spot_img

Savjeti za odabir odgovarajućeg BIM softvera i alata u skladu sa potrebama biroa

Implementacija BIM procesa u poslovanje kompanije svakako predstavlja veliki korak i sa sobom nosi mnogo izazova. Jedan od bitnijih je svakako i izbor softverskih alata.

Implementacija BIM procesa u poslovanje kompanije svakako predstavlja veliki korak i sa sobom nosi mnogo izazova. Jedan od bitnijih je svakako i izbor softverskih alata. Prilikom izbora softvera i alatki za BIM, važno je uzeti u obzir sledeće osobine:

1. Funkcionalnosti

Procena funkcionalnosti i alati koje nudi BIM softver treba da obezbedi da svi ciljevi i potrebe projekta budu zadovoljeni. Neke od osnovnih osobina su: 3D modelovanje, analiza sudaranja (clash detection), predmer, analiza energetske efikasnosti.

2. Kompatibilnost

Jedna od bitnijih osobina softvera je da treba da obezbedi kompatibilnost sa drugim formatima softvera i datoteka koji se obično koriste u industriji. Interoperabilnost je ključna za nesmetanu saradnju među različitim disciplinama.

3. Korisničko okruženje

Dobro korisničko okruženje softverskog proizvoda mora da obezbedi jednostavnu upotrebu i lako usvajanje od strane članova tima. Trebalo bi da poseduje mogućnost prilagođavanja, a neki proizvođači, poput kompanije Autodesk, čak obezbeđuju i integraciju rešenja za kolaboraciju direktno u korisnički interfejs.

4. Način licenciranja

Način licenciranja bitno utiče na trošak nabavke softvera. Trenutno na tržištu BIM softvera uglavnom dominira najam na određeni vremenski period, mada neki proizvođači i dalje nude trajne licence. Najbitnija prednost prvog načina je fleksibilnost u pogledu promene broja iznajmljenih licenci u zavisnosti od potreba projekta. Pored navedenog, pojavljuju se i alternativni načini licenciranja, poput upotrebe tzv. „tokena“ koji omogućavaju povremenu upotrebu softvera, samo kad korisniku zatreba.

5. Podrška i ispravke

Efikasna upotreba softvera zahteva stalna unapređenja i poznavanje mogućnosti softverskih alata. Zbog toga je bitno odabrati dobavljače softvera koji nude dobru korisničku podršku, redovna ažuriranja i koji imaju veliku zajednicu korisnika koji mogu da obezbede pomoć i razmenu iskustava.

6. Specifični zahtevi industrije

U zavisnosti od oblasti delovanja (arhitektura, inženjering, građevinarstvo itd.), neki softver može bolje zadovoljiti specifične potrebe. Specifična softverska rešenja prilagođena određenim industrijama mogu značajno doprineti efikasnosti timova. Ovde važnu ulogu igra i mogućnost aplikativnog proširenja softvera pomoću dodataka drugih proizvođača i proizvođača materijala i opreme.

7. Interoperabilnost sa ostalim funkcijama preduzeća

Iako se na BIM softver uglavnom gleda kao alat za projektovanje i izvođenje, suština je upotreba podataka i informacija u svim delovima preduzeća. Tako da, recimo, dobar BIM softver treba da pomogne prodaji da lakše dođe do novih poslova (ponuda i ugovaranje) ili službi finansija da lakše naplati (fakturisanje po pozicijama). Sve ovo se može postići izborom softverskih rešenja koja mogu da obezbede kvalitetne informacije tokom čitavih procesa počev od ponude i ugovaranja preko projektovanja, inženjeringa i izgradnje do primopredaje objekta i efikasnog upravljanja i održavanja.

Autodesk Revit je pouzdano softversko rešenje koje vrši automatska ažuriranja, simulacije i analize, omogućavajući sve potrebne podatke i radne tokove, ali i kvalitetnu komunikaciju i saradnju neophodnu za besprekornu primenu BIM tehnologije.

Izvor: TeamCAD

Autor: Vladan Đurić, Senior Sales Manager, TeamCAD

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE