spot_img

SFERA 2016 ostavila svoj znak u poslovnom svijetu

Međunarodna naučno – stručna konferencija SFERA 2016

Oblikovanje i toplinska izolacija fasadnih zidova: tradicionalni i suvremeni pristup

Mostar, INTERA 03.11 – 04.11.2016.

sanjin-fajic-66

 

Druga po redu dvodnevna konferencija održana u organizaciji marketinške agencije „Sfera“ uz partnerstvo s Građevinskim fakultetom Univerziteta “Džemal Bijedić” Mostar i ove godine ostavila je svoj, sada već prepoznatljivi, znak u poslovnom svijetu.

Uz prisustvo brojnih firmi, medija, stručnjaka i posjetitelja, međunarodna naučno – stručna konferencija SFERA 2016 i ove godine je doživjela poptuni uspjeh. Ovoj konferenciji prisustvovao je zaista zavidan broj, oko 400 učesnika , uposlenika u kompanijama  iz BiH, ali i iz susjednih zemalja, koji se bave proizvodnjom toplinske izolacije fasadnih zidova, projektantskih i izvođačkih kuća, te samostalnih inženjera.

Ova, druga po redu, međunarodna naučno – stručna konferencija još jednom je okupila brojne stručnjake na jednom mjestu koji su imali mogućnost da razmjenu svoja znanja i iskustva u različitim oblastima inženjerstva. Pored razmjene znanja, SFERA 2016 otvorila je i mogućnosti za uspostavljanje međunarodne i domaće saradnje.

sanjin-fajic-172

Zanimljiva tematika

Ovogodišnja tematika međunarodne naučno – stručne konferencije SFERA 2016: Oblikovanje i toplinska izolacija fasadnih zidova: tradicionalni i savremeni pristup nametnula se sama po sebi te zahvaljujući saradnji sa mnogobrojnim partnerima i ljudima iz struke, ona je svedena na ono za čim su upravo ti kojih se tiče izrazili želju i potrebu. O navedenome svjedoči sam uspjeh konferencije koja se održala između 3. i 4. novembra 2016. godine u „Intera“ Tehnološkom parku u Mostaru. U toku dvodnevnog programa konferencije stručnjaci i kompanije iz ovih oblasti mogli su slušati o inovacijama te se upoznati sa novinama i zahtjevima koje traži EU, a posebna pažnja i naglasak stavljeni su na energetsku efikasnost. Konferencija se sastojala iz dva dijela. U prvom dijelu su prezentovani naučni, pregledni i stručni radovi, a u drugom savremene tehnologije i proizvodi u domenu proizvodnje toplinskih izolacija te materijala za završnu oblogu fasadanih zidova.

Naglasak na energetsku efikasnost

Konferenciju je otvorio predsjednik Federacije BiH, Marinko Čavara koji je kazao kako ova konferencija govori o energetskoj efikasnosti, o onome što nas obavezuju svi sporazumi koji potpisujemo ka pristupanju EU integracijama.

„Svi znamo da ova zemlja ne może da trpi ovoliki utrošak energije. Energiju moramo štedjeti, a to možemo učiniti na najbolji mogući način korištenjem znanstvenih spoznaja“, kazao je Čavara.

Govoreći o Eko sendvičima, prof.dr. Ljubomir Mišćević sa Arhitektonskog fakulteta Zagreb je poseban akcenat dao recikliranju građevinskog otpada kao jednom od uslova Energetske zajednice koji trebaju ispuniti sve članice. Građevinski otpad kako je kazao se može ugraditi u nove presjeke.

sanjin-fajic-203

Tokom daljeg toka konferencije na temu “Legistativni osnov za pokretanje privrednog razvoja kroz energetsku efikasnost“ govorila je Jasmina Katica, ispred Odsjeka za energetsku efikasnost Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

Fond za zaštitu okoliša Federacija BiH je održao prezentaciju djelatnosti Fonda na temu energetske efikasnosti – opcije za finansiranje i implementirani projekti.

Kroz konferenciju su se kroz dva dana prezentirali tradicionalni i savremeni pristupi i materijali za „utopljavanje“ i završnu obradu, njihove prednosti i uslovi za primjenu kao i mogućnosti za poboljšanjem.

sanjin-fajic-8

U toku drugog dana konferencije, između ostaloga, održana je i prezentacija izgradnje studentskog paviljona, predstavljanje vodiča za energetsku efikasnost.

Također održana je panel diskusija na temu konferencije,kao i izlaganje naučnih i stručnih radova, te odabir i proglašenje najboljeg studenstkog rada, čime je upriličeno i zatvaranje dvodnevne konferencije Sfera 2016.

Podrška sponzora i partnera

Druga Međunarodna naučno-stručna konferencija SFERA 2016: Oblikovanje i toplinska izolacija fasadnih zidova: tradicionalni i savremeni pristup svoj kvalitet i uspjeh može zahvaliti prvenstveno stalnoj podršci generalnog sponzora – firmu BAUMIT. Dalje, ništa od ovoga ne bi bilo moguće ni bez naših ostalih sponzora i partnera koji su nas odlučili podržati i svoje povjerenje staviti u nas. To su: Bautrend, Almy, Dugatehna, Bekament, EPS Laštro, Knauf, Knauf Insulation, Austrotherm, Njemačka privredna komora – AHK, Terrasit, Stamal,  Fibran, Baldini Studio, Rockwool, Xella, Dessen  te kompanija IGM. Počasni pokrovitelj konferencije je bio predsjednik Federacije BiH, Marinko Čavara. Pored gore navedenih, veliku potporu konferenciji pružili su Elitmedia, hotel Mostar,  i brojni medijski partneri.

Generalni sponzor

BAUMIT

Sponzori i partneri

Bautrend, Almy, Dugatehna, Bekament, EPS Laštro, Knauf, Knauf Insulation, Austrotherm, Njemačka privredna komora – AHK, Terrasit, Stamal,  Fibran, Baldini Studio, Rockwool, Xella, Dessen  te kompanija IGM.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE