spot_img

Spoj tradicije i kvaliteta izrade specijaliziranih proizvoda za građevinarstvo

20 godina uspješnog poslovanja kompanije “džinić”

Građevinski propisi određuju debljinu betonskog sloja i armature. Pri betoniranju bilo kojih konstrukcija  mora se ispuniti nekoliko uslova, uključujući stvaranje ispravnog zaštitnog betonskog sloja za armiranje.

U betonskim konstrukcijama za propisano odstojanje (držanje) čelika za armaturu koriste se distanceri, te se tako betonski sloj između armature i oplate održava prije i nakon betoniranja. Distanceri se izrađuju od plastike, cementnih materijala ili čelične žice u različitim oblicima i veličinama. Standardi projektovanja betonskih konstrukcija zahtijevaju da se distanceri postavljaju na svaki metar (ili manje)  dužinom armaturnih šipki kako bi se osiguralo da šipke ostanu na svom mjestu tokom betoniranja. Distanceri ostaju trajno u konstrukciji i tako čine bitnu komponentu armiranog betona. Kao takvi, nemaju negativan utjecaj na dugoročnu trajnost. Više je funkcija korištenja distancera:

 •   kod armiranog betona održavaju pravilan položaj okvira i armaturnih mreža;
 •   olakšavaju proces betoniranja;
 • osiguravaju održavanje željene debljine zaštitnog sloja;
 • spriječiti pucanje betona uzrokovano savijanjem armature pod utjecajem velikih težina konstrukcija;
 •  povećavaju čvrstoću podignutih konstrukcija;
 • obavljaju zaštitnu funkciju protiv korozije;
 • eliminiraju mogućnost pojave konture armaturne mreže na betonskim površinama, kao i izlazak armaturnih šipki na površinu.

Oblik i vrsta distancera određuju se njihovom namjenom i položajem armature u monolitnoj konstrukciji. Ovisno o vrsti strukture nekoliko je glavnih tipova:

 • za postavljanje vertikalnih monolita koriste se distanceri tipa zvjezdice – okrugli ili vertikalni;
 • za horizontalni raspored armature, koji se javlja prilikom izlivanja podnih ploča, podova i temelja, koriste se trakasti ili pojedinačni “štipaljke”.

U ponudi kompanije “Džinić” specijalizirane za proizvodnju plastičnih distanera, juvidur cijevi, čepova… dostupno je više vrsta plastičnih proizvoda za sve navedene namjene. Kvalitetna i raznovrsna ponuda specijaliziranih proizvoda za građevinarstvo razvijana tokom proteklih 20 godina čini ovu porodičnu kompaniju vašim pouzdanim partnerom u gradnji betonskih konstrukcija. Donosimo dio njihovog proizvodnog programa.

Plastične cijevi (juvidur) i rozetne

Sastavni dio oplate čine plastične cijevi (juvidur) i rozetne R-22 / 26 .Rozetne su konusnog oblika i koriste se kao dio oplate prilikom izlivanja betonskog zida u građevinarstvu. Plastične rozetne R-22  se koriste na oba kraja  navojnih šipki za povećanje potporne površine na oplati. Prednost korištenja rozetni ogleda se u lakom vađenju plastičnih konusa nakon skidanja oplate. Plastični konusi formiraju zakošeno udubljenje u betonu radi lakšeg fugiranja. Krajevi cijevi se zatvaraju prije početka betoniranja, da bi se spriječilo prodiranje cementne paste u njih, te kako bi se povećala površina nalijeganja na zid oplate. Također, rozetne R-22 koje se stavljaju na krajeve plastičnih cijevi (juvidur) imaju višekratnu upotrebu. Ključna karakteristika cijevi i rozetne je velika otpornost na udarce i vremenske uslove. Juvidur cijevi imaju mogućnost skraćivanja na željenu mjeru pomoću ručne ili kružne testere. Proizvode se u dužini od 2m/paket 50m. Na raspolaganju su veličine 22 i 26 mm. Za izradu rozetni koristi se PP, a proizvode se u sivoj boji. Pakovajenj je po 1.000 kom. Na raspolaganju su veličine 22 i 26 mm.

Horizontalni distancer

Pod strogim nadzorom naših stručnih profesionalaca, distancer štipaljka (slika d-20.h ili d-15.h ovisno koja je kvalitetnija) nastaje modernom tehnikom od visokokvalitetne plastike. U skladu sa potrebama naših korisnika ovaj distancer je testiran na različite parametre kako bi se osigurala njegova besprijekornost. Raznovrsnost našeg asortimana daje mogućnost da kupac izabere ono šta mu najviše odgovara po definisanom projektu. Plastični distanceri za armaturu sa kopčom (slika d-30.h) slični su distancerima za armaturu za stolicu (M-30) i koriste se za podupiranje armature ili mreže na šalovanoj površini. Široka osnova ovih obujmica za armaturu sprječava prevrtanje obujmica. Dizajn osigurava slobodan protok betona i minimalan kontakt sa betonskom oplatom. Univerzalni distanceri koji obezbjeđuju visinu od 15mm do 40 mm dizajnirani su sa stopalima kojima se osigurava minimalna vidljivost na betonskoj površini.

Također u ponudi firme Džinić možete vidjeti novi proizvod distancer Z-25 . Zbog svog posebnog cik-cak oblika, beton se ne reže pravolinijski, a time i struktura betona nije oslabljena. Ugaone noge osiguravaju visoku razinu stabilnosti čak i kod viših betonskih obloga, a beton jako dobro teče oko njih. Koriste se i kod prefabrikovanih betonskih elemenata.

Zbog svoje dužin distancer Z-25 se može položiti vrlo brzo. Pri polaganju na mekim površinama tačka pritiska jednostavno se okreće. To osigurava da armaturna podloga i dalje ima dovoljno oslonaca na odstojniku.

 • Nema ravnog rezanja betona
 • Dobro je okružen betonom
 • Posebno stabilno
 • Posebno kompaktna ambalaža
 • Materijal PP
 • Pakovanje je po 25 komada, paket je16,25 m.
 • Utrošak 1 kom/m2

Posebno dizajniranog oblika i nominalne dužine od oko 70 cm se može izuzetno ekonomično pakirati na euro palete. Rezultat su kompaktne palete koje se mogu složiti i zauzimaju malo prostora za transport i skladištenje.

Slogan: DISTANCERI DŽINIĆ KVALITET SAKRIVEN BETONOM

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE