spot_img

Svaki projekat zahtijeva čestu komunikaciju između projektanta i izvođača.

Klijenti nisu svjesni koliko je projektantski nadzor bitna stavka, i često misle da je taj trošak suvišan za budžet. Zanimljivo je kako se niko ne upusti u to da sašije košulju, a većina misli kako su u stanju sami kuću napraviti.

Za časopis M kvadrat u nastavku razgovaramo sa Riadom Drinom, vlasnikom i osnivačem arhitektonskog studia Doxat.

Biografija: Riad Drino je rođen 21.5.1964 u Bejrutu, Liban. Diplomirao je 1989. godine na arhitektonskom fakultetu u Sarajevu, nakon čega odlazi u Libiju, da radi na poziciji glavnog arhitekte za NCB Company. Nakon toga, odlazi u Tursku gdje će predavati 3D računarsku animaciju i vizualizaciju, kako na istanbulskom univerzitetu Yildiz, tako i za arhitektonske biroe. 1996. godine se vraća u Sarajevo i osniva Studio Doxat. Od osnivanja do danas, Studio Doxat bilježi preko 25.000 m2 neto korisne površine projektovanih i izvedenih kuća, više od 25 poslovnih objekata, hotela i stambenih objekata među kojim su projekti na dva kontineta, u Evropi i Aziji.

Ljubav prema arhitekturi, kako je nastala i šta biste za sebe istakli kao individualce u arhitekturi?

 Otac je bio građevinac, a majka arhitektica. Ljubav prema arhitekturi je očito u genima u našoj porodici, koja se dalje prenijela i na mog sina. On je prošle godine magistrirao arhitekturu, i trenutno zajedno radimo.

Šta je po Vama imperativ prilikom pristupanja jednom projetnom zadatku?

Teško je odrediti jedan ali primarni je kvalitet. On je uvijek na prvom mjestu bez obzira o kojem se projektu i koje veličine radi. Veliku pažnju posvećujemo rješavanju detalja koje prosječno oko vjerovatno ni ne primijeti. Druga vrlo bitna stavka tokom procesa projektovanja je atmosfera. Većinu naših projekata čine projekti vila, odnosno objekti gdje se živi, tako da nam je vro bitno kakvu atmosferu stvaramo, odnosno kakav osjećaj taj prostor budi u  ljudima koji u tom prostoru žive. Takođe, za nas je priroda ključni faktor koji igra vrlo bitno ulogu u procesu dizajniranja jer želimo da se naši objekti uklapaju u okruženje, a ne da se ističu. Do te mjere pridajemo pažnju prirodi da smo na nekim projektima skraćivali objekat da bismo sačuvali postojeće drvo.

Kako u budućnosti vidite razvoj digitalnih oblika projektovanja, da li koristite BIM tehnologiju u birou?

Studio Doxat je ovlašteni distributer Archicada za Bosnu i Hercegovinu, i njega koristimo za sve projekte već dugi niz godina. BIM tehnologija nije u velikoj mjeri zastupljena u Bosni i Hercegovini trenutno, ali neminovno je da će doći vrijeme kad će se koristiti u svakoj fazi projektovanja i znatno olakšati process. Graphisoft sa svakom novom verzijom nam olakšava proces modeliranja, što nam ostavlja više vremena za projektovanje. Takođe, od prošle godine koristimo i tehnologiju koju nam pruža virtualna realnost, tačnije Oculus VR, koji puno bolje klijentima prikaže projekat od bilo kojeg 3D modela, makete ili crteža.

Na koje projekte ste posebno ponosni?

Što se vila tiče – Vila E. Ona je bila tehnički najzahtjevniji projekat dosad. Koristili smo najmodernije fasadne, bravarske, instalacione,  i Smart Home sisteme, među kojim neki nisu nikad prije ugrađivani u Bosni i Hercegovini. To je zahtjevalo jako puno vremena provedenog na sastancima sa inžinjerima i izvođačima, te nakon dvije i po godine radova, trenutno ih privodimo kraju. Zahvaljujemo se ovim putem klijentima koji su vjerovali u nas od samog početka. Pored nje, među dragim projektima vila su nam: Vila V, Vila K, Vila A, Vila A1 i Vila D, od kojih ćete fotografije i nacrte nekih vidjeti u prilogu članka.

Inspiracija u arhitekturi koju slijedite, koja su to imena koja biste istakli?

Nemamo određena imena koja bismo istakli, mislimo da često projektanti traže inspiraciju u tuđem radu umjesto u sebi. To je teži put, ali rezultiraće originalnošću.

Gdje vidite sebe u budućnosti?

Već 25 godina radimo što volimo, veliki broj projekata je iza nas, i nastojimo da svaki novi uradimo bolje od prethodnog. Cilj nam je u budućnosti nastaviti raditi što kvalitetnije projekte, kojim smo mi i klijenti zadovoljni. Takođe, jedan od primarnih ciljeva nam je da se princip pasivnih kuća predstavi široj populaciji, jer većina ljudi nisu upoznati sa terminom. Odnos prema prirodi nam je jako bitan i voljeli bismo da klijentima predstavimo na koje načine kuća može biti samoodrživa ili blizu toga. Tehnologija u tom sektoru sve brže napreduje, i smatram da je jedan od zadataka arhitekte da tu tehnologiju ukomponuje u projekte.

Sinergija sa gradilištem, i izvođačem, Koliko je zaista bitna za uspješno izveden projekat?

Izuzetno bitna. Svaki projekat zahtijeva čestu komunikaciju između projektanta i izvođača. Klijenti nisu svjesni koliko je projektantski nadzor bitna stavka, i često misle da je taj trošak suvišan za budžet. Naravno, svi koji ga preskoče kasnije se suoče sa velikim problemima. Zanimljivo je kako se niko ne upusti u to da sašije košulju, a većina misli kako su u stanju sami kuću napraviti.

Da li imate neku poruku za naše čitaoce?

Nemojte slijepo pratiti trendove. Oni dođu i prođu, nastojte napraviti svoj lični, originalni izričaj koji će biti karakterističan za Vas. Na taj način obogaćujete raznovrsnost svjetske i lokalne arhitekture i izbjegavate updanje u zamku kopiranja trenutnih trendova koji jako brzo zastare, a objekti traju desetinama godina.

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE