Savitljiva arhitektura: Objekti sa gumenim fasadama

Guma se uglavnom ne smatra uobičajenim građevinskim materijalom – barem ne u onoj mjeri u kojoj su u upotrebi materijali poput drveta, betona ili stakla. Ali guma se obično koristi u interijerima za podove izvanredne boje ili svjetline, a ono što je neočekivano je upotreba za fasade s jedinstvenim aspektima ili efektima presvlake. Ova je funkcionalnost motivisana jedinstvenim prednostima poput glatkoće, elastičnosti, trajnosti i konzistentnosti boja.

Guma je izvorno stvorena od lateksnog soka gumenih stabala, stvarajući prirodno jaku elastičnu tvar. Kasnije je otkriveno da se može sintetički reproducirati kombinacijom hemikalija s gotovo identičnim učinkom. Ovisno o željenoj upotrebi i kvalitetama gume, moderne komapnije uvele su i mineralna punila, prirodne pigmente i akceleratore za vulkanizaciju tokom procesa proizvodnje gume.

Ova sposobnost uvođenja prirodnih pigmenata pogoduje proizvodnji svijetlih, šarenih podova. Ova vrsta podova posebno se preporučuje za javne i velike prometne zgrade u kojima je potrebno lako i brzo čišćenje i održavanje, protuklizna svojstva i smanjenje buke. S druge strane, ovaj materijal može proizvesti upečatljive crne fasade. Ove boje se povećavaju manipulacijama površine i teksture.

Guma se, kao vrlo svestran materijal, može oblikovati u gotovo bilo koji oblik, od tapaciranih površina do potpuno glatkih ploča, pa čak i sprejeva. Glatkoća gumene fasade stvara se postupkom vulkanizacije, koji kontinuirano pomiče materijal između metalnih cilindara pri visokim temperaturama, stvarajući savršeno pravilnu, kontinuiranu i ravnu gumenu traku. Ovakva vrsta obloge, ne samo da koristi prirođenu fleksibilnost gume, već koristi i prirodne mogućnosti smanjenja buke kako bi se povećala postojeća akustička karakteristika dizajna.

Smanjenje buke nije jedina praktična prednost gumenih fasada: otporna je i na vremenske uslove, otporna na vatru, smanjuje otrovnost dima i može se reciklirati. Te brojne prednosti čine gumu održivim i idealnim materijalom za upotrebu u specifičnim projektima sa zahtjevima koji odgovaraju gore navedenim.

m-Kvadrat

print