spot_img

Slavonski Brod gradi prvi auto-kamp na potezu od Zagreba do Beograda

autokamp
U Slavonskom Brodu bi već ovog ljeta mogao da nikne veliki auto-kamp, jedini na potezu od Zagreba do Beograda. Projektnom dokumentacijom koju finansiraju Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica i čija se izrada privodi kraju predviđeno je da budući kamp, u Sportsko-rekreativnom centru Poloj, čini 170 montažnih kućica, koje će zbog neposredne blizine Save i opasnosti od visokog vodostaja i poplava biti postavljene na pontonske splavu ili stubove. Tako bi u jednoj sezoni moglo da se ostvari između 25.000 i 30.000 noćenja.
– Projekat gradnje kampa u budućnosti bi mogao biti itekako isplativ, jer ne treba zaboraviti kako autoputem kroz Slavonski Brod svake godine prođe oko 16 miliona vozila. Osim toga, riječ je o turistima veće platežne moći, koji sami sebi određuju gdje i koliko će boraviti. Ako im ponudimo dobar sadržaj, oni će se sigurno zadržati i koji dan duže – kaže gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara.
Prema njegovim riječima, realizacija ideje ide malo sporije zbog komplikovanih imovinsko-pravnih odnosa. Naime, Poloj je u vlasništvu Republike Hrvatske. Grad je dobio koncesiju na 30 godina, ali prije same gradnje treba ispoštovati odredbe koncesionog ugovora s “Hrvatskim vodama”.
Trenutno se radi na legalizaciji objekta “Društva Naša deca”, u kom će biti recepcija i toalet, a zatim slijedi dobijanje lokacijske i građevinske dozvole. Jedinstveni autokamp gradiće se u dvije faze.
U prvoj bi se izgradile 103 smještajne jedinice uz sve javne propratne sadržaje. U drugoj fazi gradnje izgradilo bi se još 70-ak smještajnih jedinica i dodatni sanitarni čvor.
– Turisti koji namjeravaju da spavaju u šatorima i kamp-prikolicama kamp će vjerovatno moći da koriste već ove sezone, dok gradnja montažnih kućica i početak rada u punom obimu zavise od dozvola i sredstava koja trebaju da dobiju od Ministarstva i HTZ-a – dodaje Duspara.
Zahvaljujući neposrednoj blizini autoputa i graničnog prelaza, Brod ima velik kamperski potencijal. Riječ je o jednom od najpopularnijih oblika smještaja u Hrvatskoj, na koji otpada četvrtina svih turističkih noćenja. U brodskoj Turističkoj zajednici vjeruju da će projekat doprinijeti ekonomskom pokretanju grada i županije.
Izvor: B92

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE