
Prilikom dizajniranja stambenih prostora, bilo da se radi o novoj konstrukciji ili renoviranju, kuhinja spada među najsloženije zahvate. Kuhinje često služe i kao centralno mjesto za socijalne interakcije i porodična okupljanja, pa je ključno da ovaj prostor pruži određeni stepen fleksibilnosti.
Iako je funkcija kuhinje konstantna, njeni dizajnerski koncepti dosta su varirali. Od jednostavne, zatvorene kuhinje do prilično popularne kuhinje s otvorenim konceptom ili barom, raspored ovih prostora promijenio se na temelju posmatranja kuhinje i kao zabavnog prostora. U nastavku slijedi nekoliko ključnih savjeta za dizajn uspješne i funkcionalne kuhinje.
Raspored
Kao primarni korak u razvoju dizajna kuhinja, važna je ispravna definicija rasporeda i postavljanja radnih kuhinjskih površina i kućanskih uređaja. Kao osnovno pravilo treba primijeniti sistem trougla, gdje su sudoper, šporet i frižider smješteni duž tri različita zida i tvore trougao. Ovakav način usklađivanja sprječava koliziju između toplih i hladnih područja, a istovremeno se organiziraju područja prema postupcima: pripreme (sudoper), spremanja (frižider) i kuhanja (šporet). Za male kuhinje često se koristi modificirani kuhinjski izgled. Ovaj raspored usklađuje sve na jednom zidu gdje su smješteni i šporet, sudoper i frižider. Međutim, vrlo je važno da se šporet i frižider nalaze na suprotnim krajevima kako bi se izbjegao prijenos topline.

Cirkulacija i radni tok
U kuhinji je nesmetana cirkulacija osnovni dio procesa koji se mora planirati paralelno s rasporedom opreme. Uvijek je važno razmišljati kako će korisnik unutar ovog područja biti aktivan iz dana u dan. Kao općenito pravilo, za cirkulaciju pojedinca potrebno je 60 centimetara, ali također je važno uzeti u obzir da će se vrata uređaja i ormara otvariti i zahvatiti ovu dimenziju od 60 centimetara. Izuzetno je važno da se tokom procesa dizajniranja kuhinje ova stavka dobro razmotri.

Radna ploča
Preporučena dubina kuhinjskih elemenata je najmanje 60 centimetara, a visina sudopera mora biti između 83 i 90 centimetara. Dobar savjet za planiranje idealne visine donjih kuhinjskih elemenata je taj da isti mora biti na oko 5 centimetara ispod visine lakta savijenog pod uglom od 90 stepeni. Ovo se odnosi za bilo koje površine za pripremu hrane.
Obloga se koristi ne samo u dekoracoksle svrhe, već i da štiti zid iza sudopera od prskanja koji bi mogli uništiti površinu zida. Obloga bi trebala biti visoka najmanje 10 centimetara na mjestima gdje je prisutna voda.

Gornji kuhinjski elementi
Za gornje kuhinjske elemente prikladno je da dno bude na 1,40 m, tako da između gornjeg dijela radne ploče i dna visećeg ormarića ima otprilike 50 do 60 centimetara prostora. U području iznad sudopera, s obzirom na to da se ljudi često naginju nad njega, idealno je da dubina gornjeg ormarića bude 30 centimetara manja od radne ploče.
Police
Unutar kuhinje se često spremaju različiti predmeti sa različitim funkcijama i veličinama što rezultira širokim rasponom zahtjeva za policama. Za odlaganje za tave preporučena dubina je između 50 i 55 centimetara, a visina između 20 do 35 centimetara; za posuđe i staklene potrepštine potrebna je dubina od 30 do 35 centimetara i visina između 15 do 25 centimetara; a za odlaganje boca i staklenki preporučuje se upotreba polica s dubinom većom od 40 centimetara i visinom od oko 12 centimetara između njih. Za osobu prosječne visine od 1,70 metara, maksimalna visina za najvišu policu trebala bi biti 1,95 metara. Ako je viša od preporučene visine, predmeti će biti van dohvata ruku.

Materijali
Prilikom odabira materijala važno je uzeti u obzir njihovu trajnost i otpornost. Za radne ploče, granit se više preporučuje od mramora koji je mekši materijal pa često brže upija mrlje. Ostale industrijske površine, poput porculanskih pločica, postaju sve popularnije. Polirani beton također je odlična opcija za minimalistički izgled, jer se smatra vrlo izdržljivim materijalom ako je vodootporan i pravilno zabrtvljen. Također je važno uzeti u obzir faktore održavanja pri odabiru podnih i zidnih obloga. Neki popularni materijali za pod uključuju razne porculanske pločice i linoleum.
Rasvjeta
Kako je kuhinja u konačnici vrsta radnog prostora, važno je da se nad sudpoerom i površinama namijenjenim za rezanje i rukovanje hranom koriste sistemi za izravno osvjetljenje. Također se preporučuje upotreba hladnijih nijansi svjetla, jer one preciznije prikazuju teksture i boje hrane.
Tople nijanse osvjetljenja mogu se koristiti u kuhinjskim prostorima kao dodatna rasvjetna tijela poput lustera ili tačkaste rasvjete.