spot_img

Skyline Belgrade, jedinstveni objekt u ovom dijelu Evrope

Poslovna kula Skyline biti će certificirana  sa LEED Gold, u čijem ocenjivanju je veliku ulogu imao materijal koji proizvodi kompanija FEAL po najstrožijim kriterijumima.

Projekat Skyline Belgrade predstavlja jedinstveni kompleks impozantne veličine, na prestižnoj lokaciji u centru grada, odnosno kod najvećeg i najbitnijeg čvorišta u Beogradu – Mostarske petlje. Na raskrsnici puteva, na obali rijeke, u neposrednoj blizini centra grada koji nikada ne spava. Izraelski investitor AFI Europe je investirao u do sada jedinstveni projekat u ovom dijelu Evrope.

Cjelokupan projekt je sastavljen od 3 posebne kule i maloprodajnog tržnog centra. Dvije kule su predviđene za stambene jedinice ukupne površine 34.000 metara kvadratnih, dok će centralna kula imati također 34.000 kvadrata. Ovaj kompleks će svojim stanarima ponuditi posebne pogodnosti kao što su: privatni bazen, spa, recepcija, održavanje i niz rekreativno-uslužnih sadržaja.

Centralna, najviša kula u kompleksu, imaće visinu od 134 metara što će biti najviša točka u gradu, a zamišljena je kao poslovno-kancelarijski prostor.

Kompanija FEAL radi na projektu kompletno „oblačenje“ ovog fascinantnog objekta. Na osnovu arhitektonskog projekta jedne od najvećih i najpoznatijih svjetskih arhitektonskih biroa „MYS arhitects“ na čelu sa poznatim arhitektom Ami Moore, FEAL je dobio projektni zadatak da dizajnira potpuno novu element fasadu prilagođenu elipsastim konturama objekta, sa kombinacijom velikih staklenih površina i aluminijumskih panela koji se prostiru preko tri rastera. Skyline element fasada površine oko 18.000 m² pored očarajućeg vizualnog efekta treba da zadovolji i visoke kriterijume po pitanju performansi, kao što su vodonepropusnost, otpornost na opterećenje vjetrom, propuhivanje kao i visoke zahtjeve zvučne izolacije.

Poslovna kula Skyline biti će certificirana  sa LEED Gold, u čijem ocenjivanju je veliku ulogu imao materijal koji proizvodi FEAL po najstrožijim kriterijumima.

Na bočnim stranama pored centralne kule se nalaze dvije stambene kule (79m i 68m) koje koncepcijski odgovaraju centralnoj  kuli, ali su prilagođene udobnosti stanovanja, sa FEAL-ovim  naprednim aluminijum-drvo sistemom T75DA koji ima koeficient toplotne provodljivosti Uw=0,92 W/m2K. FEAL-ov sistem T75DA daje posebnu udobnost življenja, jer vanjski dio  ima posebnu čvrstinu i postojanost aluminijuma, dok unutrašnja drvena struktura daje toplinu domovima u ovim kulama.

Pored sistema T75DA u ovim objektima su ugrađeni FEAL-ovi sistemi 50FK, žaluzine, fasadne obloge kao i ventilisane fasade.

 

FEAL d.o.o Široki Brijeg
Trnska cesta 146, 88220 Široki Brijeg
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 39 704-269; 705-807; 705-636
Fax: +387 39 704-358
info@feal.ba

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE