Spajanje tradicije i kreativnosti u susret budućnosti

Intervju: Aleksandra Hedji, M.Eng.Managem.

ENTERIJER JANKOVIĆ, kompanija za dizajniranje, proizvodnju enterijera i građevinske stolarije

Aleksandra Hedji, po struci je diplomirani industrijski inženjer i menadžer – master. U kompaniji je zaposlena punih deset godina. Niz godina je bila uposlena na poziciji Rukovodioca kontrole kvaliteta, te je vodila računa o implementaciji Sistema upravljanja kvalitetom i zaštitom životne sredine u skladu sa standardima ISO 9001 i 14001. Upravljala je službom kontrole kvaliteta proizvoda i sprovodila sertifikaciju proizvoda u oblasti protivpožarnosti, akustike, protivprovalnostii, klima klase i CE znaka.

Trenutno je angažovana na poziciji PR menadžera i odgovorna za rad službe marketinga. Za časopis m-Kvadrat govori o poslovanju kompanije Enterijeri Janković, o praksi i načinu rada, te o aktuelnim projektima:

  • Sve je počelo u Novom Sadu, u jednoj maloj stolarskoj radionici od svega 23 kvadrata. Danas zapošljavate više od 700 radnika, sa preko 000 kvadrata proizvodnog prostora i više od 20 zemalja sa kojima poslujete.  Kako je izgledao put od male radionice do međunarodno priznate komanije?

Kompanija je za 30 godina poslovanja, sigurnim koracima i rasla i razvijala se. Osnovna i prva delatnost jeste bila izrada unikatnih vrata ali veoma brzo je Entrijer Janković klijentima prvo u Srbiji i regionu opremao enterijere prema specifičnom zahtevu i to  izrađene od drveta. Unikatan dizajn i kvalitet proizvoda su bili temelj za preporuku za naredne projekte. Nakon uređenja luksuznih vila, kompanija ubrzo ugovara velike projekte kompletnog opremanja po sistemu „ključ u ruke“ a to su bili i danas su hoteli, javne i državne institucije i stambeni i poslovni prostori većih kvadratura. Kompanija šalje svoje proizvode u glavne gradove svetskih tržišta – Moskva, London, Pariz, Katar…Danas smo grupacija, koja pored drveta, u enterijer uključuje i obradu drugim materijala kao što su metal, kamen… pored unutrašnjosti, kupcu nudimo i ekterijer. EJ Modular Systems kao deo naše grupe, obezbeđuje moderne sisteme modularne gradnje za krajnjeg korisnika. 98 % našeg rada je fokusirano na stranog klijenta.

  • Ovakva poslovna filozofija rezultirala je i djelovanjem u preko dvadeset zemalja. Možete li nam reći nešto više o ovim angažmanima?

Pre par godina, najviše je kompanija poslovala na tržištu Federacije Rusije. Sada se ovo tržište izjednačilo sa Britanijom, Evropom i arapskim zemljama. Kompanija je opremala nekoliko hotela najviše kategorizacije koji su locirani u srcu Londona (Westbury, Langham, Holiday Inn). Generalnom menadžmentu su bili interesantni i Emirati gde je građevinarstvo u ekspanziji, a kompanija je u okviru projekta Saadiyatt opremila oko 500 ekskluzivnih vila. Katar i Doha su takođe bili izazov, projekti koji su još u toku su hotel Steigenberger (5*) i predsednička palata Moon Island. Ponosni smo i na luksuzne apartmane na Azurnoj obali gde je dizajt potpisao poznati francuski arhitekta Phillipe Strarck (Lily of the Valley). Čast je bila pored najpriznatijih italijanskih dizajnera, ugovoriti opremanje dva hotela u Veneciji i to De Majo i Lag. Sada razmišljamo o Americi i Njujorku.

  • Šta za Vas predstavlja dizajniranje određenog prostora?

Uvek je to izazov,  jer naši klijeti imaju specifičan istančan ukus jer  dolaze sa različitih strana Sveta. Nije lako zadovoljiti njihov stil i dati jedinstven pečat enterijeru a pri tom i ispratiti trendove. Takav dizajn je izazov i za sve nas jer uključuje primenu najnovijih materijala, inovirane konstrukcije i savremenu tehnologiju izrade proizvoda. Što je proizvod neobičniji, uspeh nakon proizvodnje i montaže će imati jači efekat.

  • Možete li nam reći nešto više o Vašoj praksi i načinu rada?

Klijent pre ugovaranja, poseti firmu, upozna se sa zaposlenima i našim sistemom rada. Ima mogućnost da uđe čak i u proizvodnju i oseti nas kako dišemo. Poverenje nam je najbitnije. Nakon ugovaranja, sledi dizajniranje  a ponekad i klijent dostavi projekat koji je potrebno materijalizovati. Proizvodnja je strogo kontrolisana i o tome brine naša služba kontrole kavliteta koja je u funkciji predstavnika kupca. Često se obraćamo i akreditovanim institutima, koji ispituju kvalitet naših proizvoda i izdaju tehničke sertifikate, naročito kada je reč o protivpožarnosti, akustici i dr. Nakon odobrene otpreme pozicija, sledi montaža na terenu. Kupac ima pravo i na garanciju kvaliteta proizvoda a sve u skladu sa ugovorom o saradnji. Naša jedina i najbolja reklama je zadovoljan klijent.

  • Na koje projekte ste posebno ponosni?

Svaki naš projekat je podjednako bitan. Svaki kupac nam je jednako važan. Ipak, jedan projekat se izdvojio u smislu ozbiljnosti zahteva i vrednosti projekta. Stavili smo potpis na uređenje moskovske filharmonije koja je novoizgrađena u Zaryade Park-u u samom srcu ruske prestonice. Enterijer Janković je opremao veliku i malu koncertnu dvoranu i javne prostore. Projekat je trajao samo 6 meseci a filharmoniju je zvanično otvorio ruski predsednik.

  • Šta se dobiva angažmanom Vaše kompanije?

Kupac dobija kompletnu uslugu od izrade idejnog rešenja do montaže i primo-predaje radova. Danas Enterijer Janković primenom modularnih sistema gradnje, bavi se i izgradnjom ekterijera (tipskih vila, hotela, škola, bolnica…), čiju unutrašnjost takođe uređuje – ključ u ruke.

  • Kompanija se bavi i projektima u oblasti opremanja hotela i ekskluzivnih rezidencionalnih objekata, kao i opremanjem restoran i poslovnih prostora. Kako ostajete konkurentni na tržištu?

Na ovo pitanje je već ranije odgovoreno. Pristupom klijentu. Svakom našem klijentu posvećujemo posebnu  pažnju od momenta kada zakorači u prostorije firme pa sve dok ne zakorači u novopremljen prostor. Unikatan dizajn, savremeni materijali i tehnologija obrade, brza i profesionalna montaža… visok kvalitet proizvoda.

  • Jedan od istaknutih projekata je i potpuno opremanje enterijera moskovske filharmonije. Koji je bio vaš „recept“ za uspješno izvođenje ovog projekta?

Tradicija.

30 godina iskustva i znanja.

700 inženjera mašinske, građevinske, arhitektonske i drvo-prerađivačke struke.

CNC mašine – petoosno numerički upravljane.

Spremnost na prihvatanje izazova.

Više od 3000 uspešno realizavanih projekata različite namene i stila.

Volja i snaga menadžmenta.

  • I za kraj, imate li možda neku poruku za naše čitaoce?

Postoji srpka kompanija koja može da parira svetskim u oblasti opremanja ekskluzivnih enterijera i naziv joj je Enterijer Janković. Kada budete u Novom Sadu, posetite naš izložbeni salon koji se prostire na 1400 m2 i sami se uverite u sve što ste ovde pročitali.

print