem. Bitna je infrastruktura. Uspjeli smo se izboriti da to bude tako – rekao je Novalić.

Podsjetio je da “Autoceste” imaju 103 kilometra i da je to do sada koštalo oko 680 mil EUR.

– Dužni smo još oko 430 mil EUR i to vraćamo iz postojeće akcize. Sljedeće, gradnju ne bismo do 2019. ni radili, jer nema novca, ako ne uvedemo buduću akcizu. Srećom, ubacili smo je i u pismo namjere MMF-a, tako da mora do kraja septembra biti izvršena ta akciza. Mi smo sada optimisti. Na osnovu te akcize mi se možemo zadužiti novih 960 mil EUR i to je za nova 64 najgora kilometra – Vranduk i Prenj. Ostaje ostatak još 1,2 mlrd EUR, do kraja autoputa i to ćemo ponuditi koncesionarima – rekao je Novalić.

 

indikator

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE