spot_img

Stranci zainteresovani za nalazište gipsa kod Ustikoline – Potrebno uložiti i do 20 mil KM

Ministarstvo za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde ponovo je pokrenulo inicijativu za izdavanje koncesije za eksploataciju gipsa na lokalitetu Presjeke kod Ustikoline za koju su, prema riječima ministra Meha Mašale, zainteresovani investitori iz Irana, Austrije i Latvije. Prema podacima, u Evropi je jako mali broj rudnika za nalazište gipsa, a postoji potražnja za ovim proizvodima, navodi se na sajtu Vlade BPK.

foca_ustikolina_260813

Površina nalazišta kod Ustikoline je oko 35 hektara, a prema procjenama, količina gipsa koja se nalazi na tom lokalitetu bila bi dovoljna za eksploataciju u narednih 50 godina. Kako ističe ministar Mašala, potrebna investicija da se aktivira ovo nalazište procijenjena je na iznos od 10 do 20 mil KM.

– Mi smo u razgovorima posljednjih mjeseci na nivou ambasadora imali jako iskazano interesovanje za taj lokalitet i ovu rudu. Od nas je zatraženo da pripremimo sažetak projekta, odnosno, informaciju o potencijalima gdje se to nalazi, koja je putna i ostala infrastruktura potrebna za aktiviranje nalazišta. Ministarstvo je krenulo i priprema jednu kampanju promocije te rude na globalnom niovu kako bi informisali i privukli zainteresovane potencijalne investitore o tom resursu i narednom periodu raspisali javni poziv za dodjelu koncesije – kazao je Mašala.

U Vladi BPK su uvjereni da se nalazište može aktivirati.

– Imamo na umu da u ovom momentu imamo preliminarne informacije o ovom nalazištu, da bi u prvoj sljedećoj fazi trebalo da uradimo elaborat za eksploataciju i izradu postrojenja za preradu, odnosno, proizvodnju finalnih proizvoda. Implementacija ovog projekta doprinijela bi novom upošljavanju – dodao je Mašala.

Na ovom lokalitetu u fazi pripreme je još jedna manja investicija. Riječ je o još jednoj koncesiji za izgradnju mini hidroelektrane, navodi se na sajtu Vlade BPK.

eKapija

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE