spot_img

Šta je ljepota za jednog arhitektu, investitora, izvođača ili običnog posmatrača?

Piše: Maja Stojiljković Šipoš, arhitekta, BIM manager, instruktor

 Složićemo se da je ljepota u oku posmatrača, te vas pozivamo da se upoznate sa nekim od mogućnosti kreiranja vizuelnih prikaza koja omogućava Archicad kao i softveri specijalizovani za fotorealistične prikaze. Kako definišemo lepotu pri prikazivanju enterijera ili eksterijera? Šta to čini zgradu lepom? Da li su to lepe i realistične vizualizacije ili je čini sklad nastao usled uklapanja fukncije, forme i konstrukcije? Koje su to nove tehnologije i parametri koji su danas u opticaju? Sigurna sam da su pogledi i stavovi veoma različiti. Složićemo se da je lepota u oku posmatrača, te vas pozivamo da se upoznate sa nekim od mogućnosti kreiranja vizuelnih prikaza koja omogućava Archicad kao i softveri specijalizovani za fotorealistične prikaze.

Archicad sam u sebi sadrži skupove alata za profesionalnu vizuelizaciju koji obuhvataju integrisane mašine za renderovanje kao što su Cinerender i Maxon’s Redshift.

Archicad-ov 3D prozor od najnovije verzije, nudi eksperimentalnu funkciju – ,,Physically Based Rendering”. Ova funkcija značajno poboljšava vizuelni realizam i živopisnost prilikom navigacije po vašem 3D modelu. Takođe efikasno reprodukuje suptilne senke koje se prirodno pojavljuju kada indirektno ili ambijentalno osvetljenje stupi u interakciju sa prikazom modela, dodatno podižući autentičnost vaših arhitektonskih vizuelizacija.

Pored toga sarađuje sa raznim aplikacijama za renderovanje, kao što su : Enscape i Twinmotion gde se ostvaruje direktna veza između Archicad-a i aplikacije za renderovanje, što značajno ubrzava proces praćenja izmena na projektu, bez obzira u kojoj fazi radite, jer su renderinzi  brzi, prilagodljivi, te se u isto vreme direktnom vezom sve izmene registruju dvosmerno.

Lako dodavanje animacije i renderovanje u modelu, uključuje i aplikacije proširene realnosti (AR) i virtuelne realnosti (VR).

Artlantis

Pionir u VR slikama, Artlantis je osvojio skoro 100.000 arhitekata, dizajnera enterijera, pejzažista, urbanista i prostornih planera u više od 110 zemalja. Aplikaciju zasnovanu na CPU-u, Artlantis koriste kako stručnjaci, tako i napredni korisnici i početnici, da simuliraju, prezentuju i komuniciraju svoje ideje sa upečatljivim foto-realizmom.

Artlantis 2021

Artlantis 2021 ulazi u svet otvorenog BIM-a sa IFC uvozom, omogućava korisniku Artlantis-a da dobije bilo koji model od saradnika koji koristi model koji nije njihov i, ako je potrebno, da modifikuje projekat direktno u svom radu.

Novi softver, nastao modifikovanjem Artlantis-a, Artlantis RT2, je plasiran na tržište tokom 2023. godine, gde se odmah mogu primetiti izmene u organizovanju radnog okruženja, u vidu pojednostavljenih kartica i novih dodataka koji ga približavaju potrebama današnjih ubrzanih tehnoloških promena, čiji smo svedoci.

Opremljen ergonomskim i intuitivnim grafičkim interfejsom, softver je lak za razumevanje i nudi veliku udobnost korišćenja.

Korisnici Artlantisa 2021 ili ranijih izdanja imaju mogućnost da lako zakorače u novo izdanje softvera Artlantis RT2 , tako što će svoj rad sačuvati u neku od ranijih verzija i uvesti u novo izdanje.

Kompatibilan sa svim softverima za modelovanje na tržištu, Artlantis RT² vam omogućava da jednostavno i trenutno proizvedete veoma kvalitetne fotorealistične rendere.

Možete birati između dva režima renderovanja: Real Time-renderinzi su brzi i laki i RayTracing- za sliku visokog kvaliteta! Naravno, moguće je odlučiti se za oba načina.

Ekskluzivna funkcija Artlantis RT² omogućava da u istoj datoteci poredite nekoliko arhitektonskih predloga i čineći da se razvijaju nezavisno jedan od drugog. Mnogo više od skupa slojeva, alatka „Display Combinations“ vam omogućava da paralelno testirate mnoštvo predloga u pregledima nenadmašnog kvaliteta.

Interoperabilnost Artlantis-a sa Archicad-om

Archicad pruža mogućnost da u svim fazama projektovanja radite na jednom fajlu. Putem različitih formata možete ostvariti saradnju sa drugim strukama koje koriste različite softvere.

Opcije uvoza i izvoza modela putem podešavanja translatora čini Archicad bazični softver, prilagođen arhitektama koji takođe se susreću sa različitim strukama.

Priprema i filtriranje samog modela čini ključni momenat u manipulisanju informacijama, tj. Otvorena komunikacija između različitih softvera, danas u svetu bIM tehnologija postaje neminovnost.

Izvoz modela iz Archicad-a podrazumeva čuvanje fajla iz 3D radnog prikaza izborom .atl formata  datoteke namenjene za uvoz u Artlantis. Možete preneti geometriju, teksture, kamere za perspektivu, sunce, svetla i lejere.

Simulacija prirodnog svetla

Praćenje zraka omogućava pokretanje svetlosnih zraka iz tačke gledišta („kamera“) da bi se uživo testirao ambijent osvetljenja arhitektonskog odgovora. Simulacija svetla u realnom vremenu je od suštinskog značaja za unošenje realizma u renderovanje – posebno u pogledu refleksije na površinama, senkama ili čak ambijentalnom okluzijom – i za stvaranje visokokvalitetnih slika.

Performanse: 40 sekundi je dovoljno da se napravi full HD rai tracing rendering.

Integrisana MediaStore

Integrisana MediaStore nudi hiljade 3D elemenata (likova, biljaka i objekata) i tekstura spremnih za upotrebu. Sve što je potrebno je jedan klik na objekat po vašem izboru da biste ga postavili u svoju scenu.

Svi elementi brenda prisutni u MediaStore-u su potvrđeni od strane proizvođača: nameštaj je, na primer, savršeno konfigurisan, veličine i teksture, što vam omogućava da se koncentrišete na suštinsko: svoju scenu.

Renderovanje u Artlantis RT² podrazumeva podešavanja različitih prikaza koji se karakterišu putem izbora: vidljivosti, pozicije kamere, okruženja, režima renderovanja(Real Time ili RayTracing), perspektivni ili panoramni prikazi koji se mogu pregledati uz iVisit.

Umetanje okruženja

Potvrdite svoj arhitektonski odgovor za nekoliko sekundi zahvaljujući umetanju modela u postojeće okruženje.

Mogućnost kreiranja scena koje u pozadini sadrže fotografije postojećeg stanja, u koje se pripremljeni model postavlja prilagođavanjem perspektivnih uglova sa fotografije te se može pristupiti izradi renderinga, naravno I u ovoj opciji je omogućen izbor više varijanti, koje različitom materijalizacijom prikazuju objekat i njegovu uklopljenost u okruženje.

Specijalno dizajnirana za komponentu pejzažnog uređenja, građevinskih dozvola, ova funkcionalnost vam omogućava realističan pregled vašeg konačnog projekta.

Više na: artlantis.com

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE