spot_img

Srbija daje Aerodrom Nikola Tesla na koncesiju 25 godina

aerodrom_beograd_160415Vlada Srbije i kompanija Aerodrom Nikola Tesla objavili su javni poziv zainteresovanim stranama za koncesiju beogradskog Aerodroma Nikola Tesla.
Prema uslovima koncesije koja bi bila na 25 godina, prenosi Tangosix, u nadmetanju neće moći da učestvuju kompanije koje već upravljaju aerodromima u radijusu od 450 kilometara od Beograda – što znači da iz trke ispadaju kompanije ADP, kao i turski konglomerat TAV .
Kako se navodi u dokumentaciji, obaveze budućeg koncesionara biće finansiranje, razvoj u formi izgradnje i rekonstrukcije, održavanje i upravljanje (menadžment) cjelokupne infrastrukture Aerodroma Nikola Tesla i obavljanje formalne uloge operatera aerodroma.
Pobjednik koncesije biće dužan da registruje pravno lice na teritoriji Srbije na kojeg će, po dobijanju koncesije, preći pravo korišćenja sve nepokretne imovine Aerodroma Nikola Tesla koje će se po isteku koncesije vratiti na Republiku Srbiju.
Proces će se odvijati u dvije faze. U prvoj fazi dostaviće se neobavezujuće ponude dok će se u drugoj fazi dostaviti obavezujuće ponude. Svi zainteresovani za koncesiju imaće 15 dana počevši od 10. februara 2017. godine da predaju zahtjev za učestvovanje u prvoj fazi.
Također, imaće 60 dana da predaju svoje neobavezujuće ponude u sklopu Faze 1. Svako ko je zainteresovan da otkupi tendersku dokumentaciju to će moći da uradi za 1.000 eura.
Kompanije ili konzorcijumi zainteresovani za koncesiju moraće da ispune i uslov da posjeduju više od 500 miliona eura kapitala.
Inače, kako je ranije govorio premijer Aleksandar Vučić “koncesioni ugovor na 25 godina sa ‘upfront’ plaćanjem, sa kojim ćemo izaći na tender, ima početnu vrijednost od 310 miliona eura, plus koncesionarska taksa koju će koncesionar plaćati 10-12 miliona eura na godišnjem nivou svih 25 godina”. Rekao je i da će to aerodromu obezbijediti investicije od najmanje 700 miliona eura.
Izvor: eKapija

 

 

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE