spot_img

Strategije dizajna za jednobojne kuhinje

Jednobojno okruženje je prostor u kojem je većina arhitektonskih elemenata jedne boje. Iako je uobičajeno za arhitekte da dizajniraju crne ili bijele jednobojne prostore zbog svoje neutralnosti, moguće je upotrijebiti gotovo bilo koju boju za dizajn prostora, koristeći neiscrpne palete boja, podtonova i nijansi.

Odabir odgovarajuće palete boja za prostor može pomoći u provođenju strategije dizajna, kao što smo analizirali u prethodnim člancima Kako boje mijenjaju percepciju unutrašnjih prostora i kako boja utječe na arhitekturu.

U nastavku donosimo tri strategije pomoću kojih boja može napraviti razliku: isticanje, objedinjavanje i zoniranje.

Isticanje

Dizajn s jednom bojom u kuhinji korisna je strategija kada posebno želite istaknuti cijeli prostor ili bilo koji njegov element. Na ovaj način moguće je istaknuti boju kućanskim aparatima, naglasiti posebne premaze ili naglasiti predmete i pribor.

Objedinjavanje

Odlučiti se za jednobojnu paletu može biti učinkovita strategija za objedinjavanje elemenata koji čine prostor. Ovo je odlična opcija kada se želi postići podebljanija kuhinjska atmosfera. U tim je slučajevima uobičajeno da arhitekti koriste tonove, podtonove i varijacije odabrane boje.

Za one koji žele stvoriti toplo i prirodno okruženje, dobra ideja je monohromatski dizajn, te prilagoditi radne površine i namještaj sa materijalima u isom tonalitetu.

Za one koji žele živjeti u mirnijem okruženju, plavi tonovi su uvijek dobra opcija.

U potpunosti bijele kuhinje, ako se dobro čuvaju, stvaraju dojam intenzivne čistoće, što može biti poželjno svojstvo okruženju za pripremu hrane. No, ne može se poreći da njezina suprotnost – potpuno crna kuhinja – može stvoriti sofisticiranu atmosferu.

Za one koji žele neutralnu boju, ali žele pobjeći od crno-bijelih tonova, moguće je koristiti meke sivkaste nijanse ili se odlučiti za svjetlije boje drveta.

Zoniranje

Neki dizajneri radije organiziraju svoje prostore razdvajajući ih. Koriste boju za postizanje tog cilja, poboljšavajući zoniranje prostora pomoću pokretnih pregrada koje se otvaraju ili zatvaraju ovisno o upotrebi kuhinje.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE