Savršeno uređen stan površine 60m2/ Lokacija Banjaluka

U stanu dominira bijela boja zidova sa elegantnim detaljima poliuretanskih lajsni, koje se prostiru, kako po zidovima, tako i na plafonima i podovima.

U kreaciji arhitektice Tamare Ivanović, zavirili smo u savršeno uređen stambeni proctor od 60m2.

Tamara Ivanović rođena 1988. godine u Banjaluci. Osnovne studije završila je na Arhitektonsko-građevinskom fakultetu u istom gradu. Nakon završenih osnovnih studija, zvanje Mastera arhitekture stiče na fakultetu „Institute for Advanced Architecture of Catalonia“, u Barseloni, Španija. Stručnu praksu obavljala je u arhitektonskom birou „DNA“ u Barseloni, te nakon toga radno iskustvo stiče u nekoliko biroa u Banjaluci. Bavi se projektovanjem svih vrsta arhitektonskih objekata, rekonstrukcijama, te izradom projekata enterijera, a dizajnerske vještine na koje se fokusira obuhvataju dizajn enterijera, arhitekturu i prostorno planiranje kroz stvaranje unikatnih i funkcionalnih prostora i objekata, sve do dizajniranih komada namještaja, stolarije i rasvjete. Iza sebe ima više od 50 projekata, kako u Bosni I Hercegovini tako i u inostransvu.

Zatečeno stanje objekta kosilo se sa željama i zahtjevima investitora, pa je shodno tome prvi korak pri uređenju bila  kompletna reorganizacija pozicije zidova, odnosno prostorija. Stan od 60 m2 trebalo je da sadrži jednu odvojenu spavaću  sobu, te dnevni boravak i trpezariju kao jednu zonu, koja bi bili otvoren i prozračan prostor.  Kada se spoje ovakav, otvoren koncept uređenja stambenog prostora i paleta jednostavnih boja sa akcentom na plavu, dobija se skladno formiran stan za svakodnevni boravak.  Rušenjem zidova, kuhinjski I trpezarijski prostor postao je svijetao I prozračan, te se iz ulaznog hola pogled pruža direktno na dnevnu zonu I velike vanjske otvore. Na ovaj način uspostavila se komunikacija unutar dnevne zone, ali I ovog prostora sa ulaznim.

U stanu dominira bijela boja zidova sa elegantnim detaljima poliuretanskih lajsni, koje se prostiru, kako po zidovima, tako i na plafonima i podovima. One se stapaju sa bijelom bojom zidova, čime se postiže efekat blage naglašeosti zidova. Kontrast toj bijelini zidova predstavlja materijalizacija i boja namještaja.

Klasični, jednostavni komadi namještaja, svedene forme se provlače kroz čitav stan.  Svaki dio namještaja rađen je po mjeri, kako bi se u potpunosti iskoristio sve ijedan centimetar prostora, što je bio i krajnji cilj projektovanja. Namještaj je rađen od medijapana i iverala u bijelim i svijetlo-sivim tonovima, sa naglaskom na antracit boji, na pojedinim komadima. Pri odabiru materijalizacije, boje i forme, teži se ka postizanju efekta čistoče i jednostavnosti u čitavom prostoru.

Ulazni hol, organizovan je tako da svojom formom i zakošenim ivicama, omogućava lagani prolazak u centralnu zonu stana. Takođe, iskorišten je i kao dodatni prostor za skladištenje, a u unutrašnjosti ormara je sakrivena kutija sa instalacijama. Upotpunjen je ogledalom, kao neizostavnim dijelom svakog hodnika, koji ga ujedno čini većim.

Kuhinjski prostor čine radni prostor, te viseći elementi, podijeljeni u dva nivoa, kako bi se maksimalno iskoristio prostor za skladištenje.  Svi kuhinjski elementi su ugradbeni, dok je jedan dio elemenata uvuučen u odnosu na glavni dio kuhinje, kako bi se stvorio kontrast i naglasila drugačija materijalizacija. Prostor između gornjih i donjih elemenata upotpunjen je mermernom keramikom, koja je naglašena skrivenom LED rasvjetom.

Prostor kuhinje i dnevnog boravka razdvojen je šank ostrvom, kao multifunkcionalnim prostorom za rad i ručavanje. Uz kuhinju se nalazi trpezarija, u kojoj je predviđen trpezarijski sto  izrađen od stakla i metalne pod konstrukcije. S obzirom da u kuhinji već postoji šank ostrvo urađeno u keramici i medijapanu, za trpezarijski sto je odabrana prozračna staklena površina kako bi se izbjeglo ponavljanje masivne forme. Police u trpezariji uklopljene su tako, da se sakrije pozicija konstruktivnih elemenata, koji se međusobno pomijeraju i nisu u istoj ravni.

Vanjski otvori koji se prostiru ćitavom visinom dnevnog boravka, omogućavaju predivan pogled na grad, koji doprinosi poboljšanju samog ambijenta dnevne zone. Monotonija sivo-bijelih tonova razbijena je upotrebom nježno plavih tonova pliša na garniture i fotelji u dnevnom boravku. Nasuprot garniture nalazi se pregradni zid sa televizorom, elementima za skladištenje i otvorenim policama, koje su naglašene antracit iveralom. Prostor iza televizora obložen je keramikom (mermerom) koja prati materijalizaciju u kuhinji. S obzirom da se navedenom prostoru iza televizora ne može pristupiti iz dnevne zone, da se ne bi gubio prostor, na pomenutom mjestu ostavljen je otvor u zidu spavaće sobe i formiran ormar.

Da bi se dao akcenat na povezanosti zona, korištena je „Scon“ rasvjeta, koja svojim pravougaonim oblicima ujedinjuje prostor.

Sve podne površine prekrivene su keramikom sa teksturom imitacije drveta. Razlog odabira iste keramike je jednoobraznost podnih površina, praktično održavanje, te funkcionalnost kod podnog grijanja.

print