spot_img

Sonja Šmirmaul: Željela sam postati doktorica, a postala sam arhitektica

Zanimljivo je da sam jako dugo želela da budem doktor. Medicina mi je i danas neostvarena zelja… Međutim, splet životnih okolnosti vratio me je na put prema umetnosti, arhitekturi i građevini. Nakon gimnazije upisala sam Arhitektonski fakultet, i iskreno uživala kroz studiranje. Nije bilo lako, jer sam u to vreme paralelno radila u jednom arhitektonskom birou, skupljala znanje i veštine, ali isto tako i učila i izlazila, kao i svaka devojka.. Ali nekako je uvek bilo vremena za sve…

Sonja Šmirmaul

Za početak recite nam ko je Sonja?

Moje ime je Sonja Šmirmaul. Rođena sam 1986 godine u Beogradu, gde trenutno živim i radim. Mama sam osmogodišnje ćerke na prvom mestu, prijatelj, ćerka, sestra i veoma okupirana preduzetnica.  2015.godine otvorila sam svoju prvu firmu Studio Loft, a 2023.godine, pokrenula sam još jednu firmu Studio Loft Corp, koja je fokusirana na rad u inostranstvu, gde takođe imamo jako puno klijenata.

Otkud ljubav prema arhitekturi?

Kao jako mala, volela sam crtanje. Bila sam buntovna šestogodišnjakinja, i volela da se iskradam od svojih roditelja i pobegnem na gradilište, na mesto gde su moji roditelji zidali kucu. Svaki crep porodična kuće, prošao je kroz moje ruke, volela sam da se družim sa majstorima, pričala sa njima o tome kako se pravi beton, i sta je armatura, sta je oplata, termozilacija, hidroizolacija.. Gledala sam kako se ugrađuju pločice, parketi, prozori… uzivala u tome. Bilo mi je divno posmatrati kako objekat nastaje, kako se oblikuje i kakvu priču krije.. Divan je osjećaj gledati u nešto sto ste napravili, u nešto sto je opipljivo u vremenu i prostoru. Tada nisam verovala da će me taj osećaj čitavog života pratiti..

Kako je krenula vaša priča u svijet arhitekture?

Zanimljivo je da sam jako dugo želela da budem doktor. Medicina mi je i danas neostvarena zelja… Međutim, splet životnih okolnosti vratio me je na put prema umetnosti, arhitekturi i građevini. Nakon gimnazije upisala sam Arhitektonski fakultet, i iskreno uživala kroz studiranje. Nije bilo lako, jer sam u to vreme paralelno radila u jednom arhitektonskom birou, skupljala znanje i veštine, ali isto tako i učila i izlazila, kao i svaka devojka.. Ali nekako je uvek bilo vremena za sve…

Kakva je arhitektura u regiji?

Na našem podneblju imamo jako puno kvalitetnih arhitekata i dizajnera, ali standard ne dozvoljava ostvarivanje svega sto zamislimo. Nažalost je tako, zato se uvek prave nekakvi kompromisi… Ali cak i sa tim uspevamo da ispratimo svetske trendove donekle, i da idemo korak napred… Nadam se da će uskoro situacija biti još bolja…

Šta je najvažnije da posjeduje jedan arhitekti?

Na prvom mestu, arhitekta mora biti dobar psiholog, i da zna na koji način da razgovara sa svojim klijentom. Svaki klijent je individua, i svaki enterijer se radi u skladu sa senzibilitetom određenog  klijenta, a na kraju, i na početku, svi smo različiti. Imamo različite potrebe, navike, ukuse… Zato je važno da vam arhitekta bude prijatelj, da mu ukažete poverenje, i da ga poslušate, jer će arhitekta saslušati vas, i projektovati vaš enterijer tako da iskusite draži prostora u kom ćete boraviti, gde ce sve biti prilagođeno vašem tempu života, i stvoriti oazu u kojoj ćete zaista uživati.

S kojim se izazovima/problemima susrećete prilikom projektovanja ili na terenu?

Svaki projekat je na svoj način izazovan. Svaki projekat je drugačiji, jer su i klijenti drugačiji. Ali to i jeste draž našeg posla.. Problemi ne postoje, postoje samo izazovi. I svi do jednog su rešivi. Potrebna je posvećenost, potrebno je naravno i iskustvo i znanje, ljubav i energija. Ako bas nešto moram da izdvojim, to bi bio momenat balansiranja između finansija klijenta, dizajniranja, poštovanja datih rokova, a sve to uz ostvarivanje zahtevanog kvaliteta.

Na kojim projektima trenutno radite, a koji su u najavi?

Trenutno radimo na velikom broju projekata, iskreno, ne bih mogla ni da nabrojim… Radimo jako puno u inostranstvu – najdraži su nam projekti hotela i velikog broja restorana u Kopenhagenu. Radimo i enterijer čuvene luksuzne Fendi rezidencije u Panami. Aktuelni su i apartmani u New York-u, stambene vile u Australiji. Trenutno sirimo naše tržište ka Sloveniji i Austriji, gde imamo dosta najavljenih interesantnih projekata. Sto se našeg tržišta tiče, angažovani smo na mnogobrojnim projektima uređenja enterijera. Kada kažem uređenje, mislim na projektovanje, izvođenje radova, i kompletno opremanje, obzirom da u našem timu imamo i izvrsne stolare, molere, gipsare, tapetare i ostalo. Pored toga, radimo i nadzore na gradilištima, kao i project menagment, gde upravljamo investicijama naših klijenata, projektujemo objekte i obezbeđujemo svu neophodnu dokumentaciju.

Koji biste projekat izdvojili kao poseban?

Svaki projekat mi je poseban. Bio on mali ili megalomanski, svaki ima svoj pečat, svoju dušu, i svoju priču. Sa svakim klijentom se drugačije radilo, izazovi su bili različiti, i svaki je ostao u sećanju. Lepa stvar je sto sa klijentima ostanemo prijatelji, i sa većinom njih radimo nove projekte.

Imate li uzore u arhitekturi?

Ne vezujem uzore za svoju struku. Uzori su mi dobri i pametni ljudi, a verujte mi, ima ih jako puno. Volim da ih slušam i od njih da učim. Postoje ljudi koji imaju jako lepu energiju, i znaju da je podele… eto, to su mi uzori J

Recite nam više o vašem birou?

Nas biro postoji od januara, 2015.godine. U tom periodu od 10 godina, uspeli smo da izvedemo mnogobrojne projekte u zemlji i inostranstvu, da izgradimo reputaciju i formiramo jako lepe i kvalitetne poslovne odnose sa mnogobrojnim partnerskim firmama, sa kojima već godinama sarađujemo. Konstantno zapošljavamo mlade ljude koji su puni ideja i željni učenja. U planu imamo i jako zanimljive biznis projekte, o kojima vam još ne mogu pričati.

Imate li poruku za naše čitatelje.

Osluškujte svoj osećaj i senzibilitet, čuvajte ga, i pustite dizajnera da ga implementira u opipljive stvari. Na kraju, mi projektujemo za vas, vi ćete boraviti u tom prostoru, zato je važno da svaki enterijer bude posebno za vas dizajniran. Ali unesite svoj pecat, jer tada nema greške, I verujte svom dizajneru. Dizajner radi u vašem interesu, na obostrano zadovoljstvo.

Popularno

Copyright- 2021 | m-Kvadrat Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.