spot_img

Sistem polumontažne gradnje primjenom duplih zidova i omnia ploča

Sistem polumontažne gradnje primjenom duplih zidova i omnia ploča predstavlja već tri decenije poznatu tehnologiju izgradnje višespratnica u evropskim zemljama, ali i u svetu. Tehnologija se godinama menjala, razvijala i prilagođavala potrebama kvalitetnijeg života i efikasnijeg korišćenja toplotne energije. Danas je to pouzdan, efikasan i pre svega kvalitetan način gradnje.

Imali smo potrebu da pružimo kvalitetniji proizvod klijentima, kao i da osavremenimo način gradnje na našim prostorima, te smo vredno radili na puštanju potpuno automatizovane linije za proizvodnju duplih zidova, omnia tavanica i stepeništa u našem pogonu u Novoj Pazovi.

Dupli betonski zid ili skraćeno dupli zid je prefabrikovan zidni element, koja se sastoji od dva armirano betonska platna (segmenta), koja su međusobno povezana elektro-zavarenim rešetkastim nosačima (binorima). U segmente je ugrađena konstruktivna armatura, prema statičkom proračunu. Na gradilištu se ovaj gotovi element montira i naliva betonom na licu mesta (in situ). lzrada i primena vrše se prema vazećim standardima.

Debljina gotovih ploča je najčešće 5 cm, dok beton u sredini mora da iznosi najmanje 7 cm. Ukupna debljina duplih zidova može biti:

 • standardna debljina: 18 – 34 cm
 • po narudžbini mogu i druge debljine biti proizvedene
 • preferirano: 18 cm, 20 cm, 24 cm i 30 cm
 • Mogu biti sa ili bez izolacije.

Automatizovana izrada omogućava zidnu geometriju, koja je krojena po želji kupca. To se odnosi kako na spoljne konture, tako i na otvore i propuste. Takođe, ugradni delovi za završnu obradu mogu biti ostavljeni na licu mesta.

Omnia ploče (tavanice) su tanke prefabrikovane armirano betonske ploče minimalne debljine 5 cm. Proizvode se u fabričkim uslovima, potom transportuju i montiraju na gradilištu. Omnie se ređaju jedna do druge, postavlja se armatura donje zone u poprečnom pravcu, postavlja se armatura u gornjoj zoni i na kraju se beton izliva do projektovane visine. Opremanje tavanica sa elementima instalacija postala je uobičajena praksa.

Prefabrikovane betonske stepenice imaju značajne prednosti u odnosu na klasičan način izrade. Predstavljaju efikasniju i isplativiju opciju, smanjujući broj radnika na gradilištu i brzinu ugradnje. Pružaju sigurnu vertikalnu komunikaciju između etaža, pa su samim tim pogodne za primenu kod objekata većih spratnosti. Odličan su izbor za protipožarne stepenice. Projektovane su i proizvedene za bilo koju visinu poda, namenu objekta i raspoloživi stepenišni prostor.

Prednosti ovog sistema gradnje su:

 1. vreme izgradnje se skraćuje čak i do 50%;
 2. proizvodnja se odvija nezavisno od vremenskih uslova i radova na gradilištu;
 3. smanjuje se broj nedostataka i grešaka na gradilištu;
 4. smanjuju se troškovi na gradilištu;
 5. brži prihodi zbog smanjenog vremena trajanja projekta;
 6. jasna i precizna kalkulacija troškova moguća je u ranoj fazi;
 7. većina arhitektonskih zahteva može biti realizovana;
 8. visok kvalitet elemenata;
 9. optimalna zvučna izolacija ;
 10. dokazana protivpožarna izolacija;
 11. manje otpada;
 12. metalne oplate se koriste duže

PUT INŽENJERING

Prva centralna radna 3

22330 Nova Pazova

Telefon:+381 22 215 22 25

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE