spot_img

Sharaana: Odmaralište skriveno unutar kamene nastambe

Jean Nouvel je predstavio dizajn Sharaana, odmaralište sakriveno u kamenoj nastambi AlUle, kulturne oaze na sjeverozapadu Saudijske Arabije. Projekat na savremeni način predstavlja dizajn urezan u stijenu, koji poštuje i čuva krajolik. Inspirisan obližnjom Hegrom (Mada’in Salih – “Salihov grad”, Al-Hijr- kamenito mjesto), koja se nalazi na popisu svjetske baštine, koncept ima kustoski pristup koji spaja krajolik i historiju.

Smještena u prirodnom rezervatu Sharaan, Jean Nouvel-ova kontekstualna arhitektura će posjetioce odvesti na živo senzorno i emocionalno putovanje kroz vrijeme i uvest će novu eru u dizajn gdje će svaki budući detalj pričati priču o historiji podneblja. Crpeći inspriaciju iz čuda Hegre, prvog Saudijskog kulturnog naslijeđa pod zaštitom UNESCO-a, ovaj projekt je prva intervencija na tom području. Projekat će biti završen do 2024. godine, a odmaralište će sadržavat 40 ugostiteljskih apartmana, tri vile i 14 privatnih paviljona.

„AlUla je muzej. Svaki vadi (suho riječno korito) i litica, svaki dio pijeska i stjenovitih obrisa, svako geološko i arheološko nalazište zaslužuje detaljnu posvećenost. Od vitalne je važnosti zadržati kompletnu prepoznatljivost i sačuvati njegovu atraktivnost, koja uglavnom počiva na udaljenom i povremeno arhaičnom karakteru. AlUla zaslužuje steći određeni stepen moderniteta. Predviđanje budućnosti je neprestana obaveza koja zahtijeva da se u potpunosti saživimo sa mjestima u sadašnjosti, kao i da dočaramo prošlost.“ – Jean Nouvel

Intervencija će imati minimalan utjecaj na prirodne i urbane krajolike. Arhitektura će biti urezana u samom krajoliku izgradnjom održivih staništa, što je tipologija nadahnuta načinom interakcije Nabatejaca sa svojim okolišem.

Dio razvoja AlUle koji uravnotežuje inovacije sa nasljeđem, a istovremeno otključava ekonomski potencijal kako bi pružio nove prilike lokalnoj zajednici, novo odmaralište prilika je za oživljavanje snažnog prostornog, senzornog i emocionalnog iskustva na granicama prirode, arhitekture i umjetnosti. Usitenjeni kamen i jedinstvena granularnost svake stijene, sve zajedno postaje umjetničko djelo, u kreaciji Jean Nouvel-a. S druge strane, projekat bez električne energije poziv je putnicima da krenu na putovanje hiljadama godina kroz civilizaciju i geografske slojeve unutar svakog detalja dizajna. Uronjeni u putovanje kroz vrijeme i prostor, gosti će otkriti pravu bit regije i bit će izloženi stotinama arheoloških nalazišta unutar AlUle.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE