spot_img

Savjeti za pregovaranje o troškovima s izvođačem radova

Kada pričamo o projektima renoviranja doma, zamjena krovova čini se jedna od najzahtjevnijih. Čak iako ne postoje veći problemi i vrijeme je za mijenjanje krova, vaš krov je glavni faktor zaštite od elemenata – ali je ujedno i jedan od najskupljih poduhvata koje možete uraditi na svojim domovima. Da biste bili sigurni da ste platili najbolju cijenu svog projekta, pratite ove savjete da biste pregovarali o finalnim troškovima zamjene krova s vašim odabranim izvođačem radova.

Postavljanje krova i vaš dom

Vaš majstor za postavljanje krovova je dobro upućen u kakav će efekat određeni projekat imati na vašu kuću. Posjetili su vaš dom i procijenili projekatski potencijal, potrebe i zahtjevne poduhvate. Njegov interes je da osigura najbolju moguću instalaciju za krov. Početni, tekući i kontinuirani uspjeh njihove instalacije je najvažniji za njihove bliske i buduće planove. Vaš izvođač radova bi vam trebao reći da li ćete trebati zamijeniti, popravit, ili ukloniti izolaciju prije nego što se projekat započne. Također bi vas trebali posavjetovati da li da skinete krovište od asfalta i zamijenite ga, ili da dodate novo asfaltno krovište preko postojećeg. Njihove preporuke trebale bi biti vezane za njihova predviđanja vašeg krova- zato je uredu pitati za garanciju. Vaš krov je najbitniji za zaštitu vašeg doma od elemenata i zaštitu integriteta vašeg doma. Neka vam vaš izvođač radova specifično objasni kako će vas vaš novi krov štititi sada i u budućnosti. Dok je izvođaču teško napraviti sigurna obećanja, sigurno vam mogu pomoći da znate šta da očekujete u budućnosti. Što je dalja ta budućnost i što je krov više osjetljiv na oštećenja, to bi instalacija trebala biti jeftinija.

Vaš izvođač radova na krovu trebao bi procijeniti vaše krovne planove

Budite sigurni da ste pitali kakav materijal vaš izvođač preporučuje i zašto. Uredu je očekivati od izvođača radova da se bavi većim dijelom istraživanja- ipak, oni su upućeni u svoje područje i imaju znanje o najboljem krovnom materijalu koji će povećati vrijednost doma i koji je dugovječan. Od vrste krova koji ste planirali uraditi na kući zavisi kako će funkcionisati, kako će izgledati i koliko će trajati. Zato biste trebali imati osnovno znanje o različitim vrstama krova i šta možete očekivati od svakog. Vaš izvođač bi vam ih trebao izložiti prije zaključka. Vjerovatno imate i sami nešto na umu, ali provjerite šta vaš izvođač preporučuje. Želite biti najbolje pripremljeni da pitate o različitim materijalima tokom pregovora. Ako želite, možete pitati o cijenama materijala i čak ih sami kupiti ako već imate spreman budžet.

Izvođači radova uzimaju u obzir tuđa mišljenja, i vi biste trebali

Čitav proces postavljanja krova je veoma detaljan i uključuje more dijelova i proizvoda, od kopije vašeg ugovora do spletkarenja s instalacijom; sjećate se šta smo rekli  za iznenađenja? S obzirom da je vaš izvođač radova bio (doslovno) oko bloka i ima iskustvo koje vi nemate, konsultujte se s bliskim prijateljima i porodicom o velikim koracima vašeg putovanja. Dok priznajemo ovu vrstu podrške, vlasnici nam često kroz ankete i intervjue kažu da su potražili profesionalnu podršku nakon dešifrovanja nekih dubljih i složenijih elemenata svojih projekata.

m-Kvadrat

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE