spot_img

Srbija nastavlja sa investicijama u energetski sektor

U narednih nekoliko nedelja biće usvojeni podzakonski akti koji treba da omoguće da se realizuju veliki projekti u korišćenju energije vjetra, najavio je danas ministar energetike u Srbiji Aleksandar Antić.
vjetroelektrana_362900309

“Već duže od pola godine pregovaramo sa međunarodnim finansijskim institucijama i sa energetskom zajednicom i ovo je posljednji korak koji treba da završimo da bi počela izgradnja vjetroelektrana snage preko 100 megavata,” kazao je on u Novom Sadu.

Antić je dodao da bi to omogućilo da Srbija do 2020. godine iz obnovljivih izvora energije dostigne nivo potrošnje od 27 odsto, koji je zacrtani cilj .

On je kazao i da će vjetrenjače snage 500 megavata biti izgradjene u Vojvodini i ocjenio da je to veoma važno za energetski sektor Srbije. 

Kako je podsjetio, prva vjetroelektrana snage 9,9 megavata izgrađena je u Srbiji prošle godine u Kuli.

Antić je kazao i da će Srbija nastaviti sa investicijama u energetski sektor, jer se tako kroz velike projekte upošljavaju ljudi i stvaraju preduslovi za razvoj drugih privrednih grana.

Prema njegovim rječima, energetika je značajni resurs kojim Srbija raspolaže, ali je nedopustivo da zemlja ima samo jedan pravac odakle dolazi gas.

On je kazao i da se čine završni koraci za interkonekciju sa Bugarskom i da će u narednom periodu biti velikih investicija u oblasti gasa u skladište Banatski dvor, odnosno proširenje kapaciteta sa 450 miliona metara kubnih na milijardu.

“Ta milijarda i još jedna u perspektivi je ono čemu treba težiti”, naglasio je Antić.

Izvor: Beta

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE