Naslovnica Home Školski hlad

Školski hlad

Struktura nadstrešnice na srednjovjekovnoj zgradi vrtića u Novom Zelandu dala je moderan dodir i zaštitu od sunca.

2

 

Fresco Shades Ltd. Zamijenio ostarjelu pergolu na vrtiću s moderno osmišljenim dizajnom nadstrešnice kako bi profesorima i učenicima pružili mogućnost cjelogodišnjeg iskorištavanja prostora na otvorenom.

Od svih uloga koje strukture nadstrešnica ispunjavaju – od estetike do proširenja prostora  – njihova najvažnija funkcija je zaštita od vremenskih uticaja. Malo mjesta na svijetu zahtjevaju zaštitu od UV zračenja kao što to zahtjeva Novi Zeland, koji, prema podatcima Ministarstva Zdravstva ove zemlje, ima najvišu razinu pojave melanoma u svijetu. Vlada Novog Zelanda jako puno sredstava ulaže u oglasne kampanje koje promovišu zaštitu od sunca. Škole na Novom Zelandu jako su svjesne opasnosti koje sa sobom nosi UV zračenje te se djeca od rane dobi uče da nose šešire kada su vani. Upravo zbog ovoga su strukture poput nadstrešnica neophodne u ovom dijelu svijeta; djeca ne moraju nositi šešire ispod nadstrešnica koje pružaju zaštitu od sunca i na taj način su i nastavnici mirniji. Firma Fresco proizvodi nadstrešnice za zaštitu od sunca i za stambene i komercijalne objekte, najviše komercijalnog tržišta ipak pokrivaju u edukacionom sektoru. Iz ove firme kažu kako oni smatraju da je sam kvalitet života bolji kada učenici i nastavnici mogu nastavu prenijeti na otvoreno te su oni ponosni na to što im upravo ovo mogu omogućiti tokom cijele godine.

1

Lagane odluke

Zaštita od UV zračenja nije jedini izazov sa kojom se firma Fresco suočila u junu 2014. Godine kada su postavljali nadstrešnicu na Torbay vrtić koji je u vlasništvu Asocijacije vrtića Sjevernog Auckland-a (NAKA), u pitanju je organizacija koja je u vlasništvu zajednice, a koju reguliše Ministarstvo obrazovanja. Škola je sagrađena 1950-tih  i imala je jako ograničenu zaštitu od sunca u vidu polomljene pergole. Pergola je trebala biti zamjenjena sa strukturom koja bi mogla osigurati prostor koji se može koristiti tokom cijele godine i škola je očajno trebala preuređenje da bi se mgla konkurisati sa privatnim vrtićima. Firma Fresco već je razvila uspješan odnos sa NAKA Asocijacijom kroz prošle uspješne projekte, tako da Udruženje nije tražilo drugu firmu koja bi odgovorila ovom izazovu. Prije postavljanja nadstrešnice urađena su četri koraka: dogovaranje oko dizajna; posjete gradilištu; završavanje dizajn nacrta; i predavanja molbe za dozvolu. Izabran je moderan dizajn koji je školi dao upečatljiv kontrast i više povjesni štih. Firma je izabrala dva materijala. Genclear PVC je izabran zbog svoje visoke kvalitete i laganog održavanja i Serge Ferrari Précontraint® 702 White je izabran zbog svoje kvalitete transmisije svjetlosti i svoje izdržljivosti. Očekuje se da će ova struktura trajati najmanje 30 godina.

Iznenađenja na gradilištu

Posljednja od originalnih pergola uništena je u oluji, tako da je postojao jako veliki pritisak da se nova struktura izgradi što prije. Međutim, starost zgrade uzrokovala je neke inžinjerske izazove koji su uticali na troškove. Ulaz u zgradu bio je relativno nizak, što je eliminisalo opciju standarne lučne ili zabatne nadstrešnice te je postojao imperativ da se nadstrešnica otvara prema vani. Pošto nije postojao ni plan zgrade, nije se moglo računati na to da postojeća struktura pruža potporu novoj nadstrešnici. Inćinjeri jednostavno nisu znali gdje se šta nalazi ispod zemlje. Da bi smanjili rizik za sve uključene, inžinjerski tim sproveo je temeljnu podzemnu inspekciju. Preporuke inspekcije uključivale su 15 hiljada dolara vrijednosti čelika za izgradnju velikog portala koji je bio visok i blizak vrtiću onoliko koliko je bilo više moguće da zadrži iluziju da je spojen sa zgradom. Ovo je uzrokovalo odgađanje. Čekalo se oko dva i po mjeseca na dozvolu. Inžinjeri su specificirali da čelični stub bude pravokutan da bi pružio jednako ojačanje sa svih strana. Sa samostojećom strukturom pojavila se potreba i za oblaganjem prednjeg djela nadstrešnice sa betonskim trakama. U ovakvim slučajevima često se mora dodavati beton – dodaje se više betona na postojeće stanje ili se beton dodaje od nule. U slučaju Torbay vrtića beton se morao zamjeniti jer inžinjeri nisu znali da li bi beton koji se već nalazio tu mogao pružati potrebu potporu. Dodatni poslovi ukljičivali su detaljno zatvaranje okolnih oluka da bi struktura bila što više otporna na vremenske uvjete. Auckland škola nije pošteđena tripskih ciklona jer se nalazi usred vjetrovite zone.

4

Stalni izazovi

Pitanje da li će dizajn zadovoljiti estetski aspekt, ali i funkcionalni, bila je stalna briga. Sa već razvućenim unutarnjim resursima, firma Fresco zaposlila je drgu firmu da razvije 3D nacrte koje je škola koristila da proda ideju sponzorima i dioničarima. Zbog komplikacija na projektu, postojala je i briga oko toga da li će nacrti uopšte ličiti na završeni proizvod. Na svu sreću 3D prikazi bili su skoro identični finalnom proizvodu. Odgađanja zbog odobrenja koja su se čekala od strane vijeća odgodila su planirano postavljenje za ljetni raspust i pomjerila ga na radne dane kada je škola već bila počela, pa se najviše radilo vikendima.

Zajednički uspjeh

Ndstrešnica je napokon završena u novembru 2014.godine i pokrivala je oko 60 metara kvadratnih. Od dizajna do postavljanja prošlo je skoro pet mjeseci. Struktura osigurava zaštitu od sunca tokom toplijih mjeseci i direkno crpi sunčevu svjetlost tokom jeseni i zime. Ona takođerstvara i buffer zonu slabo izoliranom vrtiću te na taj način smanjuje troškove za električnu energiju. Nstavnici škole naprosto obožavaju nadstrešnicu jer sada imaju vanjski prostor koji mogu koristiti tokom cijele godine. Poboljšani izgled vrtića inspirisao je školu da završi renoviranje igrališta i na taj način dodatno naglasi kontrast između modernog i povjesnog. Firma Fresco je radila održavanje i čišćenje strukture svakih šest mjeseci, a sada to rade jednom godišnje. Firma je od ovog projekta imala jako velike korsiti kako u smislu ponovnih projekata sa školom tako i u smislu potražnje njihovih usluga od strane roditelja djece iz vrića. Iz firme kažu kako slike ovog projekta pričaju priču sa puno više riječi od bilo koje pisane priče. Firma Fresco dobila je Nagradu za Izvrsnost 2015 od strane Organizacije za Vanjske Materijale iz Novog Zelanda (OFPANZ) za svoj rad na ovom projektu.

Novosti

Pregradni zidovi

0
Pregradni zidovi su vertikalni razdjelnici koji se koriste za razdvajanje unutrašnjih prostora zgrade u prostorije i područja za cirkulaciju poput hodnika. Ovisno o korištenom...

Panel fasade: StoVentec Glas

Koje se skele koriste u građevini

Related News

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime