spot_img

Savjetujemo: zaštita drvene stolarije

Zimski period godine je idealan da do izražaja dođu svi poslovi u kući i oko kuće koje nismo završili, a planirali smo cijelo ljeto i spremali se, ali eto… nekako nam se desilo da naši drveni prozori i vrata dočekaju još jednu zimu, a nismo ih obnovili i osvježili. To važi i za gradske sredine jednako kao i za kuće i vikendice u divljoj prirodi, daleko od civilizacije – drvo se mora brižljivo zaštititi kako bi što duže trajalo.

Drvene površine se moraju bojiti ili štiti premazima, jer ih vremenske prilike oštećuju, drvo stari pod dejstvom sunčeve svjetlosti, površina patinira i postaje siva, a prljavština sve lakše prodire u dubinu. Atmosferska vlaga i padavine čine da drvo bubri, a da se onda prilikom sušenja znatno skuplja. Ove promjene sadržaja vlage u drvetu dovode do tenzije koja može izazvati pucanje samog drveta. Buđ, sivkaste mrlje i gljivice truležnice se takođe javljaju uslijed visoke vlage. Truležnice, jasno, izazivaju truljenje, pa drvo vremenom postaje beskorisno, a buđ i sivkaste mrlje su više estetski problem.

Boja štiti drvo duže ako je ono dobrog kvaliteta i drvena vrata i prozori će duže trajati ako su nadstrešnice dovoljno široke, a oluci i odvodi postavljeni kako treba, baš kao i pragovi. Zima će dodatno iznuriti već dobro ispošćeno drvo mrazevima i velikom vlagom, pa je proljeće pravo vrijeme da prionete na posao i obavite ono što se dugo odlaže.

Ovo je možda i idealna prilika da umjesto postojeće boje, stavite novu i osvježite svoju stolariju. Možda vam nove boje donesu novi pogled na svijet. Kad birate boju, vodite računa o tome da na velikim površinama boje izgledaju svjetlije i da zavise od udaljenosti sa koje ih posmatrate. U zgradama treba voditi računa o uklapanju u opšti izgled, da se ne bi desilo da vaši prozori jako štrče i narušavaju spoljni izgled cele zgrade. Kada je riječ o kućama u prirodi, gledano izdaljine, tamne boje se više stapaju sa pejzažom, dok se svijetle ističu na njemu. Na otvorenim i svjetlim mjestima, boje mogu biti svjetlije, dok na tamnim obrisima šume tamnije boje obično izgledaju bolje. Naravno, i godišnja doba, dnevna svjetlost ili vremenske prilike utječu na boju, pa gledajte da je lijepo uklopite u pejzaž.

Pored nijanse, vodite računa o sastavu postojeće boje na drvetu kako bi bila kompatibilna sa novom koju nanosite. Drvo koje namjeravate da bojite dobro pripremite, uklonite sve dotraje dijelove i staru boju koja više ne prianja, očistite od prljavštine i dobro operite, ako treba koristite sredstva za uklanjanje buđi i sivih mrlja i ostavite da se osuši. Eksere i druge metalne delove zaštitite antikorozivnim sredstvom prije nego što nanesete boju. Podrazumjeva se da ste prethodno obavili sve neophodne popravke.

Nakon temeljnih priprema nanesite predpremaz, a onda boju za koju ste se odlučili. Svaki proizvođač ima svoje proizvode, pa bi bilo dobro da i predpremaz i boju kupite od istog kako bi sigurno bili međusobno kompatibilni i kako biste izbegli nepotrebne i neželjene komplikacije usled nepodudaranja hemijskog sastava ovih proizvoda dvaju proizvođača.
Iskustvo pokazuje da bi u bezbojne premaze trebalo dodati pigmente, jer onda duže traju od bezbojnih.

U posljednje vrijeme se za izradu stolarije sve češće koristi i termički obrađeno drvo zbog svoje egzotične boje, ali bi i njega trebalo odgovarajuće zaštititi kako bi tu boju što duže zadržalo i kako bi se spriječilo pucanje uslijed izloženosti atmosferskim prilikama. Svi ozbiljniji proizvođači boja i lakova imaju odgovarajuće programe i za ovaj tip drveta.

Nekoliko je stvari o kojima treba da vodite računa ukoliko ste se odlučili da posao oko reparacije drvenih vrata i prozora uzmete u svoje ruke i ne prepustite profesionalcima. Nakon što ste pažljivo odabrali boju, napravite plan rada, izračunajte koliko vam boje treba i kupite je u ozbiljnoj farbari. Provjerite boju na malom uzorku prije nego što je kupite. Obavezno koristite odgovarajući i kvalitetan alat, jer u suprotnom rezultat neće biti zadovoljavajući bez obzira na kvalitet boje.

Prilikom radova nosite odgovarajuću odjeću i zaštitnu opremu, a okolinu i dijelove koje ne bojite zaštitite kako ih ne biste isprskali i uflekali bojom ili sredstvima za čišćenje. Uvjerite se da ste pripremu obavili dobro i da je površina zdrava, suha, čista i spremna za bojenje i to je najvažnije.

Čak i ako ste već koristili odabranu boju, pažljivo pročitajte uputstvo za upotrebu. Odvojite dovoljno vremena za bojenje stolarije, zaštita koju nanosite treba da traje godinama, pa nemojte žuriti, nanosite boju pažljivo kako sloj ne bi bio predebeo. Provjerite da li je boja koju nanosite u dobrom stanju (ako nije dobro skladištena, videće se) i da li joj je istekao rok trajanja. Kad završite dobro očistite alat, možda će vam opet zatrebati.

Ako ste zadovoljni obavljenim poslom i ako su vaša vrata i prozori sinuli novim sjajem, razmislite da li biste mogli da se pobrinete i za horizontalne drvene površine poput drvenih podnih obloga na terasi ili tremu. Tokom kiše ili poslije otapanja snega na ovim površinama se stvaraju lokvice i kroz pukotine u drvetu voda se apsorbuje u njegovu strukturu, pa drvo “radi” i na kraju puca. A ako vas drži radni elean, trebalo bi zaštiti i sve drvene ograde i drveni nameštaj koji stoji napolju kako bi duže trajali.

Malak – JANJ

 

 

Proizvodimo kvalitetan i funkcionalan namještaj od drveta, modernog dizajna.

Tradicija od 1901. godine.

 

 

 

 

 

Adresa: Ulica 770 Sbbr b.b. 70220 Donji Vakuf Bosna i Hercegovina

E-mail: info@janj.ba

Telefon: +387 30 201 045

Web: www.janj.ba

Prethodni članakStaklene radne ploče
Naredni članakRučna kružna pila

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE