Naslovnica Dešavanja Studio Entasis na čelu sa Vedinom Babahmetović osvojio prestižnu nagradu BIG SEE...

Studio Entasis na čelu sa Vedinom Babahmetović osvojio prestižnu nagradu BIG SEE za projekat Velika Kuća i Mala Zgrada – Zlokovac

Nagrade BIG SEE doprinose promociji jedinstvenih i originalnih kreativnih dostignuća iz regije Jugoistočna Europa. Nagrade istražuju kreativni i poslovni potencijal regije jugoistočne Europe i izlažu njenu izvrsnost u arhitekturi, enterijeru, drvetu, turizmu, proizvodima i modnom dizajnu. Osvajanjem nagrade dobitnici imaju mogućnosti za postizanje međunarodno priznatog rada. Nagrade obuhvataju zemlje iz regije jugoistočne Europe: Albanija, Austrija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Cipar, Češka, Grčka, Hrvatska, Italija, Izrael, Mađarska, Kosovo, Malta, Sjeverna Makedonija, Republika Moldavija, Crna Gora, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Srbija i Turska.

Studio Entasis d.o.o. Zenica na čelu sa Vedinom Babahmetović za Bosnu i Hercegovinu osvojio je nagradu za projekat Velika Kuća i Mala Zgrada – Zlokovac.

Nagrađeni projekat: Velika Kuća i Mala Zgrada – Zlokovac

Na početku je bilo  kukuruzište na rubu grada. I to kukuruzišt,  uz brzu gradsku magistralu koje kao tampon odvaja urbani, „gradski“ dio grada i „prigradski“, padinski dio. Ako lokaciju promatramo longitudinalno, ona je bila prazni prostor omeđen sa istoka novim Islamskim centrom, a sa zapada objektima Starog Zlokovca, koji su svojom opečnom arhitekturom već postavili vrlo lijepu definiciju prelaza.

S obzirom na blizinu Džamije i kućnih struktura na padini, te dužinu i spratnost/P+5 zadate markice RPlanom, nekako nam se nametnulo da je  trebamo razložiti na Veliku kuću i Malu zgradu. Veliku kuću koja će svojim kosim povlačenjem terasa imitirati veliki kosi krov kojim se i završava, te tako smanjiti volumen objekta. Malu zgradu koja će predstavljati čvrstu bazu za Kuću i jednostavnu geometrijsku formu ravnih linija kao kontinuitet gradskog tkiva.

S obzirom na to da je Kuća prema Džamiji, onda je ona prirodno bijela, a pravilni grid sakriva duboke terase. Isti dio sa sjevera također čine terase, ali ozelenjene koje se uvlače po kosini krova i bijelim čeličnim pergolama naglašavaju tu kosinu. S obzirom na relativnu raskošnost ovih terasa, u ovom dijelu objekta su smješteni veći stanovi, višestrano orjentirani. Tipološki, organizirani su uz tri fasade, a prostor koji se dobio na taj način u sredini, iskorišten je za organizaciju ostava. Materijalizacija ogradnih ploha ostava je bijeli perforirani lim koji vrlo suptilno definira prostor. Na južnoj strani, Kuća se pretvara u veliki doksat.

Mala zgrada predstavlja tipološki jednostavnu dvostranu organizaciju sa centralnim koridorom. S obzirom na manju površinu stanova, svi imaju lođe koje akcentom jarkih boja – crvena, zelena, žuta  neutralnom tamnom bloku zgrade daju identitet kao i njihovim korisnicima.

Krov Kuće na etaži potkrovlja širi se na cijeli objekat i formira tako preduslove za ugodne penthouse .Bjelina krova od lima sa bezbroj krovnih prozora čitav volumen dematerijalizira i otvara prema nebu.

Sjeverno prizemlje objekta karakteristično je po stanovima s baštama, a s obzirom na denivelaciju u odnosu na Magistralu, taj prostor ispred objekta je formiran i kao vanjski prostor za druženje i igru djece.

Novosti

Poslovni objekat ’’Mia Dorćol’’ – na uglu ulica Mike Alasa i...

0
Veoma važna činjenica je ta da se preklopilo takvo nastojanje sa željom investitora Nikole Lazića i firme Granit Invest, da objekat na savremen način,...

Polimer beton

Sika MonoTop® MALTERI ZA SANACIJU BETONA

Bajkovita vikendica na Vlašiću

Povezani članci

-

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime