spot_img

Švicarska firma Zeochem u Zvorniku počinje gradnju fabrike

zeochem1Polaganjem kamena temeljca, firma Zeochem iz Švicarske počet će sutra sa svojom istoimenom firmom iz Zvornika izgradnju sopstvene fabrike u ovom gradu, saopšteno je iz zvorničkog Zeochema.

Švicarska firma Zeochem nedavno je kupila 5.400 metara kvadratnih industrijskog zemljišta za gradnju svoje fabrike u Zvorniku. Planirano je da radovi budu završeni do kraja 2017. godine, a novoizgrađena fabrika će proizvoditi molekularna sita u prahu, specijalne zeolite i silikatne hromatografske gelove.

Izvršni direktor Zeochema Alois Waldburg-Zeil kaže da će ovaj proizvodni pogon za proizvodnju molekularnih sita u prahu (PURMOL), specijalnih zeolita (ZEOprep), kao i silikatnih hromatografskih gelova (ZEOflair) uveliko povećati kompetitivnost kompanije na globalnom nivou.

Nova fabrika Zeochem, koja je dio investicije vrijedne oko devet miliona švicarskih franaka, trebalo bi da bude puštena u probni rad krajem 2017. godine, dok će zapošljavati oko 40 radnika.

Ovaj novi “evropski” pogon Zeochema nalazi se u neposrednoj blizini kompanije Alumina, koja je dugogodišnji partner Zeochema.

U kompaniji Alumina izražavaju zadovoljstvo zbog dolaska Zeochema u Zvornik.

“Mi smo zadovoljni što Zeochem nastavlja saradnju sa nama na ovaj način”, kaže predsjednik Upravnog odbora kompanije Alumina Milorad Motika.

Motika dodaje da su ove kompanije postigle zavidnu zajedničku saradnju, kako u poslovnom, tako i u tehnološkom smislu i ovaj projekat će svakako potpomoći da se položaj i Alumine učvrsti na svjetskom tržištu.

Izvođači radova na izgradnji nove fabrike Zeochem su domaće firme iz okruženja.

Grupacija CPH je međunarodna aktivna raznolika industrijska grupa sa sjedištem u Švicarskoj i koja razvija, proizvodi i distribuira proizvode iz hemijske industrije, industrije papira i industrije farmaceutskih pakovanja.

Grupa CPH i njene kćerke odražavaju proizvodnju u sedam proizvodnih jedinica, koje se nalaze u Švicarskoj, Njemačkoj, Kini i sada u Zvorniku.

Promet Grupacije u 2015. godini iznosio je 420 miliona švicarskih franaka i akcije holding kompanije CHP (CPH Chemie + Papier Holding AG) su ulistane na SIKS švicarskoj berzi papira od vrijednosti, navodi se u saopštenju.

Izvor: Akta.ba

POVEZANI ČLANCI

Comments

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NOVE OBJAVE