spot_img

Spektakularna arhitektura Antoni Gaudija – Raj na Zemlji

„Oni koji grade poštujući pravila prirode surađuju sa stvoriteljem.“ – Antoni Gaudi

Vodeći saradnik moderne umjetnosti, Antoni Gaudi bio je katalonski ahritekta i pionir arhitekture 19. stoljeća. Bio je jedan od najutjecajnijih modernih umjetnika u Španiji, čija je senzacionalna arhitektura predstavljala Barceloninu interpretaciju Art Nouveau: Modernisme.

Gaudi je proučavao strukturu kao način da sprovede imaginativne oblike u savršenoj kombinaciji s prirodnom ornamentacijom arhitektonskih elemenata pod uticajem religija, dok su dizajnirane strukture imale modernost bez presedana. Na kraju su njegovi dizajni bili proizvod njegove katoličke vjere, njegovoj predanosti španskoj kulturi i opsesiji sa strukturalnom logikom prirode.

Najpoznatiji radovi Antoni Gaudija su Casa Vicens, Park Güell, restauracija Mallorca katedrale, crkva na Güell Estate, Casa Batlló, La Padrera i Basilica de la Sagrada Familia, još poznatija kao Sagrada Familia.

Antoni Gaudi rođen je u Katalonji, Španiji 1852. godine. Otac ga je školovao da postane zanatlija ornamentalnog i utilitarnog bakroreza. Njegova pozadina direktnog pristupa i proizvodnje dizajna ogledala se u njegovoj arhitektonskoj profesiji.

Studirao je arhitekturu u Barceloni za vrijeme kad je Katalonja prolazila kroz period ponovnog rađanja kulture i politike, poznat kao Renesansni period. Njegov prvi rad koji su mu udjelili Gradsko vijeće Barcelone bili su rasvjetni stubovi, od kojeg trenutka je njegov utjecaj na grad nastavljao rasti. U to vrijeme je bio poznat kao arhitekta vizuelne i dekorativne umjetnosti. Do trenutka kad su se izgradile Park Guell ili Casa Batllo, već je uronio u utopizam koji teži ka ujedinjenju drevnog i savremenog, u cilju bolje budućnosti. Pored dizajniranja stambenih objekata i urbanih prostora, Gaudi je bio posvećen konstrukciji zaista izuzetnom hramu, Basilica de la Sagrada Familia, koji je još uvijek pod izgradnjom.

Iznenada je umro 1926. godine, kada ga je udario tramvaj dok je šetao do Sagrada Familie, što je radio svaku večer. Na njegovom oproštaju pojavio se ogroman broj građana, da bi se oprostili od najorginalnijeg arhitekte koji je ikad živio u tom gradu.

Najpoznatiji radovi Antoni Gaudija.

Casa Vicens

Casa Vicens jedan je od najbitnijih projekata Antoni Gaudija. Manel Vicens i Montaner, berzanski posrednici, povjerili su mladom arhitekti dizajniranje ljetne kuće gdje je nekad bilo selo Gracia. Izgrađena između 1883. i 1885. godine, Casa Vicens jedna je od prvih građevina koja je pokrenula Modernizam u Katalonji i Evropi.

Park Güell

Park Güell jedan je od projekata gdje je Gaudi nacrtao planove za razvoj nekretnina za bogate porodice, s nevjerovatnim pogledom i velikim imanjem. Iako je ovaj projekat napušten zbog nedostatka kupaca, park je postao veliko javno dvorište, koje se smatra najvećom turističkom atrakcijom Barcelone.

Casa Batlló

Za vrijeme arhitektonskog vrhunca, Guadi je stvarao remek-djela jedno za drugim. 1904. godine dobio je projekat koji je kasnije postao jedan od njegovih najpoznatijih djela. Josep Batlló, bogati tekstilni industrijalac tražio je od Gaudija da dizajnira njegov dom i konstruište sasvim novu kuću. Gaudi je dobio punu kreativnu slobodu da izvede ovaj riskantni plan. Casa Batlló je sada najpoznatija po svojoj unikatnoj fasadi. Od 1995. potpuno obnovljena kuća je otvorena za posjetitelje. Casa Batlló uvrštena je na UNESCOvu listu svjetskih baština.

La Sagrada Familia

Konstrukciju Sagrada Familia započeo je originalno arhitekt Francisco de Paula del Villar. Međutim, zbog tehničkih razlika, Gaudi je zamijenio Villara, koji je projekat odveo u sasvim novom smjeru, transformirajući građevinu svojim unikatnim arhitektonskim stilom. Iako je svoj život posvetio ovom projektu, nikad ga nije završio. Skoro 140 godina poslije, izgradnja projekta još uvijek traje.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE