spot_img

Šta učiniti ako betonska smjesa sadrži previše vode?

Šta učiniti ako vam stigne masa betona koja u sebi sadrži previše vode? Najlakši odgovor je „baciti“, međutim u ovom slučaju odluka nije jednostavna.

Bez obzira da li radite sami ili u timu, čekanje ili pripremanje novog betona može povećati troškove i oduzeti dosta vremena. Ako na gradilištu vratite betonsku smjesu, trebat će vremena da stigne nova što znači da skoro svi gube vrijeme. 

Osnove betona

Ako je u betonskoj smjesi previše vode, veće je skupljanje uz mogućnost da se pojavi više pukotina i smanji kompresivna snaga. Osnovno je pravilo da za svaki inč slijeganja smanjuje se snaga od oko 500 psi (3.4 Mpa). Na primjer, ako ste naručili beton od 12 cm slijeganja a dobili 19 cm, mješavina dizajnirana da ima jačinu od 4000 (27.5 Mpa) psi imat će na kraju jačinu od 2500 (17 Mpa). To je popriličan gubitak snage, pogotovo ako postavljate vanjski beton u smrzavajućim uslovima gdje je standardni zahtjev 4000 psi za bolju izdržljivost. 

Kako se povećava količina vode u mješavini, tako se povećava i poroznost betona. Stvara se mnogo više kanala kako voda migrira s površine ploče. Porozna površina ploče svjetlost reflektuje drugačije, i rezultati su drugačiji. Povećana poroznost također dovodi do više efloroscencije, zbog čega površina postaje manje intenzivna ili bijela. 

Ekscesivno slijeganje također može rezultirati od dodavanja previše vodenih primjesa u mješavinu. To dovodi do segregacije agregata i ozbiljnog gubitka jačine. Ovaj beton se ne može koristiti, ali ako predoziranih primjesa nema toliko da uzrokuju segregaciju, beton će se eventualno stvrdnuti i dostići veću snagu od očekivane. 

Prvi impuls vam je vjerovatno da svakako iskoristite beton. Ta opcija je ‘najproduktivnija’ i ne gubi se na svemu ostalom. Rizik koji postoji ipak – izgled rada i sama struktura može biti kompromitovana, i dobivena slabija izdržljivost može vas prisiliti da uklonite i zamijenite beton nekada u budućnosti. 

Još jedno rješenje je da vratite beton u cementaru i da se doda još cementa da se mješavina osuši. Međutim, nepredvidiva je veza između betona koji je počeo da hidrira i svježe dodanog materijala. Jedan od mogućih ishoda je da se beton brzo stvrdne, zbog čega se smanjuje vrijeme završavanja posla. Ako primjenjujete beton u uzorcima, vjerovatno nećete moći završiti dekorativnu aplikaciju. 

Ako imate više miješalica betona i samo je u jednoj mokriji beton, vratite ga jer će biti drugačiji od drugih smjesa. Ako imate više od jedne smjese, na lošiji beton izlijte beton s boljim slijeganjem (to bi moglo biti rješenje ukoliko mokriji beton još uvijek ima strukturni integritet. 

Odluka da li ćete koristiti ili vratiti beton također zavisi i od vlažnosti betona. Mnoge specifikacije dopuštaju slijeganje od oko 2.5 cm. Ako je slijeganje veće od 3.8-4 cm beton bi se trebao vratiti.

Ukoliko niste, pročitajte i ovaj članak: Kako dizajnirati raspored, veličinu i razmak između stubova?

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE