Savjeti za brigu o sobnim biljkama tokom zime

Savjeti za brigu o sobnim biljkama tokom zime

Sobne biljke, bilo da se radi o sobnim biljkama koje su unutar doma tokom cijele godine ili biljke koje ste unijeli unutra preko zime, suočavaju se s nekoliko izazova. Temperature koje variraju od dnevne vrućine do večernje hladnoće, suhog zraka, kratkih dana i ograničene svjetlosti manje su od idealnih uslova uzgoja.

 

Prilagodite rutinu zalijevanja

Sobnim biljkama treba manje vode tokom zime. Iako je istina da je zimski zrak više suh, biljke bilježe sporiji rast tokom hladnog vremena. Manje vode je potrebno da bi ih se hidratiziralo, a predoziranje može dovesti do truljenja korijena.

Tlo na površini brzo će se osušiti, ali to nije dobar pokazatelj da biljci treba voda. Stavite prst u tlo i provjerite je li suh centimetar ili 2 ispod površine. Tada je vrijeme za zalijevanje. I pokušajte koristiti vodu koja je približno iste temperature kao i zrak, kako ne biste šokirali korijenje biljke.

Iako je većini biljaka potrebno manje vode tokom zime, nemojte čekati da lišće opadne ili se počne sušiti, prije nego što im date vodu. Imajte na umu da različite biljke imaju različite potrebe za vodom; to ostaje isto tako zimi kao i ljeti.

Poboljšati vlažnost

Niska vlaga je vjerojatno najveća prepreka za prevladavanje tokom zime. Stepen vlage u grijanim kućama može pasti na 10 – 20% zimi, a biljke preferiraju razinu bližu 50%. Ako u svom domu imate ovlaživač zraka, premjestite svoje biljke na mjesto gdje će uživati ​​njegove blagodati. Ako nemate ovlaživač zraka, trebate podići stepen vlage drugim sredstvima.

Započnite sa grupiranjem biljaka

Biljke prirodno otpuštaju vodu kroz svoje lišće transpiracijom i ako ih grupišete, vlagu će dobro iskoristiti. Ako imate mjesta u kupaonici ili kuhinji, ovo su najbolje prostorije za smještaj biljaka koje su privremeno unutar doma.

Još jedna dobra opcija je stari trik stavljanja biljaka na ili u neku posudu s vodom. Samo ne dopustite biljkama da sjede u vodi. Podignite dno posude iznad vode tako što ćete u vodu staviti kamenje (veće od visine vode) i postavite saksije na kamenje.

Obratite pažnju na temperaturu

Većini biljaka, poput ljudi, ugodno je dnevna kućna temperatura. Da biste ih osigurali, držite ih podalje od hladnih propuha i izvora topline, poput radijatora, peći, kamina i elektroničkih uređaja.

Slijedite sunce

Zimi ne samo da ima manje sunčeve svjetlosti, već dolazi i pod nižim uglom. Možda ćete trebati svoje biljke premjestiti na svjetlije mjesto ili čak dodati svjetlost. Dobro mjesto bi bio prozor okrenut prema jugu ili zapadu koji cijeli dan ostaje sunčan. Samo ih nemojte pomicati tako blizu zamrznutog prozora da osjete hladnoću.

Pomjerajte odnosno okrećite saksije kada ih zalijevate tako da sve strane biljke dobivaju malo sunca i da biljke ravnomjerno rastu, umjesto da se istežu kako bi dosegle svjetlost.

Stavite svoje biljke na dijetu

Budući da vaše biljke jedva rastu, ne treba im nikakvo gnojivo. Hranjenje ih sada samo će poremetiti njihov prirodni ciklus, stoga odložite do ranog proljeća. Kad počnete primjećivati ​​znakove novog rasta ili se čini da zeleno postojeće lišće propada, onda im i pružite poticaj za rast.

 

Dajte svojim biljkama ono osnovno da izdrže tijekom zime. Pazite na rane znakove problema, koji mogu uključivati ​​štetočine insekata, čak i zimi. Ali pričekajte dok se vegetacijska sezona ne ponovi, prije nego što ih ponovo posadite ili počnete uzimati reznice.

print