spot_img

Sonja Vukičević: Trendovi u arhitekturi se moraju pratiti, ali nije dobro da nas oblikuju

Slikanje i crtanje su dobra predispozicija za dizajn i arhitekturu

Intervju: Sonja Vukičević, arhitektica

Svake godine arhitektura se razvija i donosi nove trendove koji oblikuju našu urbanu sredinu i način života. Trendovi u arhitekturi predstavljaju refleksiju naših potreba, tehnoloških dostignuća, kulture i estetike. Oni inspirišu arhitekte širom svijeta da stvaraju inovativne, funkcionalne i estetski privlačna prostorna rješenja. Razgovarali smo sa Sonjom Vukičevićem, arhitekticom.

Recite nam nešto o sebi, vašim hobijima, interesovanjima?

Ja sam Sonja Vukićević, Master inženjer unutrašnje arhitekture, rođena sam u Kragujevcu gde živim i radim. Imam 27 godina i imam divnu porodicu koja mi pruža podršku, kao i psa koji se zove Hari. Pored arhitekture i dizajna uživam u putovanjima i istraživanju kulinarstva kada za to imam vremena. Dobrodošli u moj svet! Završila sam osnovne akademske studije na Filološko – umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu, smer Unutrašnja arhitektura, dok sam Master akademske studije završila na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Profesionalnu karijeru sam započela u arhitektonskom birou u Kragujevcu, sa fokusom na enterijerska idejna rešenja. Zatim sam se oprobala i u široj sferi struke i radila u odseku za Prostorno planiranje u Gradskoj upravi za razvoj i investicije u Kragujevcu. Trenutno sam uzbudjena da preuzmem novu ulogu i započnem rad na poziciji Merchandiser u Formi Ideale, čijem timu se pridružujem ovog meseca. Još jedan od izazova mi je to što sam angažovana kao dizajn menadžer na online platformi kroz saradnju sa Američkom firmom X-PRO Architecture, kroz koju organizujem mlade dizajnere, kolege i istovremeno i sama učestvujem u raznim projektima. Pomenuta kolaboracija je u fazi napredovanja sa ciljem osnivanja samostallnog studija za dizajn enterijera. 

Predstavite Vaš studio i koje sve usluge nudite klijentima?

Pored projektovanja i uređenja enterijera, moj tim i ja se bavimo i arhitektonskim dizajnom, adaptacijama i uređenjem pejzaža. Možemo Vam obezbediti komplektu projektnu dokumentaciju od šeme rušenja i zidanja zidova, obloga podova, zidova i rasvete, preko 3d vizuelizacije – rendera, i 3d animacije. Projektovanje modernog enterijera i funkcionalnog prostora često podrazumeva i izradu nameštaja po meri, zato je to još jedna od usluga koje nudimo. Pored velike konkurencije u sferi dizajna enterijera u Srbiji, veoma sam zahvalna svojim klijentima na njihovom poverenju i podršci u ovim ranim etapama profesionalne karijere.

Kada ste odlučili da ćete se baviti arhitekturom i otkud ljubav prema ovoj profesiji?

Kao mala, išla sam na razne radionice crtanja i slikanja i već tada sam osetila da želim da se bavim nečim kreativnim i slobodnim. Za vreme osnovnog i srednjeg obrazovanja sam učestvovala sam u likovnim konkursima, od kojih su brojni bili uspešni. Privilegija je voleti svoju struku, svakodnevno se unapredjivati i stremiti ka kvalitetu i efikasnosti. Kada smo već kod efikasnosti, znate onaj čuveni aforizam, kada pitaju arhitekte za kada je ovo, odgovor je uvek za juče. Šalu na stranu, treba imati strpljenja da se zbog takvih stvari ne odustaje od projekta, ali i same struke. Sigurna sam da za svakog arhitektu, dizajnera i umetnika ima mesta u ovoj oblasti da prikaže svoj lični pečat i uspe u svom cilju, i to je ono što je divno.

Zašto ste izabrali unutrašnje uređenje?

Odlučila sam se za dizajn enterijera jer smatram da kroz sam proces mogu biti veoma kreativna, dok istovremeno moram da ispoštujem potrebe projekta i klijenta, jer na kraju svega, mi stvaramo ambijente i prostore za korisnike. I baš taj momenat između klijenta i dizajnera je najvažniji, jer mi kao inženjeri moramo da osmislimo „wow“ prostor, dok dobijamo informacije koje su u vidu verbalnih informacija, tada nastaju skice, probne makete i crteži, tada je trenutak kada smo mi baš zato izabrali uređenje enterijera kao posao kojim volimo da se bavimo. Takođe, smatram da ne postoji dobar enterijer ako prvobitno nije dobro projektovan sam objekat. Najpre je bitna funkcionalnost i organizacija pa tek onda sledi dizajn. 

Koji su najveći izazovi u Vašem poslu ali i benefiti?

Najveći izazovi su raznovrsni novi projekti, koje do sada nisam izučavala, jer na taj način učim nova ograničenja i potrebe kroz posao koji volim. Benefiti su ubedljivo da usrećujem ljude koji su moji klijenti jer im mi kao dizajneri I inženjeri omogućujemo ne samo kuću i projekat, već dom u kome žive i rade. Samo oblikovanje prostora, forma i boje su jako bitan faktor za razvoj savremenog čoveka. Moje zadovoljstvo je u osmehu klijenta.

Recite nam nešto više o stilovima koje volite raditi, tj. koje najčešće radite?

Stilova ima dosta i ja najviše volim da ih kombinujem kako prostor ne bi izgledao isuviše “čist” i bez kontrasta. Uvek izdvojim nekoliko najpopularnijih stilova i kroz neki vid ankete prođem sa svojim klijentima kako bih najbolje mogla da razumem u kom smeru treba da idem. Ne mogu izdvojiti stil koji mi je omiljeni, ali definitivno gajim osećanja prema modernom, industrijskom i na nekim način retro stilu. Velika suprotnost napred navedenim stilovima koji mi se takođe dopadaju je i Boho stil, koji često pored angažovanja dizanera enterijera, podrazumeva i angažovanje samog korisnika na prikupljanju detalja, drangulija i ostalog mobilijara i možda baš zato postaje sve primamljiviji. Oprobajte se u adaptiranju kutka koji je samo Vaš i čekam na Vaš feedback, rado ću Vam kroz par saveta pomoći! Za sada me možete kontaktirati na mom instagram profilu: svukicevic.interior.design

Da li trendovi oblikuju Vaše radove ili imate neka svoja pravila?

Trendovi definitivno moraju da se prate, ja ih pratim čak i kada je u pitanju moda, ali me naravno ne oblikuju. Ukoliko se “upijaju” i primenjuju trendovi, ipak bi se konstantno trošio novac na možda i ne tako dobre predmete, nije sve što je IN moderno, ipak dobre stare stvari ne treba menjati. Odlučite se uvek za par konkretnih komada predmeta, tekstura i  obloga koja će definisati Vas, ali i Vaš stil.

Kakvi su Vam dalji planovi?

Dalji potencijalni planovi su mi da osnujem svoj studio, dok su prvenstveni da što više doprinesem firmi Formi Ideale kako bi ona prosperirala, ali na taj način i ja kao zaposleni uz nju. Nadam se da će moji crteži i renderi sve više biti izvedeni, a da će ih što manje biti na papiru I kompijuteru. 

Poručite nešto našim čitaocima.

Dragi čiotaoci posećujte što više izložbi i galerija, analizirajte dela uglednih dobrih primera arhitekture. Pronađite šta je za Vas “must have” u Vašem kutku, ali i šta nikako ne bi želeli u Vašem prostoru. Napomenula bih, da bez obostrane saradnje između klijenta i dizajnera nema dobrog enterijera, sa tim u vezi bih izdvojila: “Dizajn enterijera treba da govori jezik klijenta, ali na dijalekt dizajnera.” – Bunny Williams. Za kraj, nemojte žaliti ako stupate u renoviranje nekog prostora, svi dobro znamo koliko je to naporno, ali zato želim da se setite šta je rekao Pablo Pikaso: „Svaki čin stvaranja je istovremeno i čin uništenja“. To znači da treba dati mesto novom, gde je potrebno završiti staro. Sama činjenica da se to učini, stvara novu stvarnost. 

Popularno

Copyright- 2021 | m-Kvadrat Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.