Sarajevo dobija trg “Ankara” – Predstavnici glavnog grada Turske obišli potencijalne lokacije za gradnju

Saradnja Sarajeva i glavnog grada Turske Ankare uskoro bi trebala donijeti glavnom gradu BiH novi trg. Tim povodom danas su Ivo Komšić, gradonačelnik Sarajeva, i Asim Balci, generalni sekretar Gradske uprave Ankare, obišli tri lokacije u Sarajevu.
sarajevo
Delegacije su obišle Merhemića trg na Ciglanama, park iza Druge gimnazije i Trg Oslobođenja – Alija Izetbegović u centru grada. Prema riječima gradonačelnika Sarajeva, odlučili su odvesti delegaciju iz Turske i na Bijelu tabiju, kako bi ih upoznali sa ovom znamenitosti grada, koju je neophodno obnoviti. No, to je mnogo veći projekat od uređenja ili izgradnje trga.
– Imamo bratske odnose sa Ankarom, koji su uspostavljeni odmah poslije rata u BiH. Prilikom naše posjete Turskoj dogovarali smo se o tome da grad Ankara igradi jedan trg u Sarajevu, koji bi nosio njeno ime. Ovom prilikom, povodom 6. aprila, Dana grada Sarajeva, delegacija Ankare je došla ovdje i ponudićemo im nekoliko lokacija za taj trg kako bi ih pregledali – kazao je Komšić.
Balci je izrazio je zadovoljstvo zbog posjete Sarajevu i nadu da će se uskoro projekat izgradnje trga realizovati.
– Od 1994. godine, kada su Sarajevo i Ankara postali bratski gradovi, krenula je priča o tome šta bi ova dva grada mogla zajedno da urade. Iskoristili smo 6. april da dođemo u posjetu. Nakon razgovora sa gradonačelnikom Komšićem, tražimo načine kako možemo nešto konkretno uraditi u Sarajevu. Želimo vidjeti sve lokacije, a onda ćemo ih predočiti Gradskom vijeću Ankare koje će odlučiti o tome koji ćemo projekat realizovati. Mislim da će nakon ovoga svaki sljedeći korak donijeti nove projekte i da će saradnja između naroda BiH i Turske postati još jača – rekao je Balci.
Šef delegacije glavnog grada Turske dodao je na kraju da Ankara nema niti jedan trg u svijetu koji nosi njeno ime te da će sarajevski biti prvi.
Izvor: klix.ba

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE