SCOPE HOUSE u sinergiji sa kamenim blokom koji je nađen na parceli

Mladi bračni par, željan inovativnosti i avanturizma, pred projektante je postavio cilj projektiranja kuće koja će svojom pojavom zaustavljati prolaznike, a korisnicima pružiti ugodan prostor za život i odmor.

Dodatan izazov predstavila je i sama lokacija, tj. ono što se prostorno planskom dokumentacijom od arhitekata zahtjevalo, a to je činjenica da se bazen ne smije vidjeti iz zraka. Nije rijetkost da svaka općina i svaki prostorni plan ima izazovne odredbe kojih smo primorani držati se ili im na kreativan način doskočiti.

Lokacija na kojoj se smješta građevina nedaleko je malog istarskog mjesta Bale. S direktnim pogledom na naselje sa sjeverne strane, prometnicom sa istočne a sa zapadne i južne strane parcela je obavijena u zelenilo. Pitanje koje se nametnuo pri samom početku projektiranja je na koji način građevinom natkriti bazen.

Povezanost forme koja se kontinuirano prostire prizemljem i uzdiže blagom kosinom sve do gornje etaže. Kućom se stvara postupna gradacija funkcije oblikovanjem forme. Iz prizemnog dijela sa dnevnim javnim i polujavnim sadržajima boravka i zajedničkog stanovanja do katnog, noćnog dijela sa intimom spavaćih soba.

Jedna od premisa projektiranja bila je samom građevinom formirati privatnost stražnjeg poluatrija. Prema prometnici je mirno, jednostavno pročelje kosih linija na kojemu se ističe samo uvučeni stakleni ulaz. Već po ulasku u građevinu otvara se pogled prema poluatrijskom dijelu sa sunčalištem i terasom.

Kameni blok koji je nađen na samoj parceli stvara organički balans unutar forma ravnih i minimalističkih linija kuće.

Samim time postaje konstruktivni nosivi dio prve etaže koja se oslanja i odmara od silne arhitektonske napetosti.

Kružni prozor svojim savršenim oblikom, nepromjenjiv, bez početka, bez kraja, bez odstupanja, doprinosi i upotpunjuje odnos između ravnih linija i nepravilnog kamenog bloka. Projekat je urađen u okrilju projektnog ureda Putinja.

Projektni ured Studio Putinja osnovan je 2016. god. sa sjedištem u srcu Istre – Pazinu. Tim sačinjava četvero mladih entuzijasta koji pokriva niz djelatnosti u grani arhitekture sa naglaskom na projekte stambenih, javnih i društvnih zgrada, interijera i urbanizma.

 

Kao studio afirmirali su se u smislu stila moderne arhitekture i autorskih objekata.

Svakom projektu pristupaju na svjež i individualan način, a osnovni cilj je da prostor stvara različite doživljaje, bilo da je osnov koncepta duh konteksta, bilo da se radi o potpuno suvremenoj arhitekturi gdje je koncept suprotstavljen kontekstu i zamišljen na pomalo apstraktan način.

print