spot_img

Svakodnevno radimo na edukaciji i kvaliteti naših proizvoda

Intervju: Duško Petrović, vlasnik firme „Duško Petrović PR ZTR Metalna oprema“ iz Sopota

Danas se možemo pohvaliti većim dijelom osvojene proizvodnje PP vrata, pri čemu ističemo klizna jednokrilna i dvokrilna PP vrata kao i aluminijumska zastakljena PP vrata. Modernizovali smo proizvodnju, opremili se novim mašinama, tako da smo spremni za plasman i na inostrana tržišta.

Metalna Oprema Sopot respektabilna je firma koja iza sebe ima dugogodišnju tradiciju kvalitete i uspjeha. Shodno tome, odlučili smo razgovarati sa njenim vlasnikom, gospodinom Duškom Petrovićem, kako bi nam detaljnije predstavio firmu, njenu djelatnost, trenutne i naredne planove. Za m-Kvadrat, gospodin Petrović iskreno govori o razvoju firme, ali ima i zanimljivu poruku za naše čitaoce. U narednim redovima saznajte više o ovoj društvenoj odgovornoj i pouzdanoj firmi.

Biografija:

Duško Petrović, vlasnik firme ”Duško Petrović PR ZTR Metalna oprema” iz Sopota rođen je 16.09.1969. godine. Vlasnik firme je od 1989. godine. Zvanje stečeno srednjim obrazovanjem: mašinski tehničar. Visoko obrazovanje: diplomirani ekonomista. Srednju mašinsku školu završio u Sopotu, mašinski tehničar konstruktor. Diplomu Ekonomskog fakulteta stekao u Beogradu, zvanje diplomirani ekonomista. Od osnivanja zanatske radnje prošao cijeli proces proizvodnje do rukovodećih kadrova, tako da je osposobljen za rukovođenje kompanijom i rukovođenje procesom proizvodnje, od izrade tehničke dokumentacije do rada na CNC mašinama. Otac troje djece, od kojih sin i kćerka rade u ”Metalnoj opremi”. Supruga vodi trgovinu gvožđarskom robom, kao nezavisnom poslovnom jedinicom, dok je treće dijete maloljetno.

 

Metalna Oprema je osnovana 1986. godine kao zanatska radionica sa ukupno 5 zaposlenih i radnim prostorom ukupne površine 100 m2. Vremenom se razvijala i napredovala. Recite nam više?

Metalnu opremu su osnovali moj stric Gradimir i otac Vladimir 1986. godine kao zanatsku radnju za proizvodnju građevinske bravarije u kojoj je dominirala izrada pijačnih tezgi i kioska. U tom periodu ja sam pored školovanja učio zanat u toj maloj radionici i vremenom se osposobljavao za sva radna mesta u okviru procesa proizvodnje. Kako su nam proizvodi bili kvalitetni, a rokovi kratki, iz godine u godinu osvajali smo nova tržišta, pa se i obim posla uvećavao. U tom periodu uglavnom smo izvodili radove za područje Makarske Rivijere i Tuzle. Kasnije smo počeli saradnju i sa komunalnim službama u Srbiji i Crnoj Gori, pa smo za potrebe raznih komunalnih službi, od kojih izdvajamo Jagodinu i Podgoricu (tada Titograd) i Prijepolje opremili.

S obzirom na potrebe tržišta firma se upušta u program protivpožarnih vrata? Kakvo je stanje danas kada je u pitanju proizvodnja ovog proizvoda? Kakva je vaša ponuda?

S obzirom da sam 90-tih već bio upućen u privredne tokove, bio mi je zanimljiv program protvpožarnih vrata, pa sam predlagao stricu i ocu da krenemo sa osvajanjem ove proizvodnje što je u prvom mahu bilo odbijeno. Nakon stričeve i očeve smrti 94-te godine, pokušao sam sam izraditi PP vrata i posle par neuspeha uspeo sam dobiti sertifikate nadležnih službi. Kasnije obilaskom sajmova po inostranstvu, praćenjem inostranih konkurentskih firmi shvatio sam da mogu napraviti bolji proizvod, jeftiniji i enterijerski prihvatljiviji. Tako sam počeo novi razvoj, pri čemu sam zapošljavao nove radnike, uglavnom vrlo mlade, pošto mi je bilo lakše da im usadim ideju novog tipa poslovanja koji se zasniva na bržoj komunikaciji i realizaciji. Danas se možemo pohvaliti većim delom osvojene proizvodnje PP vrata, pri čemu ističemo klizna jednokrilna i dvokrilna PP vrata kao i aluminijumska zastakljena PP vrata. Modernizovali smo proizvodnju, opremili se novim mašinama, tako da smo spremni za plasman i na inostrana tržišta.

Osim toga, bavite se i izradom čeličnih konstrukcija i ostale građevinske bravarije. Recite nam više i o ovoj izradi?

Pored proizvodnje PP vrata, bavimo se i proizvodnjom čeličnih konstrukcija i ostale građevinske bravarije, kao što su kapije, nadstrešnice, ograde, tende itd. Ovaj deo proizvodnje nismo želeli gasiti s obzirom da smo od samog osnivanja pored komunalne opreme, bavili se i ovom proizvodnjom.

Da li imate i drugih proizvoda ili podproizvoda koje biste spomenuli?

Da, imamo i drugih proizvoda među kojima ističemo trafo sudove koje već 10-ak godina proizvodimo za poznatog domaćeg kupca koji se bavi proizvodnjom transformatora i iste plasira na zapadnom tržištu. Pored ovih trafo sudova bavimo se i proizvodnjom enterijera za ugostiteljstvo, restorane, kafiće, gastro barove itd. s obzirom na to da je danas vrlo moderno opremiti ugostiteljski objekat čelikom.

Sve radove obavljate u sopstvenom proizvodnom pogonu? Koliko Vam to olakšava posao i doprinosi boljoj kvaliteti?

Od samog osnivanja firme trudili smo se da proces proizvodnje bude u okvirima naše firme kako bismo postigli potpunu kontrolu kvaliteta, a samim tim garantovali zadate rokove. Ono što smo morali davati na uslugu vremenom smo se opremili, tako da smo usluge sveli na minimum, odnosno trenutnu proizvodnju, pa čak i transport obavljamo u sopstvenoj režiji. Konstantnim ulaganjem u novu opremu pokušavamo proizvodnju držati u okvirima naše radne organizacije, u čemu za sada uspevamo. Nabavka novih mašina i opreme nam omogućuje veću produktivnost, a samim tim i bolji kvalitet.

O kvalitetu, pouzdanosti i profesionalnom pristupu radnim zadacima govore mnoge renomirane firme za koje je Metalna Oprema izvodila radove kao direktni izvodjač ili kao podizvodjač. Vaš osvrt na to?

Kvalitet naših proizvoda i profesionalni pristup celokupnom procesu proizvodnje, od ugovaranja do montaže, omogućilo nam je saradnju sa mnogim renomiranim firmama na teritoriji Republike Srbije, a u poslednje vreme dolaskom inostranih kompanija uspeli smo se nametnuti kao pouzdani saradnici. To nam je omogućilo ugovaranje za nas veoma važnih  referenci sa nekoliko ambasada u Srbiji, kao i nekoliko kompanija u Evropskoj Uniji, gde smo izvršili izradu i montažu naših proizvoda i time dokazali da srpski proizvod može parirati po svim aspektima evropskim proizvodima.

Firma posjeduje i brojne certifikate? O kakvim je certifikatima riječ, i koliko je bitna da firma pridaje pažnju edukaciji?

Edukacija zaposlenih od rukovodećih kadrova do samih radnika u proizvodnji je veoma bitna ukoliko se želi postići kvalitet koji zahteva Evropska Unija. U tom cilju naše zavarivače sertifikujemo po evropskim normama, dok proizvode u zavisnosti od  zemlje EU za koju izvodimo radove, pored EN normi sertifikujemo proizvode i po njihovim nacionalnim standardima. Tako npr. posedujemo EN normu za proizvodnju i ugradnju PP vrata, a u okviru EN posedujemo nacionalni standard za područje Austrije, a u ovom trenutku osvajamo sertifikat za područje drugih članica EU. Bez sertifikata proizvodi ništa ne znače, tako da smo bez obzira na kvalitet i poznatog kupca primorani vršiti sertifikovanje, a samim tim i razmišljanje po zapadnom sistemu, odnosno evropskim normama.

Na kojim projektima trenutno radite?

Trenutno radimo na projektima tri velika tržna centra na području Republike Srbije, na projektu jedne ambasade koja se gradi u Beogradu, kao i na projektu navođenja tramvaja preko dilatacionih veza na mostu na Adi u Beogradu.

Koji su Vam planovi na budućnost?

Plan nam je da uposlimo određeni broj mlađih kadrova, u prvom redu inženjera, a zatim i samih izvršioca u proizvodnji, kako bismo mogli podmladiti kadrove i tako omogućiti dalji napredak naše firme. Posla imamo i previše, tako da smo trenutno u situaciji da biramo koje ćemo projekte ugovarati, a to nam je omogućio samo profesionalizam i kao što sam već rekao kadrovi koji su spremni da se bore kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu. Možda u nekom narednom periodu se i pridružimo nekoj od vodećih kompanija iz ove oblasti. Sa nekima smo već imali razgovore, ali ostavimo to za naredni period.

Da li imate određenu poruku za naše čitaoce?

Lepo je da postoje ovakvi časopisi koji mogu uputiti čitaoce na pouzdane proizvođače, samim tim i na kvalitet proizvoda. Ranije nismo imali ovako specijalizovane časopise, pa smo veoma često kao kupci dovođeni u zabludu i samim tim dobijali nesertifikovane proizvode, nekvalitetne, a verovatno i dosta skuplje. Danas pored interneta veoma su važni i časopisi koji upućuju ili daju smernice ka kvalitetnim kompanijama koje su se u domenu svog poslovanja dokazale, pa čitaoci mogu sami izvesti zaključke i odabir kompanije sa kojom će realizovati svoje zahteve. Ovakvi časopisi veoma često otkrivaju nove tehnologije, samim tim i nove proizvode, pa eto još jednog razloga ako ništa bar da se upute u nove trendove i nove proizvode.

 

m-Kvadrat

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE