Student Elektrotehnike razvio XOR- outsourcing elektronski sistem u BiH

Ermin Podrug, student druge godine Elektrotehnike na Internacionalnom Burch univerzitetu u Sarajevu razvio je XOR- outsourcing elektronski sistem u BiH. Projekat je nedavno predstavio i u finalu Burch StartUp takmičenja, gdje je osvojio drugo mjesto.

ermin_podrug

Ermin je završio Srednju elektrotehničku školu i potom upisao IBU gdje je njegova prva godina obilježena poduhvatima i učestvovanju na Microsoft Imagine Cup takmičenju za koji je kreirao project MG joystick koji upravlja robotima i osvojio prvo mjesto na nacionalnom nivou. Ovaj uspjeh omogućio mu je odlazak na svjetsko polufinalno takmičenje koje mu je dalo ideju da zbog nedostatka outsourcing elektronskih sistema u Europi, počne ideju prevarati u djelo i to u našoj zemlji na Burch univerzitetu.

Jedna od francuskih firmi koje se bave outsourcingom i povezivanjem malih firmi sa vodećim svjetskim firmama zapazila je njegov projekt i kontaktirala ga za moguću suradnju.

Također, Podrug je nastavio i sa realizacijom započete ideje oko pokretanja vlastite firme, koja je nastala tokom prve godine studiranja na Burch univerzitetu.

“Učestvovao sam na prošlom Burch StartUp-u i još tada sam  imao želju da otvorim svoju firmu ali nisam imao jasno kristaliziranu sliku šta bih to mogao tačno pokrenuti. Kasnije, kroz sva dešavanja, projekte i ideje odlučio sam učestvovati u ovogodišnjem Burch StartUp-u kako bih dobio pomoć Burch-a u vidu prostora i svega ostalog što ide uz projekt”, istakao je Ermin Podrug za poslovni portal Akta.ba, pojašnjavajući kako je XOR  firma u procesu osnivanja i registracije čiji su suosnivači Almin Hasandić i Vildan Tursić.

Njihova testiranja i projekti trenutno se obavljaju u Inovativnom centru na Burch univerzitetu.

“XOR nije samo ideja, to je firma u procesu registracije za koju mi radimo koliko stignemo u zavisnosti od fakultetskih obaveza. Družimo se i sa ostalim firmama u Burch poslovnom prostoru, posebno namijenjenom za naš rad na projektima”, entuzijastično je priznao Ermin, pojašnjavajuži kako firma radi izgradnju elektronskih sistema specijalne primjene po narudžbi klijenata i imaju ostvarenu suradnju sa njemačkom kompanijom HRMedical i turskom Atilla group sa kojim rade na potpisivanju ugovora. Firma također pravi sisteme automatizacije prilagodljive za Atila group i njihove tzv. pametne kuće. Njihova neobična vizit karta sa logom firme izrađena je 3D printerom i predstavlja raznovrsnost njihovih ideja i spremnost na isprobavanje novih stvari.

“XOR je definitivno firma koja će upornim radom mladih angažovanih studenata ostvariti mnoge uspjehe i omogućiti poslovanje i suradnju Bosne i Hercegovine sa ostalim poznatim europskim firmama.” Razvijanje elektrotehnike u Bosni i Hercegovini smatra naš sagovornik treba biti podstaknuto i osnaženo otvarajući put ka novim uspjesima i mogućnosti mladih da istaknu svoja znanja i potencijale.

 

Izvor: akta.ba

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE