spot_img

Slavica Kapetanov: Smatram da je moj rad postao prepoznatljiv, što i jeste ključ uspjeha

Uz dizajnerske „trendove“ koji nam se svima nameću, uspela sam da napravim jedinstven stil oblikovanja prostora.

Arhitektura, kao umjetnost i nauka oblikovanja prostora, igra ključnu ulogu u oblikovanju našeg fizičkog okruženja. Ona prevazilazi puku funkcionalnost i estetiku, pretvarajući se u izraz kulture, vrijednosti i tehničkih dostignuća društva. Kroz vijekove, arhitekti su bili kreativni vizionari, stvarajući građevinska čuda koja su se usidrila u kolektivnom sjećanju čovječanstva. U nastavku je intervju sa Slavicom Kapetanov.

Intervju: Slavica Kapetanov

Recite nam nešto o sebi? 

Moje ime je Slavica Kapetanov, rođena sam 1987. godine u Odžacima, gde završavam gimnaziju. Iako su moji roditelji iz totalno druge profesionalne branše, ljubav prema arhitekturi se rodila tokom osnovne škole, kada sam bila učesnik dečijih likovnih kolonija, kao i učesnik mnogih međunarodnih takmičenja iz likovne umetnosti, gde sam isključivo slikala arhitekturu gradova. Osim toga, uvek sam osećala da je umetnost zapravo najveći deo mene i da je arhitektura delatnost gde bih mogla u potpunosto da se izrazim. 2006 godine upisujem Fakultet Tehničkih Nauka u Novom Sadu, smer Arhitektura i urbanizam i 2012. godine dobijam zvanje master inženjer arhitekture.

Kako ste odlučili biti arhitekta i otkud ljubav prema ovoj profesiji? 

Posle nekoliko godina stručnog rada, avgusta 2020. godine, u najgore doba „korone“, osnivam arhitektonski studio kapetanova u Novom Sadu, koji se bavi projektovanjem objekata, dizajnom enterijera i izvođenjem kompletnih radova. 

Koje vrste projekata radite radije, enterijer ili eksterijer? 

Iako sam dosta angažovana na arhitektonskom projektovanju objekata, radije radim i draži mi je doživljaj unutrašnjeg prostora-enterijer. Kroz enterijer mogu da izrazim sebe, uz male smernice klijenata, stvaram jedinstven i prijatan prostor za korisnike koji će uživati u njemu. 

Možete li nam ukratko opisati korake od momenta kad Vas klijent angažuje za neki projekt do realizacije?

Momenat od kada me klijent angažuje, do momenta realizacije je nešto gde prvenstveno u samom startu moram da definišem. Najbitnije za celokupan projekat i saradnju je poistavljanje jasnih granica i ciljeva. Potrebno je objasniti klijentu šta obuhvataju Vaše usluge, kojim tokom i u fazama će se projekat raditi, koji su njihove jasne potrebe i definisanje jasnih rokova. Ukoliko se na samom početku ne postave jasne granice, tokom projekta zahtevi klijenta mogu prevazilaziti očekivano i tada se može dešavati niz problema.

Šta Vas izdvaja od konkurencije? 

Smatram da je moj rad postao prepoznatljiv, što i jeste ključ uspeha. Uz dizajnerske „trendove“ koji nam se svima nameću, uspela sam da napravim jedinstven stil oblikovanja prostora. Prožimanje materijala iz prirode u vidu drveta i kamena, sa bojama i materijalima koje su sada na vrhu dizajnerskih lestvica, su ono bez čega mojii enterijeri ne bi bili prepoznatljivi. Suština je stvaranje jedne nekonvencionalne estetike. Smatram da pod dizajnerskim nebom ima mesta za sve nas koji se bavimo ovom vrstom posla. U poslednjih par godina, zajedno sa procvatom građevinske industrije i novogradnje, došlo je do naglog razvoja lokalnih dizajnerskih praksi.Bitno je da imate dobru ideju, pronađete način i da u potpunosti razumete potrebe klijenata. Ako ste umetnik i znate da saslušate klijenta, neminovno je da će projekat biti uspešan. 

Koji su najčešći izazovi sa kojima se susrećete u radu?

Najveći izazovi sa kojima se susrećem u radu jesu nedefinisani profesionalni standardi, nedostatak majstora, izostanak sistematičnog obrazovanja mladih arhitekata i nepredviđeni rast cene materijala. Ovo samo su neki od nepovoljnih uslova na dizajnerskoj sceni. Najveći izazov je da stavite pod “kontolu” ono na šta kao projektant i dizajner možete da utičete. 

Planovi za dalji razvoj poslovanja?

Trenutni planovi za dalji razvoj poslovanja je svakako proširenje tima kapetanova.studio, zbog obima posla, kao i projektovanje i izvođenje divnih projekata koji su u toku i imamo ih u najavi. Osnivanje sopstvenog dizajnerskog brenda je takođe neka od ideja, ali ne bih sada da otkrivam previše detalja, jer još uvek nije u realizaciji.

Poruka za naše čitatelje?

Poruka za čitatelje i moje kolege, da budu slobodni, jedinstveni i da osluškuju potrebe klijenata, jer je tada uspeh zagarantovan. Najveći je uspeh kada izaberete da radite ono što volite i što osećate da ste zapravo vi sami. Tada sva ljubav i energija koju vibrirate postaje i ključ Vašeg uspeha. Sa rastom Vaše firme, studija, kompanije… morate da rastete i Vi, u duhovnom smislu. Ono što je najbitnije da, nadolazeći trendovi koji se nameću nisu ključ uspeha. Moda je prolazna, stil je prepoznatljiv.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE