spot_img

Stjepan Mikulić: U arhitekturu sam se zaljubio dolaskom u Bjarke Ingels Group

Tada sam shvatio kako se u projekte, zgrade, mogu inkorporirati ideje i priče koje sežu daleko izvan tih zidova koje sagradimo.

Bjarke Ingles iz Danske je jedan od najpoznatijih arhitektonskih biroa u svijetu, a Stjepan je trenutno na funkciji Project Bim Lead. Odrastao je u Hrvatskoj, a fakultetsko obrazovanje završio je u Danskoj i Španiji. Jedan je od predavača na Regionalnom summitu arhitekture Sfera 2023, a nama je to bio povod da razgovaramo sa Stjepanom o ljubavi prema arhitekturi, uzorima u arhitekturi, projektima na kojima trenutno radi, izazovima sa kojima se susreće i slično.

Intervju: Stjepan Mikulić, Project Bim Lead at Bjarke Ingels Group: BiG

Za početak recite nam ko je Stjepan Mikulić?

Stjepan je momak, arhitekturalni tehnolog, koji je odrastao u Hrvatskoj, a fakultetno obrazovanje završio u Danskoj i Španjolskoj (potonje online). Trenutno radim u arhitektonski poznatoj kompaniji BIG, a u slobodno vrijeme dijelim sve što znam na internetu, ponajviše na LinkedInu.

Otkud ljubav prema arhitekturi?

Oduvijek mi se sviđao koncept stvaranje nečega ni iz čega, a u arhitekturu kao takvu sam se zaljubio dolaskom u BIG. Tada sam shvatio kako se u projekte, zgrade, mogu inkorporirati ideje i priče koje sežu daleko izvan tih zidova koje sagradimo. Ideje u našim projektima su različite, ali su najčešće duboko integrirane u prostor u kojemu se nalaze, te pričaju priču tih sugrađana i povijesti tog prostora.

Kako je krenula vaša priča u svijet arhitekture? Kako je zapravo sve počelo?

Kao što su mnogima roditelji bili ključ u razumijevanju svijeta i približavanja zanimanja, tako je i meni preko oca došla ljubav prema graditeljstvu i stvaranju. A priče sam oduvijek volio, kako sam intuitivno znao da je život zapravo niz priča i iskustava. Kad sam shvatio kako arhitektura može objediniti sve to u nešto konkretno, lijepo, te korisno, nisam mogao odoljeti ne ući u taj svijet.

Opišite nam vaše radno iskustvo, odnosno poslovni put koji ste prolazili?

Već sam spomenuo oca koji me uveo u svijet građevine, pa mi je tako prvo radno iskustvo bilo zapravo u blizini Sarajeva, gdje smo radili autocestu u koridoru V-C. Nakon toga sam otišao na fakultet u Dansku, a praksu, koja je integrirana u sam preddiplomski studij kao zaseban semestar, sam imao u Norveškoj i Turskoj. Nakon povratka u Dansku i završetka preddiplomskog studija, počeo sam istovremeno raditi u Sweco-u, najvećoj europskoj inženjerskoj i arhitektonskoj firmi u Europi, te se specijalizirati na diplomskom fakultetu za globalni BIM menadžment. Tri godine kasnije sam odlučio napraviti iskorak prema arhitekturi, te sam od travnja (aprila) 2022. godine u BIG-u.

Šta je prema vašem mišljenju najvažnije da posjeduje jedan arhitekta?

Ljubav prema struci, razumijevanje biti, te pozitivan i praktičan svjetonazor okrenut prema rješenjima, a ne problemima.

Šta je najvažnije prilikom projektovanja?

Fokus na konačan proizvod i pojednostavljanje procesa prema njemu.

S kojim se izazovima/problema najčešće susrećete u svome radu?

Kao timu su nam najčešći problemi zadatci koji se obavljaju pro-forme te nemaju korisnosti prema konačnom proizvodu. Osobno, kako sam fokusiran na tehnologiju, najveći su mi izazovi tehnološki nedostaci, limitiranosti, te ne-efikasnost – što i je jedan od glavnih razloga zašto sam se dao u duboko istraživanje umjetne inteligencije i nadi da će nam takva tehnologija pomoći s takvim problemima.

Na kojim projektima trenutno radite, a koji su u najavi?

U BIG-u je većina timova orijentirana prema projektima, a trenutno radim na hotelu u Aarhusu (drugom najvećem gradu Danske). Nakon završetka projektiranja trenutnog projekta, što se očekuje krajem ove godine (2023.), što će biti sljedeće ovisi o potrebama firme u to vrijeme.

Koji biste projekat posebno izdvojili?

Kako sam već preko godinu u potpunosti posvećen Bassin 7 Hotelu u Aarhusu, definitivno bih njega izdvojio. Radi se o fascinantnom i prepoznatljivom pečatu BIG-ovog masterplana na Aarhus Otoku, koji je već neko vrijeme u procesu preuređivanja od stare industrijske luke u mjesto svjetski impresivne arhitekture. Sam hotel ima 19 etaža, a radi se o multifunkcionalnoj zgradi koja će imati konferencijske sale, urede, hotel, spa na 3 kata te na vrhu skybar. Nešto najznačajnije što će zgrada imati je put vanjskim stepenicama do samog vrha zgrade, te će se tako integrirati u svakodnevne šetnje građana Aarhusa. Na taj način smo htjeli kreirati arhitekturu koja se može iskusiti, a ne samo gledati, bez obzira radi li se o gostu hotela ili ne. Ako čitatelje zanima čuti više o projektu, te načinu našeg rada i izazova s kojima se susrećemo, prezentirat ću projekt na Regionalnom Summitu Arhitekture u Sarajevu krajem listopada (oktobra).

Imate li uzore u arhitekturi?

Definitivno. U arhitekturi volim umjetnike, te one koji znaju toj umjetnosti dati poslovnog smisla. Ima tu puno imena, ali možda jedno od najpoznatijih je definitivno Antoni Gaudi. Što se uzora kao ‘ljudi poput kojih želim biti’, takvih ne znam imam li uopće, jer sam iskreno rečeno na putu ostvarenja svog punog potencijala, te mogu reći da mi je uzor Stjepan za 5 ili 10 godina

Danas radite u svjetski poznatom birou Bjarke Ingels Group A/S. Recite nam više, od kada radite u ovome birou, kako je sve krenulo…

U BIG-u sam već oko godinu i pol, što se za tempo firme već smatra dosta dugim vremenskim periodom. Iskreno rečeno, sve je krenulo od toga da sam htio svoje mlade godine utrošiti u firmi koja ne ganja profite, već stoji za nešto više od samih sebe. Nakon toga sam na papir stavio svoje osobne vrijednosti, te gledao koje firme najbliže podudaraju s tim vrijednostima. Našao sam samo dvije firme, a jedna od njih je bila BIG.

Ko sve čini vaš tim?

U timu imamo jezgru od:

  • Projektne Menadžerice
  • 2 Sen. Arhitekta
  • Design Lead-a
  • 2 Sen. Konstruktivnih Arhitekata (obrazovanje između arhitekture i građevine, koje i sam imam kao preddiplomski dio)
  • 1-2 Arhitekta (ovisno o naporu u fazama)
  • 1-3 Stažanta (ovisno o naporu u fazama)
  • 1 BIM Lead (u ovom slučaju ja)

Trenutno nas je dakle 9 u timu, ali naravno da imamo pomoć od Quality Assurance, Sustainability i BIM Timova, kao i drugih timova unutar BIG-a.

Na kojim projektima radi vaš biro?

Kako smo globalno rašireni u 6 ureda, projekata ima puno da ih se nabroji. Radimo sve tipove funkcionalnosti zgrade, ali nam je važno da je projekt poseban, neviđen do sada, te da priča duboku priču.

Gdje se vidite u narednim godinama?

Planovi su veliki, te najiskrenije rečeno pratim svoju intuiciju, radeći na ostvarenju svog punog potencijala uz Božju pomoć, jer sam svjestan kako moj rad nije za mene, već za druge. Ako nekoga zanima vidjeti kako će sve to ispasti u budućnosti, mogu me upratiti i spojiti se na LinkedIn-u, kojeg trenutno intenzivno koristim za dijeljenje znanja.

Imate li poruku za naše čitatelje.

Iako sam i sam mlad i relativno neiskusan, znam da je ono što mi je pomoglo doći daleko u relativno kratkom vremenu vjera u sebe, vjera u Boga, te otiskivanje od norme u svakom pogledu za kojeg znam da bih to trebao. Iskreno vjerujem kako je svatko od nas stvoren za neke stvari na ovome svijetu, a na nama je da ih otkrijemo što je to točni, i tako promijenimo živote svojih obitelji, sugrađana i svijeta nabolje. Borba za nešto više je ključ u bilo kojem poslu, pa tako i u arhitekturi, koja je vrlo moćno zanimanje s kojom se puno toga može reći, pokazati i promijeniti nabolje.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE