spot_img

Sarajevo: Kineska kompanija “CAMCE” graditi će fabriku cementa u Novom Gradu

Ambasador BiH u Kini Borislav Marić izjavio je da bi kineska državna kompanija “CAMCE” do Nove godine trebalo da počne da gradi fabriku cementa na području opštine Novi Grad u kojoj će biti zaposleno oko 200 radnika.

cement

Marić ističe da je riječ o investiciji vrijednoj oko 80 miliona eura.

“Nedavno sam se sastao sa upravom tog kineskog preduzeća. Oni će fabriku cementa graditi sopstvenim sredstvima u saradnji sa domaćom `Fortis grupom` i biće većinski vlasnici”, rekao je Marić.

On kaže da je “CAMCE” veliko i ozbiljno preduzeće koje se bavi i izgradnjom vodovoda, te industrijskih objekata u oblasti petrohemije u Pakistanu, Južnoj Americi, Kanadi i drugim zemljama.

Govoreći o izgradnji prve faze auto-puta Glamočani-Mliništa, u dužini od 61 kilometra, Marić je izrazio nadu da će sve procedure u vezi sa tim poslom, vrijednim oko 660 miliona evra, biti završene do kraja godine.

“Sve strukture od entiteta do nivoa BiH morale bi da pojačaju aktivnosti u tom smislu. Niko ne smije da koči ovaj posao jer su kineski inženjeri već boravili u Srpskoj i snimili situaciju. Slično treba postupiti i u slučaju izgradnje auto-puta Banjaluka-Prijedor, sa intencijom da se isti produži do Novog Grada sa krakom prema Kozarskoj Dubici i Hrvatskoj”, poručio je Marić.

On je rekao da bi Srpska trebalo da mnogo aktivnije razgovara sa kineskim kompanijama o komercijalizaciji Aerodroma Banjaluka i kasnijem privlačenju niskobudžetnih avio-kompanija.

“To je posebno značajno, jer je Kina i sa BiH potpisala sporazum da u narednom periodu poboljša ekonomije 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope. Za to imaju fond od 10 milijardi evra, a sredstva za svaki dobar projekat odobravala bi najveća kineska državna investiciona banka Eksim”, rekao je Marić.

On je naglasio da je pri kraju priprema za potpisivanje sporazuma BiH i Kine o turističkoj saradnji.

“To bi moglo rezultovati velikim grupnim posjetama kineskih turista koji su poznati po tome što troše veliki novac u inostranstvu. Posebno su zainteresovani za sve što je u vezi sa antifašističkom prošlošću Republike Srpske i BiH, Velimirom Batom Živojinovićem i snimanjem kultnog filma `Valter brani Sarajevo`”, rekao je Marić.

On je naveo da sa funkcije odlazi 1. septembra, kao i da na njegovo mjesto dolazi Anton Ril.

Marić je izrazio zahvalnost što je imao šansu da u dva mandata bude amabasador BiH u Kini, unapređuje ekonomske i druge odnose dvije zemlje i sretne tri kineska predsjednika.

 

Srna

Popularno

Copyright- 2021 | m-Kvadrat Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.